Ediţia cu numărul 26 a Festivalului Filmului European, 5-11 mai, propune, la Bucureşti şi Timişoara, un program generos, cu 31 de lungmetraje, dintre care 21 vor fi proiectate în premieră naţională. O parte dintre acestea vor fi însoţite de întâlniri şi dezbateri cu cineaşti, dar şi de evenimente speciale care celebrează Ziua Europei, obiective şi valori europene: pacea, solidaritatea, demnitatea umană, diversitatea şi multiculturalitatea.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La Bucureşti, 26.FFE se desfăşoară în cinematografele Elvire Popesco şi Cinemateca Eforie.

Festivalul va debuta pe 5 mai, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României cu proiecţia filmului „Rhino” (Носоріг), realizat de regizorul ucrainean Oleg Sentsov, cineast-simbol al rezistenţei naţionale şi apărător înarmat al Kievului asediat. Filmul a fost selecţionat anul trecut în secţiunea Orizzonti la Festivalul de film de la Veneţia şi de atunci a fost prezent în multe festivaluri din întreaga lume.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

26.FFE se va încheia, în oglindă, cu distopia aceluiaşi Oleg Sentsov - „Numere (Номери/ Numbers)”, regizată de la distanţă, în 2020, din spatele gratiilor, cu ajutorul colaboratorului său, Akhtem Seitablayev.

„Eveniment tradiţional de marcare a Zilei Europei, 9 mai, Festivalul Filmului European a devenit, în istoria sa de peste un sfert de veac, un adevărat reper pentru viaţa culturală românească. Important moment de diplomaţie culturală, Festivalul este un prilej de afirmare a ţelurilor în care credem şi pe care le apărăm împreună în Europa: libertatea, drepturile omului şi democraţia. Evenimentul nu ar fi posibil fără sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi al ambasadelor şi institutelor culturale partenere în EUNIC România, prin a căror contribuţie, selecţia pregătită de ICR câştigă în varietate şi calitate”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

Ediţia din Timişoara va fi marcată prin organizarea unui eveniment de gală pe 10 mai, la Cinema Victoria, proaspăt reabilitat, unde va avea loc proiecţia filmului „Numbers” a regizorului Oleg Sentsov.

„Dincolo de titlurile, unele dintre ele cât se poate de recente, care au atras atenţia la Cannes, Berlin, Veneţia, Locarno, Rotterdam sau Karlovy Vary, ceea ce face ca această ediţie să fie unică este prezenţa Ucrainei printre ţările reprezentate în festival, cu nu mai puţin de 7 producţii. Nu lipsesc nici filmele-eveniment, semnate de nume mari ale cinematografiei mondiale precum Paolo Taviani, Christoffer Boe sau fraţii D’Innocenzo. De asemenea, reluăm tradiţia ambasadorilor festivalului. Anul acestea, rolul îi revine regizoarei Monica Stan, prezentă în programul 26.FFE cu Imaculat, laureat cu 3 premii importante la Festivalul de film de la Veneţia. În spotul festivalului, îi veţi recunoaşte pe Ada Condeescu, Irina Margareta Nistor şi Tudor Giurgiu”, a precizat Cătălin Olaru, directorul artistic al Festivalului Filmului European, ediţia 2022.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.