Interviuri audio cu muzicianul englez John Lennon care nu au fost făcute publice până în prezent vor fi scoase la licitaţie pe 28 septembrie şi este estimat că aceste casete vor fi adjudecate contra unei sume cuprinse între 20.000 şi 30.000 de lire sterline.
Nou descoperitele casete cuprind 91 de minute de discuţii „fascinante” despre cântecul The Beatles preferat de Lennon, dragostea lui pentru Yoko Ono şi despre faptul că era „posedat” de faimă, scrie The Guardian.
Înregistrările au fost realizate de jurnalistul Canadian Ken Zeilig, cu trei ocazii, în 1969 şi 1970, pe când The Beatles era pe punctul de a se destrăma. Doar cinci minute din ele au fost difuzate într-o transmisiune TV, la finalul anilor 1980.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Zeilig a murit în 1990, la zece ani după ce Lennon a fost asasinat la New York, iar casetele au fost găsite recent de familia lui.
Despre cântecul preferat de la The Beatles, muzicianul spune: „Îmi plac ale mele, ştii (râde), îmi place «Revolution #9»”. Cerându-i-se să numească mai multe, el a ales „I Am the Walrus”, „Strawberry Fields Forever”, „A Day in the Life” şi „Rain”.
El a mărturisit că The Beatles a fost influenţat de compozitorii Karlheinz Stockhausen şi John Cage şi a minimalizat însemnătatea grupului. „Oamenii spun că The Beatles a creat un stil de viaţă şi de gândire cu totul nou. Ei bine, noi nu am făcut asta, am fost parte din chestia asta. Dacă era un mare val în oceanul care reprezenta mişcarea, eram în faţa valului. Dar nu am fost mişcarea în sine”.
Lennon a fost intervievat alături de Yoko Ono, cu care se căsătorise în martie 1969. Despre ea a spus că „l-a recultivat pe John Lennon cel natural care se pierduse în The Beatles, în lume şi m-a făcut să fiu eu însumi”.
Muzicianul îşi dorea să moară „exact în acelaşi minut” cu ea, „altfel, chiar dacă ar fi trei minute mai târziu, ar fi un iad. Nu aş rezista trei minute”.
Lennon şi Ono organizaseră cu puţin timp înaintea interviurilor câteva proteste pentru pace, în paturi din hoteluri din Montreal şi Amsterdam, împotriva războiului din Vietnam.
Lui Zeilig, el i-a motivat de ce a protestat şi nu a ajutat financiar: „Oamenii vor spune probabil: «De ce nu ai dat orez?», iar răspunsul nostru este că încercăm să prevenim cancerul, nu să îl tratăm după ce s-a instalat. Dacă vom avea suficienţi bani, le vom face pe amandouă, vom încerca să le facem pe amândouă. Dar credem cu adevărat în prevenţie decât în remediu”.
El a mai explicat şi că a înapoiat în 1969 însemnele Ordinului Imperiului Britanic în semn de protest faţă de implicarea Marii Britanii în Biafra şi Nigeria şi pentru că Regatul a susţinut moral şi verbal SUA în Vietnam.
Întrebat de ce a acceptat iniţial, Lennon a răspuns: „Ei bine, am fost un ipocrit, căutam bunăstare... dacă primeşti o medalie pentru că ucizi, cu siguranţă ar trebui să primeşti una şi pentru cântat şi pentru că menţii economiei Marii Britanii în stare bună”.
Despre celebritate el a vorbit în termeni duri, comparându-se cu un pelerin care este în mod constant tentat. „Am devenit posedaţi de un spirit al oamenilor care ne adoră. Având toată energia pe care oamenii ne-o dau, ne pierdem calea”.
Cât priveşte criticii, el a subliniat: „Criticul nu poate fi vreodată artistul, aşadar nu înţelege vreodată ce se întâmplă. Poate spera, poate cumva să judece... oamenii îşi pierd timpul scriind despre muzică. Pentru cine scriu?”.
Cu finalul The Beatles tot mai aproape, John Lennon a precizat că grupul „nu îşi face vreodată planuri după ce s-a oprit din a susţine turnee. Planurile au fost mereu făcute pentru grup şi, odată ce nu a mai făcut nimeni planuri pentru noi, nu am mai vrut vreun plan, aşa că nu facem”.
Paul Fairweather de la Omega Auctions din Merseyside, unde va avea loc licitaţia a spus că înregistrările reprezintă „o descoperire de importanţă uriaşă”.
Săptămâna aceasta este marcată a 50-a aniversare a piesei „Imagine” a lui Lennon şi Yoko Ono, astfel că versul „imagine all the people living life in peace” va fi proiectat pe clădiri şi în locuri emblematice din lume, între care Zidul Berlinului, Catedrala St. Paul din Londra şi Times Square din New York.
Yoko Ono, în vârstă de 88 de ani, a spus: „Lui John i-ar fi plăcut asta. «Imagine» a întrupat ceea ce am crezut împreună la acel moment. Suntem încă împreună acum şi credem încă în asta. Sentimentul este la fel de important acum la fel ca atunci când a fost scris şi lansat, în urmă cu 50 de ani”.
O versiune limitată, în format vinil, a albumului „Imagine” va fi lansată săptămâna aceasta şi va cuprinde inclusiv demo-ul original al piesei omonime.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.