Festivalul Filmului European a debutat, luni seară, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, cu "The Pod Generation", coproducţie Belgia - Franţa - Marea Britanie de Sophie Barthes, cu Emilia Clarke şi Chiwetel Ejiofor în rolurile principale. Ediţia cu numărul 27 a FFE propune un program cu 33 de lungmetraje, dintre care 27 vor fi proiectate în premieră naţională şi un film în premieră mondială.
"Vom continua să selectăm filme care privileagiază mai degrabă omenescul decât artificialul", a mărturisit Cătălin Olaru, directorul artistic al FFE, referitor al filmul de deschidere, "The Pod Generation", o comedie romantică ştiinţifico-fantastică.
Filmul are o acţiune plasată într-o societate îndrăgostită nebuneşte de tehnologie, gigantul tehnologic Pegazus care oferă cuplurilor posibilitatea de a-şi împărţi sarcina cu utere artificiale detaşabile sau capsule. Aşa începe călătoria delirantă a lui Rachel şi Alvy către viaţa de părinte, în această lume nouă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Rachel şi Alvy, un cuplu new yorkez, trăiesc într-un viitor nu atât de îndepărtat, în care tehnologia oferă o viaţă din ce în ce mai confortabilă. Rachel este directoarea unei companii de tehnologie în ascensiune şi tocmai a obţinut un loc mult râvnit la Womb Center, care oferă cuplurilor o maternitate confortabilă (şi care poate fi partajată) prin intermediul uterelor artificiale detaşabile sau a unor capsule. Dar Alvy, un botanist iubitor de natură, preferă o sarcină naturală. Şi totuşi, aşa cum spune şi terapeutul AI al lui Rachel, de ce ar fi asta „natural”? Şi astfel începe calea pavată de tehnologie către viaţa de părinte.
Sophie Barthes este o regizoare franco-americană, absolventă a Universităţii Columbia. Primul său scurtmetraj, "Happiness", a fost prezentat şi bine primit la Sundance în 2007, apoi a fost acceptată la Sundance Screenwriters & Directors Lab, unde a dezvoltat scenariul pentru primul ei lungmetraj, "Cold Souls" (2010), cu Paul Giamatti şi Emily Watson. Al doilea lungmetraj, "Madame Bovary", o adaptare a romanului cu acelaşi nume, în care joacă Mia Wasikowska, a avut premiera la Telluride în 2017.
Povestea Festivalului Filmului European, ajuns la a 27-a ediţie, "este una foarte interesantă, dar la fel de interesantă este povestea lungă a festivalului", a spus în deschidere preşedintele ICR, Liviu Jicman.
"Anul acesta, la fel ca şi anul trecut, am propus o temă care este de interes şi foarte intens dezbătută în aceste momente, pentru că filmul european presupune şi dezbateri, pe lângă diversitate, pe lângă echilibru, filmul european presupune teme sau întrebări pe care să ni le punem, mai mult decât încercarea de a da răspunsuri, ne punem întrebări şi ne face să ne gândim, şi atunci, tema de anul acesta este inteligenţa artificială şi filmul din această seară cu care deschidem ediţia de la Bucureşti este exact pe această temă", a afirmat Liviu Jicman.
"Comisia Europeană, fie prin intermediul reprezentanţei, fie prin intermediul delegaţiei, înainte de aderare a fost implicată de la început în acest eveniment, în diferite forme şi aceasta este o dovadă a recunoaşterii pe care o acordăm Festivalului Filmului European în ceea ce priveşte promovarea valorilor europene", a spus Bogdan Bârlă, şeful Departamentului Comunicare şi Reţele, Reprezentanţa Comisiei Europene în România. "Cultura este un domeniu care aparţine, în ceea ce priveşte competenţa, statelor membre din Uniunea Europeană, dar Uniunea are un rol important în ceea ce priveşte promovarea cultelor internaţionale în domeniul cultural şi susţinerea sectoarelor culturale în faţa unor provocări comune cu care acestea se confruntă şi un exemplu excelent de promovare a diversităţii culturale, dar şi de cooperare internaţională îl reprezintă Festivalul Filmului European, aflat la a 27-a ediţie", a mai spus acesta.
FFE are loc la Bucureşti între 15 şi 23 mai, la Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României, Cinemateca Union şi Cinema Elvire Popesco şi va continua la Curtea de Argeş (Centrul de Cultură şi Arte "George Topîrceanu", 18 - 20 mai), Botoşani (Cinema Unirea, 18 - 21 mai) şi Gura Humorului (Casa de Cultură, 19 - 21 mai).
Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România şi EUNIC România, în parteneriat cu UCIN, ambasadele, centrele şi institutele culturale europene. Partener al ediţiei locale de la Timişoara este Centrul de Proiecte Timişoara.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...