Lungmetrajul ”Okja”, regizat de sud-coreeanul Bong Joon-ho, primul film al platformei online Netflix care a fost inclus în cursa pentru trofeul Palme d'Or, aflat în centrul unor polemici, a avut parte de un debut dificil, vineri, pe Croazetă, din cauza unei întreruperi a proiecţiei, provocată de probleme tehnice, şi a generat fluierături puternice în rândul spectatorilor, informează AFP.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La prima proiecţie a filmului, ce a avut loc în cinematograful Grand Théâtre Lumière din cadrul Palais du Festival din Cannes, cortina nu s-a ridicat complet şi acoperea aproape jumătate din ecran, mascând în primele minute, capul personajului principal, actriţa Tilda Swinton.

În sală, unde se aflau numeroşi spectatori, care au dorit să asiste la premiera acestei pelicule foarte aşteptate şi controversate, au izbucnit fluierături şi aplauze puternice, pentru a atrage atenţia echipei tehnice a cinematografului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Ha! Cu adevărat acest film nu este făcut pentru cinema!”, a exclamat un spectator, făcând o aluzie la faptul că platforma americană Netflix, ce are 100 de milioane de abonaţi pe plan mondial, a refuzat să difuzeze acest film în cinematografele din Franţa. 

Un alt spectator a spus că echipa filmului este ”o bandă de incompetenţi”.

Proiecţia a fost reluată după o întrerupere de aproximativ 7-8 minute. 

De asemenea, în debutul prezentării genericului filmului, logoul platformei Netflix a fost întâmpinat cu fluierături puternice.

- Braţ de fier -

După anunţul selecţiei oficiale de la Cannes, care include ”Okja” şi un alt film distribuit de Netflix, ”The Meyerowitz Stories”, regizat de Noah Baumbach, şi care va avea premiera duminică, un veritabil ”braţ de fier” opune platforma americană taberei alcătuite din apărătorii cinematografelor tradiţionale.

Netflix, un gigant al streamingului mondial, nu intenţionează să lanseze cele două pelicule în cinematografele din Franţa. Acest fapt a busculat universul celei de-a şaptea arte şi i-a scandalizat pe administratorii sălilor de proiecţii din această ţară.

La presiunea acestora, organizatorii Festivalului de la Cannes şi-au modificat regulamentul, impunând ca, din 2018, orice film ce va fi inclus în competiţia oficială de pe Croazetă să fie proiectat în mod obligatoriu în cinematografe.

Miercuri, în timpul prezentării pentru presă a juriului, preşedintele acestuia, cineastul spaniol Pedro Almodovar, a relansat această polemică.

Regizorul spaniol, în vârstă de 67 de ani, consideră că filmul care câştigă trofeul Palme d'Or trebuie să fie proiectat în cinematografe. ”Ar fi un paradox uriaş dacă filmul laureat cu Palme d'Or sau cu un alt premiu la Cannes să nu poată fi văzut în sălile de cinema”, a spus Pedro Almodovar.

Această declaraţie a pus presiune pe Netflix, care a beneficiat de ajutorul unuia dintre membrii juriului, actorul american Will Smith, care a exprimat o poziţie mai nuanţată. ”În familia mea, Netflix este utilă, pentru că (oamenii) pot să vadă filme pe care, altfel, nu ar putea să le vadă”, a spus starul american, fără să precizeze că următorul film al său, ”Bright”, este produs chiar de Netflix.

- Modificat genetic -

”Okja”, un film fantasy, al cărui afiş a fost derulat pe faţada Palais des festivals din Cannes, va fi difuzat pe 28 iunie pe Netflix şi evocă prietenia dintre o fată şi un animal impunător, modificat genetic, pe care o companie multinaţională încearcă să îl captureze.

Alături de actriţa britanică Tilda Swinton, starul hollywoodian Jage Gyllenhaal joacă şi el în acest al doilea opus ”american” al regizorului sud-coreean Bong Joon-ho, după ”Expresul zăpezii/ Snowpiercer”.

”Este un ”film foarte politic sub aspectele comediei, care prezintă (...) felul în care sunt exploatate animalele”, a subliniat Thierry Frémaux, delegatul general al festivalului, la jumătatea lunii aprilie, anunţând includerea peliculei în competiţia oficială de pe Croazetă.

”«Okja» este ”un film incredibil pe care sălile de cina vor să îl împiedice să facă parte din competiţia de la Cannes”, scria Reed Hastings, CEO-ul Netflix, pe Facebook, săptămâna trecută, în punctul culminant al polemicilor cauzate de această peliculă.

A 70-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 17 - 28 mai. Juriul competiţiei oficiale de pe Croazetă va fi prezidat în acest an de regizorul spaniol Pedro Almodovar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.