"Alişveriş", regizat de Vasile Todincă, produs de Diana Caravia, Ada Solomon, Carmen Rizac, Ioana Bogdana, face parte dintre cele zece scurtmetraje selectate în competiţia Semaine de la Critique (14-22 mai), secţiune paralelă a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Cele unsprezece filme din programul celei de-a 64-a ediţii abordează teme care merg de la condiţia feminină şi queer la prietenie.
Zece scurtmetraje în competiţie şi trei proiecţii speciale alcătuiesc selecţia pentru această a 64-a ediţie. Organizatorii au vizionat în total 2.340 de filme.
Sinopsis: Tatiana, şomeră, îşi petrece zilele vânzându-şi lucrurile personale pentru a supravieţui. Astăzi are un termen limită important şi s-ar putea să ajungă să-şi vândă o bucată din corp pentru a avea un acoperiş deasupra capului. În distribuţie: Florentina Năstase, Ilinca Manolache, Gabriel Spahiu şi Cătălina Romaneţ.
Ediţia din acest an propune "filme de diferite tipuri, genuri şi registre", a declarat pentru AFP Ava Cahen, delegată generală a La Semaine de la Critique. "Încercăm să arătăm toată diversitatea, toată pluralitatea şi să avem o panoramă globală care credem că este relevantă".
Fondată în 1962, Semaine de la Critique prezintă filme ale unor regizori aflaţi la debut sau la al doilea film. În 2024, Marele său Premiu a fost acordat argentinianului Federico Luis pentru primul său film, "Simon de la Montaña".
Dintre cele şapte lungmetraje din competiţie şi cele patru din proiecţiile speciale din acest an, şase au fost regizate de femei, ceea ce Ava Cahen consideră o „determinare”, o „victorie” şi o „sursă de mândrie”. Patru dintre ele sunt franceze.
Printre acestea se numără un film de animaţie ("Planets" al japonezei Momoko Seto, care „emoţionează” prin călătoria unor păpădii salvate de o explozie nucleară, în încheiere) şi un documentar autobiografic ("Imago" al cecenului Déni Oumar Pitsaev).
Filme queer
Filmul de deschidere, "L'Intérêt d'Adam", de regizoarea belgiană Laura Wandel, le arată pe Léa Drucker şi Anamaria Vartolomei în secţia de pediatrie a unui spital.
Maternitatea este şi tema din "Des preuves d'amour", primul lungmetraj al regizoarei franceze Alice Douard, o comedie dramatică despre un cuplu care aşteaptă primul copil, cu Ella Rumpf şi Monia Chokri.
Un alt film queer, potrivit Ava Cahen, este "A useful ghost", al regizorului thailandez Ratchapoom Boonbunchachoke. Comedia excentrică "Baise en Ville", de Martin Jauvat, care a atras deja atenţia la Festivalul ACID de la Cannes 2022, va fi de asemenea prezentă. Filmul îi are în distribuţie pe Emmanuelle Bercot, William Lebghil şi Michel Hazanavicius.
"Kika", primul lungmetraj al regizorului belgian Alexe Poukine, abordează "precaritatea vieţii femeilor". "Ciudad sin sueño", al spaniolului Guillermo Galoe, spune o "magnifică poveste de prietenie" în cel mai mare orăşel de mahala din Europa.
Sorogoyen preşedinte al juriului
După ce a demisionat anul trecut, cineastul Rodrigo Sorogoyen a fost numit preşedinte al juriului şi în acest an.
În vârstă de 43 de ani, el este una dintre figurile principale ale renaşterii cinematografiei spaniole. Şi-a făcut un nume cu filmele sale dark, de la "Que Dios nos perdone" la "El Reino", care i-a adus premiul Goya (echivalentul spaniol al César) pentru cel mai bun regizor în 2019.
Un public francez mai larg l-a descoperit cu "As Bestas", un thriller filmat în Galicia (nord-vestul Spaniei) cu Denis Ménochet şi Marina Foïs.
Actorul britanic premiat cu Oscar Daniel Kaluuya ("Get Out", "Judas and the Black Messiah") face parte din juriu.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.