Lungmetrajul ”La La Land”, un tribut muzical adus Epocii de Aur de la Hollywood, a egalat, marţi, recordul de nominalizări la Oscar primite de un singur film într-un an, deţinut ex aequo de peliculele ”Titanic” (1997) şi ”All About Eve” (1950), şi va concura la 14 categorii de trofee, informează revista Variety.
”La La Land” a fost nominalizat inclusiv la categoriile ”cel mai bun film” şi ”cel mai bun regizor”, pentru tânărul cineast Damien Chazelle, în vârstă de 32 de ani, iar protagoniştii filmului, Ryan Gosling şi Emma Stone, au fost nominalizaţi la categoriile ”cel mai bun actor” respectiv ”cea mai bună actriţă”.
În topul filmelor care au primit cele mai multe nominalizări marţi urmează producţiile cinematografice ”Arrival” şi ”Moonlight” (câte opt nominalizări), ”Hacksaw Ridge”, ”Lion” şi ”Manchester by the Sea” (câte şase nominalizări) şi ”Fences” şi ”Hell or High Water” (câte patru nominalizări).
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Manchester by the Sea” a beneficiat de sprijinul Amazon Studios şi reprezintă primul lungmetraj produs de un serviciu de streaming online care a fost nominalizat la Oscarul aferent categoriei ”cel mai bun film”.
Academia de film americană, instituţia care decernează premiile Oscar, a generat numeroase critici - şi chiar proteste - în ultimii doi ani din cauza lipsei de diversitate rasială în ceea ce priveşte artiştii nominalizaţi şi membrii ei cu drept de vot. În acest an, nominalizările reflectă însă mult mai bine diversitatea multirasială şi multiculturală a Americii.
Şapte dintre cei 20 de artişti nominalizaţi în categoriile de interpretare - ”cel mai bun actor”, ”cea mai bună actriţă”, ”cel mai bun actor în rol secundar” şi ”cea mai bună actriţă în rol secundar” - sunt de culoare.
De asemenea, mai multe producţii nominalizate la categoriile ”cel mai bun film” şi ”cel mai bun lungmetraj documentar”, precum ”Hidden Figures”, ”Fences”, ”13th” şi ”O.J.: Made in America” abordează chestiunea inegalităţilor rasiale.
”La La Land”, un tribut adus musicalurilor create de Vincent Minnelli şi Jacques Demy, reprezintă în acelaşi timp o raritate, deoarece este singurul lungmetraj ”optimist” din categoria ”cel mai bun film”. Acest sentiment de ”escapism” rezonează cu votanţii la Oscaruri, într-o perioadă în care victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale exemplifică foarte bine o orientare spre dreapta a ţării (Statele Unite, n.r.), în contrast cu Hollywoodul, majoritar de stânga. Celelalte pelicule din categoria ”cel mai bun film” tratează subiecte precum relaţiile rasiale, identitatea sexuală, războiul şi criza economică.
Casey Affleck, care interpretează rolul unui om de serviciu îndoliat în filmul ”Manchester by the Sea”, a dominat prima parte a sezonului premiilor cinematografice de la Hollywood, câştigând majoritatea trofeelor atribuite în ultimele două luni, inclusiv un Glob de Aur.
Concurenţii lui vor fi Denzel Washington, care joacă rolul unui gunoier cu o viaţă aspră în ”Fences”, Andrew Garfield, în rolul unui soldat contestatar adventist în ”Hacksaw Ridge”, Viggo Mortensen, în rolul unui tată hipiot în ”Captain Fantastic”, şi Ryan Gosling, protagonistul din ”La La Land”.
”La La Land” nu a furnizat singurul record în urma anunţului nominalizărilor de marţi. Academia de film americană şi-a continuat idila cu Meryl Streep, care a primit cea de-a 20-a nominalizare din carieră, stabilind un nou record în domeniu. Vedeta americană a fost nominalizată pentru rolul unei cântăreţe afone din filmul ”Florence Foster Jenkins”. La aceeaşi categorie vor mai concura Isabelle Huppert, care joacă rolul victimei unui viol în filmul ”Elle”, Natalie Portman, care interpretează o fostă primă doamnă extrem de rezistentă în filmul ”Jackie”, Ruth Negga, interpreta unei activiste pentru drepturile civile în pelicula ”Loving”, şi Emma Stone, protagonista din ”La La Land”.
După un deceniu de semi-boicot, Hollywoodul a arătat lumii întregi că l-a iertat - cel puţin parţial - pe Mel Gibson. Fost câştigător al premiului Oscar cu ”Braveheart”, Mel Gibson a fost boicotat de majoritatea producătorilor de la Hollywood după publicarea în presă a unei conversaţii în care cineastul a făcut o serie de declaraţii antisemite. Artistul se afla pe atunci în stare de ebrietate şi a fost oprit de un poliţist, în 2005, iar înregistrarea acelei discuţii a fost dată publicităţii. Marţi, Mel Gibson a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, cu lungmetrajul ”Hacksaw Ridge”, o dramă amară despre război, care a primit şase nominalizări, inclusiv la categoriile ”cel mai bun film” şi ”cel mai bun actor în rol principal” (Andrea Garfield).
Din punctul de vedere al încasărilor, lista de nominalizări la Oscar din 2017 este dominată de filme mici, în spiritul celor aparţinând cinematografiei independente, şi de drame pentru spectatori adulţi. În lista din acest an nu se regăsesc pelicule cu mare succes de casă, precum ”Inception” şi ”Avatar”, însă absenţa totală a peliculelor de tip blockbuster ar putea cauza o scădere a audienţei galei Oscarurilor.
Nominalizările pentru cele 24 de categorii de la premiile Oscar 2017 au fost anunţate, marţi, prin intermediul unui streaming video, de artişti laureaţi şi nominalizaţi la premiile Oscar, precum Jennifer Hudson, Brie Larson, Emmanuel Lubezki, Jason Reitman şi Ken Watanabe, alături de Cheryl Boone Isaacs, preşedinta Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences / AMPAS).
Cea de-a 89-a gală de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 26 februarie la Dolby Theatre din Los Angeles. Gala va fi transmisă în direct de postul american ABC şi va fi difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii din întreaga lume.
Evenimentul va fi prezentat de Jimmy Kimmel.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...