Regizorii şi producătorii de film documentar din întreaga lume îşi pot înscrie producţiile la Astra Film Festival Sibiu începând de joi şi până în data de 1 aprilie. Vor fi luate în considerare filme documentare finalizate în 2021 şi 2022, anunţă organizatorii.
AFF Sibiu, cel mai important festival de cinema de non-ficţiune din Europa Centrală şi de Est, va avea loc în perioada 10-16 octombrie 2022. Organizatorii anunţă că, după doi ani de pauză, se va relua şi Astra Film Junior, cel mai îndrăgit program de educaţie audiovizuală din România, eveniment cinematografic care obişnuieşte să adune la Sibiu, an de an, zeci de mii de elevi.
Filmele documentare selectate pentru Astra Film Festival vor fi incluse într-una din cele patru programe competitive sau în secţiunile non-competitive. Programul oficial AFF 2022 Sibiu va cuprinde de asemenea o serie de selecţii curatoriale, secţiuni tematice şi programe speciale.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Înscrierile se pot face pe site-ul festivalului: https://www.astrafilm.ro/ro/inscrieri-filme-2022. Taxa de înscriere este de 15 euro pentru fiecare film. Pentru DocSchool şi Astra Film Junior, înscrierile sunt gratuite.
„Lucrăm deja la foc continuu pentru ediţia de la toamnă, care va avea probabil cea mai mare densitate de evenimente culturale de neratat. Practic, vorbim despre o săptămână în care tot timpul va fi ceva de văzut, de trăit şi de gândit. Ne aşteptăm ca mulţi prieteni de toate vârstele ai festivalului să îşi ia concediu atunci şi să vină anume la Sibiu în anotimpul celor mai frumoase culori”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.
Pentru cei care vor dori să revadă unele filme sau nu vor putea ajunge la Sibiu în timpul festivalului, organizatorii vor oferi online, în a doua jumătate a lunii octombrie, o selecţie a filmelor din programul oficial.
Patru programe competitive
Filmele înscrise la Astra Film Festival Sibiu 2022 vor fi încadrate în unul din cele patru programe competiţionale, după cum urmează:
Voci emergente ale documentarului este programul competitiv pentru care sunt eligibile filme documentare de lungmetraj (peste 50 minute) semnate de autori aflaţi la primul, al doilea sau, cel mult la al treilea film.
Programul competitiv Europa Centrală & de Est este rezervat filmelor documentare de lungmetraj (peste 50 minute), care abordează problematici specifice zonei blocului ex-comunist.
Pentru programul competitiv Romania Open sunt eligibile filme documentare produse sau co-produse în România, precum şi producţii/co-producţii internaţionale care abordează problematici specifice României, indiferent de durata acestora.
În cadrul programului competitiv DocSchool pot fi înscrise filme documentare produse sau co-produse de universităţi/institute de film sau în cadrul unor programe post-universitare de specializare în cinema, indiferent de durata acestora.
Selecţia oficială Astra Film Festival Sibiu va fi publicată pe site-ul festivalului (https://www.astrafilm.ro/). Autorii filmelor selectate vor fi invitaţi să participe la festival şi vor participa la discuţiile cu publicul şi la alte evenimente legate de filmele din selecţia oficială. Nu se vor trimite scrisori sau e-mailuri în cazul filmelor neselectate.
Fiecare program va fi jurizat de specialişti şi profesionişti respectaţi ai lumii cinematografice şi academice internaţionale. Premiile celor patru programe competiţionale sunt în bani.
Înfiinţat în 1993, Festivalul internaţional de cinema de non-ficţiune de la Sibiu, principala platformă a documentarului din România şi una dintre cele mai importante din Europa, este în căutare permanentă de filme documentare cu o prezenţă puternică a perspectivei regizorului, atât în formă, cât şi în conţinut. Specialiştii şi publicul AFF Sibiu apreciază în mod deosebit calităţile cinematografice, onestitatea, curajul de a aborda teme dificile, originalitatea şi creativitatea.
Astra Film Festival se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii, al Centrului Naţional al Cinematografiei, al Consulatului Republicii Federale Germania la Sibiu şi al Uniunii Cineaştilor. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu şi de Uniunea Europeană prin Programul Europa Creativă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.