Curse de galop cu participare internaţională vor fi organizate duminică, de la ora 10.30, în premieră istorică pentru România, la Hipodromul de la Ploieşti.
La doar câteva săptămâni de la organizarea primelor curse oficiale de galop (27 mai, 10 iunie), CSM Ploieşti, Federaţia Hipică Română, Asociaţia Română a Calului Arab de Curse şi Shagya România au pregătit publicului un adevărat regal hipic.
Zeci de cai se vor întrece duminică în rândul a cinci curse de galop pentru caii pur sânge arab, pur sânge englez şi Shagya arab.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Programul va cuprinde, de asemenea, două curse spectaculoase de trap. Atractivă, în mod deosebit pentru cei mici, va fi şi o cursă dedicată poneilor din rasa Shetland.
Pe listele de start vor lua parte atât cai aparţinând proprietarilor privaţi, cât şi cai aparţinând Hergheliilor de Stat de la Mangalia şi Cislău, anunţă organizatorii.
Evenimentul este marcat de prezenţa ambasadorului Emiratelor Arabe Unite la Bucureşti, Ahmed Abdullah Bin Saeed Al Matrooshi şi de participarea internaţională a oficialilor din Emiratele Arabe Unite şi Belgia, alături de cea a proprietarilor, jocheilor şi cailor din România, Bulgaria, Ungaria, Franţa, Marea Britanie şi Irlanda.
Accesul la Hipodromul Ploieşti se face din DN1, iar biletul de intrare va fi în valoare de 5 lei de persoană, copiii cu vârsta de până la 14 ani având acces gratuit.
România s-a numărat printre primele ţări din lume care au organizat curse de galop încă din primii ani ai secolului XIX, după modelul francez şi englez. Demolarea Hipodromului de la Băneasa în anul 1961 a dus la încetarea curselor de galop în România. Prin restaurarea Hipodromului de trap de la Ploieşti, căreia i s-a adăugat pista de galop, domeniul sporturilor hipice primeşte o şansă de a relua tradiţia în România, întreruptă acum aproape 60 de ani. În străinătate, cursele de galop atrag în continuare sute de mii de fani pe hipodromurile internaţionale, reuniunile hipice făcând parte din cele mai elegante şi palpitante evenimente ale anului.
Duminică, cea mai aşteptată cursă va fi cea dotată cu premiul Wathba Stallions Cup pentru caii Pur Sânge Arab de 4 ani şi mai sus. Wathba este numele uneia dintre cele mai cunoscute herghelii din lume, de unde s-au desprins nenumăraţi cai pur sânge arab care au dovedit ulterior performanţe remarcabile în plan internaţional. Premiul este oferit de Sheikh Mansoor Festival, un program temerar care promovează dezvoltarea cailor pur sânge arab în plan mondial, ai cărui reprezentanţi oficiali vor fi de faţă la evenimentul de la Ploieşti.
Sub sloganul "One World, Six Continents", România este astfel inclusă în calendarul din care mai fac parte Algeria, Australia, Belgia, Brazilia, China, Elveţia, Emiratele Arabe Unite, Germania, Franţa, Italia, Olanda, Marea Britanie, Rusia, Suedia. Evenimentul celebrează în 2018 "Anul Zayed", marcând 100 de ani de la naşterea lui Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan, părintele fondator al Emiratelor Arabe Unite.
Şi alte premii importante sunt incluse în programul reuniunii hipice din 1 iulie: Premiul Albatros pentru cai pur sânge englez de 4 ani, numele referindu-se la unul dintre fondatorii sporturilor hipice în România - Alexandru Marghiloman, prin a sa herghelie "Albatros".
Şi tinerele generaţii de cai îşi vor da concursul pentru a deveni viitoare legende pe hipodrom: Premiul de încurajare Jockey Club Român va fi oferit câştigătorului cursei pentru cai tineri pur sânge englez, premiu oferit de instituţia fondată în anul 1875, considerată a treia din lume, după apariţia Jockey Clubului Englez şi a Jockey Clubului Francez. De asemenea, caii tineri pur sânge arab vor alerga pentru Premiul Hergheliei Mangalia - unică în lume pentru patrimoniul genetic de cai din această rasă.
Totodată, o rasă de cai de valoare, Shagya Arab, înrudită în istorie cu rasa pur sânge arab, a dovedit în ultimii ani performanţe remarcabile în competiţiile de anduranţă ecvestră şi nu numai. Toţi cei prezenţi în tribune îi pot admira şi în cursa de galop intitulată "Cupa Shagya".
Spre bucuria celor mai tineri din public, nici poneii nu au fost lăsaţi deoparte, astfel că cei mici vor putea urmări cursa de galop la care vor participa tot copii. Competiţia se va numi Premiul Shetland - numele rasei de ponei care vor lua startul în cursa de galop dedicată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.