Actorul britanic Benedict Cumberbatch, ai cărui strămoşi au deţinut o plantaţie de trestie de zahăr în secolul al XVIII-lea, este vizat de guvernul insulei Barbados care ar putea să-i ceară despăgubiri.
Guvernul insulei Barbados, care nu se mai află sub coroana britanică, duce o campanie pentru a obţine despăgubiri de la moştenitorii celor care deţineau sclavi. Familia actorului britanic Benedict Cumberbatch, ai cărui strămoşi au fost proprietari de sclavi, se află astfel vizată.
David Comissiong, vicepreşedintele Comisiei naţionale pentru reparaţii, a indicat pentru Daily Telegraph că se află în "stadiile incipiente" ale procesului de revendicare a despăgubirilor şi că nu a făcut încă lumină asupra acestei poveşti.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
David Denny, secretarul general al Mişcării Caraibe pentru Pace şi Integrare, a estimat pentur cotidian: "Orice descendent al proprietarilor albi de plantaţii care a beneficiat de pe urma sclavie ar trebui să fie rugaţi să plătească despăgubiri, inclusiv familia Cumberbatch".
Plantaţia Cleland, deţinută de strămoşii actorului, avea în epocă 250 de sclavi. Când sclavia a fost abolită în 1833, proprietarii britanici de plantaţii au fost compensaţi de guvernul britanic pentru pierderea sclavilor lor. Strămoşii lui Benedict Cumberbatch au primit astfel 6.000 de lire sterline, ceea ce reprezintă astăzi 3,6 milioane de lire sterline (circa 4 milioane de euro).
Benedict Cumberbatch nu a ascuns niciodată trecutul familiei sale. Într-un interviu din 2007, amintit în 2014 de The New York Times, el a spus că mama lui l-a îndemnat să nu-şi folosească numele adevărat într-un cadru profesional, ca să nu devină ţinta proceselor în despăgubiri aduse de descendenţii sclavilor.
În 2013, Benedict Cumberbatch a jucat rolul unui proprietar de sclavi în filmul lui Steve McQueen "12 Years a Slave". El a jucat şi rolul unui prim-ministru aboliţionist, britanicul William Pitt cel Tânăr în filmul "Amazing Grace" din 2006.
Barbados, ca şi alte insule din Caraibe, încearcă acum să se împace cu trecutul colonial. Invitat în noiembrie 2021 să asiste la tranziţia Barbadosului către republică, regele Charles III, pe atunci încă Prinţ de Wales, a vorbit despre "atrocitatea îngrozitoare a sclaviei, care ne pătează pentru totdeauna poveştile".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.