Autorităţile din Mexic oferă protecţie de stat celebrului cântăreţ regional mexican Natanael Cano şi altor artişti, după ce un cartel al drogurilor din nordul Mexicului i-a ameninţat public, au confirmat marţi procurorii pentru The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fotografii ale unui banner care ameninţa viaţa lui Cano, un cântăreţ de corridos, un gen muzical adesea legat de violenţa cartelurilor de droguri, şi a altor câţiva artişti din regiunea Sonora au circulat pe reţelele de socializare în weekend.

Bannerul părea să fie semnat de „Jalisco Matasalas”, un grup din cadrul unei facţiuni a cartelului Sinaloa, cunoscut sub numele de „Chapitos”, care a semănat teroare în nordul Mexicului în ultimele luni, într-o luptă sângeroasă pentru putere. Banda i-a acuzat pe cântăreţi că „ajută financiar” o bandă rivală cunoscută sub numele de „Salazares”.

„Aceasta este ultima dată când veţi primi un avertisment, exact la timp pentru a vă lăsa de prostii. Vezi-ţi de treaba ta”, se putea citi pe banner.

„Dacă nu ţineţi cont de acest avertisment, veţi fi împuşcaţi”, a mai scris pe banner.

Procuratura din Sonoran a declarat marţi pentru AP că mesajul de ameninţare a fost găsit agăţat de o şcoală şi că a deschis o anchetă. Allan de la Rosa, un purtător de cuvânt al procurorilor, a declarat că autorităţile au oferit protecţie de stat artiştilor pentru a „preveni orice agresiune legată de ameninţarea directă afişată pe banner”. El nu a detaliat natura protecţiei.

Echipa de comunicare a lui Cano nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii.

Corridos, compus din balade din nordul Mexicului, este un gen muzical care a fost mult timp legat de violenţa drogurilor, dar care descrie, de asemenea, realităţile dure cu care se confruntă mulţi mexicani care trăiesc sub violenţa narcoticelor.

Genul, împreună cu muzica regională mexicană, cunoaşte o recrudescenţă cu artişti tineri precum Cano şi Peso Pluma, care îmbină stilurile clasice cu alte genuri precum muzica trap.

În ultimii cinci ani, streaming-ul de muzică mexicană a crescut cu 400% pe Spotify, iar în 2023 artistul mexican Peso Pluma a depăşit-o pe Taylor Swift ca fiind cel mai difuzat artist pe YouTube.

Astfel de artişti s-au confruntat mult timp cu critici dure din partea autorităţilor şi cu ameninţări din partea bandelor de droguri.

În 2023, Peso Pluma - care l-a omagiat în cântece pe regele drogurilor Joaquín „El Chapo” Guzmán - a fost nevoit să anuleze un spectacol în Tijuana după ce tânărul de 25 de ani a primit ameninţări din partea unui rival al cartelului Sinaloa, care l-a avertizat că „va fi ultima ta reprezentaţie” dacă va continua concertul.

Ulterior, Tijuana a interzis complet interpretarea baladelor narcotice pentru a proteja „ochii şi urechile” tinerilor în încercarea de a limita violenţa. Autorităţile locale din statele nordice au interzis anterior muzicienilor să cânte narcocorridos.

Ameninţările la adresa lui Cano sunt urmarea unui val de violenţă în Sinaloa şi în alte state din nordul Mexicului, declanşat de răpirea şi capturarea şefului narcotic Ismael „El Mayo” Zambada şi de războiul total care a urmat între facţiunile rivale ale Cartelului Sinaloa, inclusiv cea care l-ar fi ameninţat pe Cano.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.