Regizoarea Ivana Mladenovic vorbeşte într-un interviu acordat News.ro despre debutul în lungmetraj, drama „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, pe care îl caracterizează drept o ficţiune cu accente documentariste, dar şi despre viitorul proiect cinematografic, care va aborda o altă temă socială.
„Soldaţii. Poveste din Ferentari” rulează de vineri în cinematografele din ţară.
Pelicula, care a avut premiera mondială în 2017 la Festivalul de la Toronto, spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi se folosesc unul de altul. Adrian Schiop şi Vasile Pavel Digudai interpretează rolurile principale.
Producţia a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián ce recompensează filmele care reflectă cel mai bine valorile şi realităţile comunităţii Lesbian, Gay, Transgender, Bisexual şi Intersex (LGBTI).
Pelicula a mai fost selectată în competiţii ale Filmfest Hamburg, Central and Eastern European Film Festival Luxemburg (CinEast), Reykjavik International Film Festival, CPH PIX şi „Bright Future” a Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam. În octombrie 2017, ea a fost recompensată cu Prix Découverte la cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Francofon de la Namur.
„Soldaţii. Poveste din Ferentari” este adaptare liberă a romanului omonim scris de Adrian Schiop şi apărut la editura Polirom în 2013.
Scenariul este semnat de Ivana Mladenovic şi Adrian Schiop, imaginea - de Luchian Ciobanu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, costumele - de Maria Pitea, de scenografie a fost responsabil Adrian Cristea, iar de machiaj - Maria Andreescu. Producători sunt Ada Solomon, Jelena Mitrovic (Serbia), Cassandre Warnauts şi Jean Yves Roubin (Belgia).
Ivana Mladenovic s-a născut în 1984, în Serbia. După ce a studiat Dreptul în Belgrad, s-a mutat în România unde a absolvit Secţia de Regie a Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (2010), precum şi Masterul în regie de film (2011). Filmografia sa include: „Milky Way” (2007) scurtmetraj documentar selecţionat la Vision du Reel, Astra IFF, Banja Luka FF, Kassel Documentary & Video Festival, Rio de Janeiro Curta Cinema, „Pizza Love” (2008) – premiul pentru cel mai bun regizor străin la Porto Film Festival, inclus în selecţia oficială Plus Camerimage Poland, „Afterparty” (2009), premiat la Student Film Fest Sofia (Best Directing Early Bird), selecţionat la Tel Aviv Student Film Festival, Fresh Film Festival Prague, „Skin” (2011), inclus în selecţia oficială de la Namur IFF, „If 6 Was 9” (2013), documentar realizat în cadrul Aristoteles Workshop şi inclus în selecţia Astra Film Festival. Debutul său în lungmetraj-documentar, „Turn Off The Lights/ Stingeţi luminile” a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Tribeca, în aprilie 2012, şi a câştigat trofeul Heart of Sarajevo pentru cel mai bun documentar, precum şi un premiu Gopo. În 2016, Ivana Mladenovic a debutat ca actriţă în lungmetrajul „Inimi cicatrizate” al lui Radu Jude.
Prezentăm interviul acordat News.ro de regizoarea Ivana Mladenovic:
Ai făcut studii de Drept, apoi de Regie. Cum ai făcut trecerea asta?
Ivana Mladenovic: Am vrut să fac mereu regie de film, dar fiind într-un oraş mic, unde nu prea am avut cu cine să vorbesc despre toate lucrurile astea, am studiat Dreptul ca să fiu mai aproape de un oraş mare, unde să mă pot uita la cât mai multe filme şi şi fiu aproape de tot felul de oameni. Aşa am găsit o scuză. Apoi mi-am văzut de treabă. Am vrut mereu să fac ceva care are legătură cu filmul - scenografie, costume, orice. Doar să lucrez cu o echipă. Nu îmi place să muncesc singură.
Ce te atrage cel mai mult la ce faci acum?
Ivana Mladenovic: Să lucrez în echipă. Asta îmi place cel mai mult. Când am de scris nu sunt cea mai fericită, dar imediat cum vine vorba despre casting, să vorbesc cu oamenii - asta e ceea ce îmi place.
Şi scenariul pentru „Soldaţii” este o colaborare. Te-ai simţit mai confortabil aşa, să lucrezi cu Adi Schiop?
Ivana Mladenovic: Clar a fost mai bine. El a stat în Ferentari mult timp şi m-a ajutat. Eu am făcut o documentare, dar faptul că el a stat acolo şi a fost foarte aproape de tot ce înseamnă cartierul acela m-a ajutat să scriu scenariul.
Spuneai după o avanpremieră a filmului că înainte de a citi cartea lui Adi Schiop scriai un scenariu care avea în centru cântăreţi de manele.
Ivana Mladenovic: În filmul acesta nu este atât de mult vorba despre manele cât despre altceva. Este un film despre dragoste, despre relaţia lui Adi cu Alberto şi asta m-a atras şi la carte. Şi pentru asta am vrut să fac şi filmul. Este vorba despre marginali, ceva care vine şi din documentarul meu „Stingeţi luminile”. Am pornit de acolo, iar aici se regăseşte personajul - fostul deţinut, Alberto, care, din 30 de ani pe care îi are, 15 i-a petrecut în închisoare, şi încercările lui să se readapteze.
Filmul se bazează mult pe realităţi. Cum l-ai defini?
Ivana Mladenovic: Filmul este pură ficţiune. Felul în care l-am făcut şi am vrut să redau această autenticitate cartierului şi personajelor este ceva pe care m-am concentrat, pentru că asta era ideea mea - să creez contextul în care oamenii care joacă să se simtă cât mai în largul lor, să fie cât mai aproape de ceea ce sunt. Filmul e bazat pe cartea lui Adi Schiop, iar relaţia lor este ficţionalizată. Personajul Alberto este complet ficţional. Digudai nu a fost nici în închisoare, nu e nici gay. Apar nişte momente documentariste în film şi toate astea combinate dau senzaţia de cine-verite.
Ce urmează după „Soldaţii. Poveste din Ferentari”? Vei aborda un alt subiect social?
Ivana Mladenovic: Urmează un film despre emigranţi, un film despre noi toţi care nu ne găsim neapărat locul în lume. Este o dramă de familie a cărei acţiune are loc în Londra, dar mai durează.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...