Colecţia "De Cânepă 2020 - haina ca membrană care ne reconectează la natură", inspirată din cultura Deltei Dunării şi realizată de designerul român Gyarfas Olah pentru Ecosistemul Patzaikin, a fost prezentată, joi, la Hôtel de Béhague, reşedinţa Ambasadei României în Franţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În Salonul aurit şi Sala de marmură de la Hôtel de Béhague, publicul a putut vedea o colecţie compusă din texturi şi culori inspirate de atmosfera Deltei Dunării.

Pentru arhitectul Teodor Frolu, unul dintre fondatorii mărcii Patzaikin, dar şi curator al evenimentului, "hainele explorează armonia şi estetica senzorială care există în simbioză în cultura Deltei. Interacţiunea directă cu natura este un element central al procesului nostru de design. Credem într-un proces de creaţie responsabil, în care fiecare îmbrăcăminte evoluează organic, ţinând cont de experienţa noastră personală. Cânepa ocupă un loc primordial ca materie primă milenară, pe care o reevaluăm dintr-o perspectivă modernă".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Designerul Gyarfas Olah a intrat într-un "dialog creativ" cu cânepa, printr-o participare directă încă de la cultivarea acesteia până la transformarea ei în fire, dezvoltând astfel noi tipuri de materiale.

Colecţia pe care a creat-o din cânepă conţine modele complexe şi riguroase, îmbogăţite cu detalii surprinzătoare.

"Scopul nostru este să realizăm un vintage futuristic în care haina devine o membrană de legătură între corp şi mediu", a declarat Gyarfas Olah.

În cadrul evenimentului, a avut loc proiecţia filmului "România văzută din dronă", dar şi a unui film dedicat carierei multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin. "Sunt emoţionat să mă aflu azi aici, onorat de prezenţa voastră, onorat să vă pot prezenta munca noastră din ultimii opt ani, o muncă dedicată naturii, tradiţiei, omului, şi decalajului care încă există între ele. Elemente cu atât mai preţioase astăzi cu cât cânepa a ajuns o materie rară în România", a spus Patzaichin. 

Veştmintele prezentate la Paris au fost realizate de societatea Pandora, la Focşani.

Ecosistemul Patzaichin

Nucleul ecosistemului este Ivan Patzaichin, legendă a sportului românesc, campion olimpic la caiac-canoe care a participat la cinci olimpiade consecutive (între 1968-1984) şi a câştigat şapte medalii olimpice, dintre care patru de aur şi trei de argint, un record neegalat până în prezent. Născut la Mila 23, într-un sat de pescari izolat în inima Deltei Dunării, Patzaichin a ştiut să rămână mereu legat de tradiţiile, oamenii şi cultura locului. Începând cu 2010 s-a implicat activ în dezvoltarea comunităţilor locale din rezervaţiile naturale, conştient că aceste comunităţi au o legătură înnăscută cu natura, care devine sursă de inspiraţie.

Inspiraţi de Ivan Patzaichin şi de lumea vibrantă a apelor, arhitecţi, artişti şi profesionişti din diferite domenii au început să creeze modele, produse şi naraţiuni destinate să dezvăluie secretul care a creat legenda Ivan Patzaichin.

Rezultatul acestor colaborări este de la refacerea lanţului valoric la cânepă, eco-tehnologia, infrastructură soft pentru eco-turism, la construcţia de bărci din lemn cu vâsle şi chiar la un eco-penitenciar unde natura are rol terapeutic in reintegrarea deţinuţilor.

Ecosistemul Patzaikin şi-a propus să faciliteze tranziţia de la o economie bazată pe produs la o economie experienţială, responsabilă, care are ca esenţă legătura echitabilă dintre om şi natură.

"De Cânepă" a fost un eveniment realizat prin parteneriatul dintre Institutul Cultural Român de la Paris şi Ecosistemul Patzaikin, cu sprijinul Ambasadei României în Franţa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.