Carrie Fisher, fiica actorilor Debbie Reynolds şi Eddie Fisher, a reuşit să îşi construiască prin forţe proprii o carieră solidă la Hollywood, devenind o actriţă populară, în special graţie francizei ”Star Wars”, în care a interpretat o prinţesă rebelă, dar şi datorită umorului ei special, exprimat mai ales în interviuri şi pe covorul roşu. Considerată o veritabilă legendă a culturii pop americane, Carrie Fisher a fost şi o scriitoare apreciată.
Carrie Fisher s-a născut pe 21 octombrie 1956, la Los Angeles, într-o familie de actori hollywoodieni celebri. Părinţii ei au divorţat când ea avea vârsta de doi ani, după ce Eddie Fisher a părăsit-o pe Debbie Reynolds pentru actriţa Elizabeth Taylor, declanşând unul dintre cele mai mari scandaluri din epocă, reflectat pe larg în tabloidele anilor 1960.
Tânăra Carrie, care a crescut în Beverly Hills, a debutat la vârsta de 15 ani, în teatru, când s-a alăturat pe scenă mamei sale în musicalul ”Irene”, pe Broadway.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
A debutat în film patru ani mai târziu, în lungmetrajul ”Shampoo” (1975), în care a interpretat o adolescentă care a sedus personajul principal masculin, interpretat de Warren Beatty.
Succesul ”Star Wars”
A devenit una dintre cele mai populare actriţe ale generaţiei sale graţie rolului unei prinţese rebele, Prinţesa Leia, pe care l-a jucat în primul film din seria ”Star Wars”, în 1977. Era abia al doilea film în care fusese distribuită. A reluat acel rol şi în continuările lungmetrajului original, lansate în 1980 şi în 1983. A interpretat o versiune matură a aceluiaşi personaj şi în filmul ”Star Wars: The Force Awakens”, lansat în 2015. Actriţa americană urma să apară şi în următorul film al francizei originale, ”Star Wars: Episode VIII”, ce va fi lansat în decembrie 2017.
Rolul din ”Star Wars” a transformat-o într-o veritabilă legendă a culturii pop americane.
La mijlocul anilor 1980, Carrie Fisher s-a luptat cu dependenţa de alcool, dependenţa de droguri şi depresia, în timp ce a continuat să apară într-o serie de filme, mai degrabă nereuşite, precum ”Under the Rainbow” (1981) şi ”Hollywood Vice Squad” (1986).
Însă, pe măsură ce deceniul '80 se apropia de sfârşit, Carrie Fisher a reuşit să redevină relevantă, atât pe marele ecran, cât şi în afara acestuia. A jucat în câteva filme de succes, precum ”Hannah and Her Sisters” (1986), ”When Harry Met Sally” (1989) şi ”Soapdish” (1991).
Scriitoare şi scenaristă apreciată
În 1987, a publicat prima carte, ”Postcards from the Edge”, o poveste de succes, semiautobiografică, despre o mamă şi fiica ei, care lucrau în industria de divertisment. A adaptat ulterior acel volum într-un scenariu, ce a fost ecranizat în 1990 într-un film cu Meryl Streep şi Shirley McLaine în rolurile principale, regizat de celebrul Mike Nichols.
În acea carte, Carrie Fisher a vorbit cu francheţe şi mult umor despre problemele din viaţa sa, precum dependenţa de droguri, depresia şi tulburarea bipolară cu care fusese diagnosticată.
A fost scenarist consultant la alte câteva filme de succes, precum ”Sister Act”, ”Last Action Hero” şi ”The Wedding Singer” şi a scris scenariul pentru lungmetrajul TV ”These Old Broads” (2001). A scris alte câteva cărţi, precum volumele de memorii ”Wishful Drinking” (2008), ”Shockaholic” şi ”The Princess Diarist”.
O actriţă cu mult umor
De fiecare dată când apărea la o gală organizată în circuitul cinematografic de la Hollywood pentru a aduce un omagiu unui coleg de breaslă, Carrie Fisher îşi folosea întotdeauna umorul şi simţul observaţiei pentru a susţine discursuri amuzante, ce stârneau hohote de râs în rândul publicului.
Vorbind la o gală organizată în 2004 de American Film Institute, când Meryl Streep a fost premiată pentru întreaga carieră, Carrie Fisher le-a vorbit spectatorilor despre felul în care se simte după ce o actriţă premiată cu Oscar interpretează rolul ei într-un film. ”După premiera filmului «Postcards», am început să resimt în fiecare zi durerea şi dezamăgirea din ochii familiei şi prietenilor mei, de fiecare dată când eu nu eram Meryl. S-a dovedit că există şi un nume pentru această boală - Merylnoma Streepdecoccus”.
Viaţa personală
Carrie Fisher a fost căsătorită cu muzicianul Paul Simon în perioada 1983-1984.
A avut apoi o relaţie cu impresarul Bryan Lourd în perioada 1991 - 1994). Cei doi au împreună o fiică, Billie Catherine Lourd, născută pe 7 iulie 1992.
În volum de memorii ”The Princess Diarist”, Carrie Fisher a dezvăluit că ea şi Harrison Ford, interpretul personajului Han Solo în franciza ”Star Wars”, au avut o aventură în timpul filmărilor de la primul lungmetraj din această serie cinematografică. În acea periadă, Carrie Fisher avea vârsta de 19 ani, iar Harrison Ford avea 33 de ani, era căsătorit şi avea doi copii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...