Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu, care a dus steagul României în cel mai înalt loc de pe Pământ, în timpul ascensiunii sale pe vârful Everest, care are 8.848 de metri altitudine, se gândeşte deja la o nouă provocare, şi anume deschiderea în premieră mondială a unei noi rute în Himalaya.
Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al reprezentanţilor alpinistului timişorean Horia Colibăşanu, acesta s-a pregătit trei ani şi jumătate pentru ascensiunea pe Everest fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, o premieră pentru România.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
“Sunt mândru că am reuşit să ridic steagul României lA 8848 metri, înălţimea Everestului. Am ajuns în vârf, m-am aşezat pe coama Everest şi am făcut fotografia la care privesc cu multă bucurie. Momentul în care am ridicat tricolorul a fost cel în care am simţit că am reuşit să închei un proiect pentru care m-am pregătit foarte mult. Desigur că aveam să mai trec prin multe dificultăţi, la coborâre. Am fost însă pregătit pentru ele, ştiam ce mă aşteaptă, că va fi foarte greu”, a spus Horia Colibăşanu.
Alpinistul timişorean consideră că reuşita sa se datorează în mare măsură colaborării cu unul dintre cei mai buni meteorologi din lume, care i-a transmis date meteo precise, în funcţie de care a luat decizia de a pleca spre vârful Everest.
“În Himalaya, cel mai mult pentru reuşită contează vremea. Dacă este foarte frig, dacă bate vântul sau cantitatea de precipitaţii e mare, e foarte periculos şi nu poţi urca. Riscul este, bineînţeles, să nu te mai întorci. Eu a trebuit să renunţ într-un an la urcare din cauză că vremea nu a fost bună. Anul acesta am colaborat cu unul dintre cei mai buni meteorologi din lume, cred că e cel mai bun din Europa. Mi-a dat o prognoză foarte bună pe telefonul prin satelit şi am pornit spre vârf. De atunci şi până astăzi nu a mai fost o prognoză pentru o zi de vârf care să permită ascensiuni în stilul alpinismului pur, fără oxigen şi şerpaşi”, a declarat Colibăşanu.
Colibăşanu a adăugat că următoarea provocare în Himalaya este deschiderea unei noi rute, în premieră mondială.
“Îmi doresc să urc pe toate cele 14 vârfuri. Provocarea pentru mine va fi să deschid o rută nouă. Este un proiect pe care îl am demult în minte şi la care nu am renunţat”, a spus Colibăşanu.
Anul acesta, a avut loc cea de-a 19-a expediţie internaţională a lui Colibăşanu şi cea de-a 14-a în Himalaya.
În 16 mai, alpinistul Horia Colibăşanu a urcat pe Vârful Everest (8.848 metri), în premieră pentru România, fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi.
Vârful Everest este cel de-al optulea în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu şi a reprezentat o provocare pentru sportivul timişorean, care îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri.
Anul acesta, a avut loc cea de-a 19 expediţie internaţională a lui Colibăşanu.
Cele mai importante ascensiuni ale lui Colibăşanu sunt pe munţii Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din Top 5 munţi mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.
Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m). Alpinistul timişorean a participat la 18 expediţii internaţionale de-a lungul carierei sale, până în 2016, făcând echipă cu parteneri din diferite ţări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania şi Polonia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.