Carla Fotea, nominalizată pentru producţia scurtmetrajului ”Pipa, sexul şi omleta” la categoria ”tânără speranţă” a Premiilor Gopo 2017, declară într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro că selecţia reprezintă o confirmare pe care oamenii din domeniu o dau, un vot de încredere de care orice cineast aflat la început are nevoie. Ea mai spune că şcoala sa de film au reprezentat-o peliculele ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, şi ”6,9 pe scara Richter”, de Nae Caranfil, din echipa cărora a făcut parte şi este de părere că oricine câştigă la gala de anul acesta este ”total îndreptăţit”.
Interviul pe care Carla Fotea l-a acordat Agenţiei de presă News.ro face parte din seria dedicată nominalizaţilor la gala Premiilor Gopo 2017, eveniment care va avea loc pe 21 martie, la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” Bucureşti.
Carla Fotea a absolvit Şcoala Naţionala de Studii Politice şi Administrative în 2011 şi a urmat cursuri de master la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică - producţie de film. A participat, în 2016, la programul Talents Sarajevo.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Prezentăm integral interviul acordat News.ro de Carla Fotea:
Ai făcut parte din echipele de producţie ale unora dintre cele mai importante lungmetraje româneşti ale ultimului an - ”Bacalaureat” şi ”6,9 pe scara Richter” -, acum eşti nominalizată la Gopo pentru producţia scurtmetrajului ”Pipa, sexul şi omleta”. Cum defineşti aceste momente ale carierei tale?
Carla Fotea: ”Bacalaureat” şi ”6,9 pe scara Richter” au fost şcoala mea de film. Deşi am făcut un master de producţie la UNATC, simt că m-am format la Mobra Film. Şi sunt foarte recunoscătoare că am avut şansa să învăţ de la echipa de acolo. Am făcut şi am văzut o mulţime de lucruri care mă ajută enorm acum şi care mi-au dat un impuls pentru ce înseamnă începutul meu de carieră. Şi a contat enorm când am făcut ”Pipa, sexul şi omleta”. Mi-a fost mult mai uşor să prevăd lucruri, ştiam ce şi cât să cer de la colegii mei şi tot aşa. Iar faptul că am fost nominalizată la categoria ”tânără speranţă” înseamnă pentru mine că am făcut bine ce-am făcut la filmul ăsta. De asemenea, cred că e o recunoaştere a muncii pe care am depus-o la alte proiecte pe care oamenii le-au observat.
Cât va cântări, în parcursul tău, posibila câştigare a unui trofeu Gopo?
Carla Fotea: Cred că Gopo te poate pune pe harta industriei de film de la noi, dacă eşti la început. Din ce îmi dau seama, Gopo e o confirmare pe care oamenii din domeniu ţi-o dau: da, exişti, ai făcut o treabă bună. Iar ”tânără speranţă” ar trebui să fie: da, ai potenţial, arată-ne ce poţi. Deci, cred că acesta e motivul pentru care ar conta pentru mine: e un vot de încredere din partea industriei de care ai nevoie mai ales dacă faci producţie şi eşti la început.
Care crezi că va fi marele câştigător al galei de anul acesta?
Carla Fotea: Sper să câştige ”Pipa, sexul şi omleta” la scurtmetraj, în rest nu am preferinţe. A fost un an bun pentru cinema, aşa că oricine câştigă e total îndreptăţit.
”Pipa, sexul şi omleta” este al doilea scurtmetraj semnat de Ana Maria Comănescu pe care îl produci. Spune-ne mai multe despre acestă peliculă.
Carla Fotea: E un film despre doi vecini care vor să facă schimb de neveste fără ca ele să îşi dea seama. Şi e filmul nostru de absolvire. Ce ne-am dorit a fost să îl aducem cât mai aproape de ce înseamnă o producţie profesionistă şi, din feedback-ul pe care l-am primit, cred că am reuşit. E a doua colaborare nu doar cu Ana-Maria Comănescu, nominalizată la ”tânără speranţă” în 2015 pentru regie, dar şi cu Tudor Platon, nominalizat la ”tânără speranţă” în 2016 pentru imagine, şi Adeline-Andreea Bădescu, nominalizată la categoriile ”cele mai bune decoruri” şi ”cele mai bune costume” în 2016. Deci, rămăsesem doar eu nenominalizată. Lăsând gluma la o parte, a fost un efort colectiv şi a fost un film făcut cu foarte mare drag din partea întregii echipe. Şi gândul rămas în mintea tuturor după filmare şi mai ales după ce filmul a fost gata e că abia aşteptăm să facem primul lungmetraj în aceeaşi formulă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.