Un grup de peste 200 de muzicieni de renume au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită protecţie împotriva utilizării inteligenţei artificiale care imită vocile artiştilor umani. Printre semnatari se numără Billie Eilish, J Balvin şi Nicki Minaj, dar şi legendele Stevie Wonder şi REM. Moştenitorii lui Frank Sinatra şi Bob Marley sunt, de asemenea, semnatari, scrie presa americană.
Scrisoarea, care a fost emisă de grupul de advocacy Artist Rights Alliance, solicită în linii mari companiilor de tehnologie să se angajeze să nu dezvolte instrumente de inteligenţă artificială care subminează sau înlocuiesc compozitorii şi artiştii umani.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
"Acest asalt asupra creativităţii umane trebuie oprit. Trebuie să ne protejăm împotriva utilizării prădătoare a inteligenţei artificiale pentru a fura vocile artiştilor profesionişti, pentru a încălca drepturile creatorilor şi pentru a distruge ecosistemul muzical", se arată în scrisoare.
În scrisoare nu este solicitată interzicerea totală a utilizării inteligenţei artificiale în muzică sau în producţie, afirmând că o utilizare responsabilă a tehnologiei ar putea aduce beneficii industriei.
În ultimii ani, producătorii muzicali au folosit instrumente de inteligenţă artificială în diverse moduri, într-un caz folosind inteligenţa artificială pentru a izola vocea lui John Lennon dintr-o veche piesă demo şi a o folosi pentru a crea o "nouă" melodie Beatles, care a fost lansată anul trecut.
Scrisoarea Artist Rights Alliance face parte dintr-o reacţie la nivel de industrie din partea artiştilor şi a creatorilor împotriva utilizării inteligenţei artificiale generative, deoarece tehnologia continuă să prezinte probleme etice şi juridice legate de încălcarea drepturilor de autor şi a drepturilor de muncă. Sindicatele artiştilor şi organizaţiile de apărare au încercat să facă presiuni asupra legislatorilor şi companiilor de tehnologie pentru a reglementa utilizarea inteligenţei artificiale, în timp ce studiourile au devenit interesate de potenţialul acesteia de a reduce costurile de producţie.
Preocuparea cu privire la utilizarea IA pentru a scrie cântece şi scenarii sau pentru a produce imagini şi clipuri video ale actorilor şi artiştilor s-a aflat în centrul mai multor negocieri contractuale şi greve ale sindicatelor din industria de divertisment în 2023.
Răspândirea imaginilor pornografice ale lui Taylor Swift, realizate de AI, a atras, de asemenea, o atenţie suplimentară asupra utilizării rău intenţionate a deepfake-urilor, iar la începutul acestui an i-a determinat pe legislatori să introducă un proiect de lege menit să incrimineze imaginile sexualizate non-consensuale, generate de AI. Săptămâna trecută, OpenAI, producătorul ChatGPT, a amânat lansarea unui program care poate imita voci, ca urmare a preocupărilor legate de utilizarea responsabilă.
În martie, Tennessee a devenit primul stat american care a adoptat o legislaţie menită să protejeze muzicienii împotriva generării de imagini vocale de către inteligenţa artificială în scopuri comerciale. Legea privind asigurarea securităţii imaginii, a vocii şi a asemănării sau "Legea Elvis" intră în vigoare la 1 iulie şi face ilegală reproducerea vocii unui artist fără consimţământul acestuia. Legislaţia respectivă nu a abordat problema utilizării operei artiştilor ca date pentru a antrena modele de inteligenţă artificială, o practică care a dus la mai multe procese împotriva unor companii precum OpenAI şi care este menţionată în scrisoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.