Toto Cutugno, simbolul cântecului italian, a murit, anunţă agenţia Ansa.
Artistul, care împlinise 80 de ani în iulie, s-a stins din viaţă marţi, în jurul orei 16.00, la spitalul San Raffaele din Milano, unde era internat.
Informaţia a fost anunţată pentru ANSA de managerul său, Danilo Mancuso, care a explicat că, „după o boală îndelungată, starea cântăreţului s-a agravat în ultimele luni”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Toto Cutugno, născut la 7 iulie 1943, este simbolul cântecului italian în străinătate datorită „L'Italiano”. Cu cincisprezece prezenţe la festivalul de la Sanremo la activ (cu o prestaţie istorică în 1990, în duet cu Ray Charles), autor de hituri îndrăgite chiar şi în străinătate, de la „L'Italiano” la „Il tempo se ne va”, „La mia musica”, „Solo noi”, Cutugno a fost un adevărat showman, capabil să treacă cu uşurinţă de la compoziţia de cântece la a fi gazda unor emisiuni de televiziune (în 1987 s-a aflat la cârma unei ediţii de succes a emisiunii „Domenica In”).
Toscan, dar crescut în Liguria, la nici 20 de ani a înfiinţat un grup, Toto e i Tati. 1975 a fost anul marelui său succes în Franţa, iar anul următor a fost debutul său la festivalul de la Sanremo: a urcat pe scena de la Teatro Ariston cu grupul său, Albatros, cu „Volo AZ 504”. S-a clasat pe locul al treilea. La scurt timp după aceea a lansat „Nel cuore nei sensi”, cu care a participat la Festivalbar şi care a ajuns în fruntea topurilor în versiunea franceză înregistrată de Gerard Lenorman.
Cutugno a scris, de asemenea, primul cântec pentru marele Adriano Celentano, „Soli”. Un cântec care avea să rămână în fruntea topurilor timp de luni de zile. Pentru albumul de debut, „Voglio l'anima”, a fost lansat în 1979. Dar sunt multe succese semnate Cutugno: „Solo noi” a fost lansat la Sanremo în 1980, an în care Cutugno a semnat toate piesele de pe albumul „Il tempo se ne va” pentru Adriano Celentano. După lansarea albumului „La mia musica” în 1981, a câştigat Sanremo în 1983 cu piesa sa emblematică, „L'Italiano”. Melodia a vândut milioane de discuri şi l-a făcut celebru în întreaga lume, inclusiv în Israel, Iran şi Coreea.
În 2010, după o perioadă dificilă din motive de sănătate, a ajuns la Sanremo alături de Belen Rodriguez, cu care a cântat Aeroplani. În 2012, invitat de Fabio Fazio, interpretează L'Italiano cu corul Armata rossa. Legătura sa cu festivalul este atât de puternică, încât în 2005 renunţă la Olympia din Paris pentru a participa. Şi, între festivaluri, Toto a călătorit prin lume, mereu fidel sloganului său: „Lăsaţi-mă să cânt cu chitara în mână, lăsaţi-mă să cânt, sunt italian'”.
În 2019, s-a aflat în centrul unui scandal: un grup de deputaţi ucraineni a cerut, printr-o scrisoare, să i se interzică accesul lui Toto Cutugno, care avea un concert la Kiev, sold out de ceva timp, pentru presupuse poziţii pro-ruse. El a răspuns că este „surprins şi îngrijorat”, declarându-se mereu distant de politică: „Sunt apolitic. În 2021, a fost fericit să predea ştafeta trupei Maneskin la Eurovision: el a fost de fapt câştigătorul concursului european din 1990 cu „Insieme: 1992”.
În România, artistul italian a cântat pentru prima oară în România în 1993, la Festivalul Cerbul de Aur de la Braşov. Atunci, el a cântat în limba română melodia populară „Ciobănaş cu trei sute de oi”. Au urmat multe concerte în ţara noastră: în 1996 a participat la Top Model România Bucureşti, în 1998 a concertat la Bucureşti, în iulie 2000 la Craiova, în luna mai a anului 2002 a susţinut un concert la Circul Globus Bucureşti, iar în mai 2002 un nou recital la Bucureşti. În decembrie 2002 a cântat în noaptea de Revelion la Bucureşti, în 2005 a fost prezent în emisiunea de televiziune „Surprize, surprize” de la TVR.
În aprilie 2007, cu un concert la Circul Globus a participat la lansarea postului de televiziune Romantica. A susţinut concerte la Slatina, în 2007, iar în octombrie 2008 la Bucureşti, în Parcul Plumbuita. La Slaa Palatului a avut concert în februarie 2012, în noiembrie 2013, cu Orchestra Simfonică Bucureşti, în februarie 2015, dar şi în decembrie 2018. A fost invitat la Târgu Mureş, Focşani şi Cluj-Napoca.
Pe 8 mai 2022, artistul urma să cânte din nou la Sala Palatului, dar concertul a fost anulat din cauza problemelor sale de sănătate. Sănătatea artistului se degradase în ultima perioadă din cauza afecţiunilor cronice avute, în trecut fiind diagnosticat cu cancer metastatic la prostată. În luna aprilie 2022, artistul italian a suferit complicaţii şi a fost internat de urgenţă, în stare critică într-un spital privat.
Toto Cutugno a scris cântece pentru Mireille Mathieu, Dalida, Johnny Hallyday, Michel Sardou, Claude Francois, Herve Vilard. În Italia a compus pentru Domenico Modugno, Gigliola Cinquetti, Ornella Vanoni.
De-a lungul carieri, a compus peste 400 de melodii, a înregistrat 18 albume şi a vândut un număr impresionant de 95 de milioane de discuri în întreaga lume.
Înmormântarea lui Toto Cutugno va avea loc joi, 24 august, la ora 11.00, la Basilica Parrocchia dei Santi Nereo e Achilleo din Milano, a anunţat pentru ANSA managerul Danilo Mancuso împreună cu familia artistului.
Cutugno, omagiat de premierul Giorgia Meloni
Premierul Giorgia Meloni a scris „Ciao lui Toto Cutugno, un Italian adevărat!” pe reţelele de socializare, publicând o fotografie a cântăreţului şi compozitorului.
„Ai fost un mare şi adevărat italian, trebuia să ne întâlnim în această vară la Valona, dar Dumnezeu a decis să te lase să te odihneşti în pace, în timp ce noi rămânem cu cântecele tale înregistrate pentru totdeauna în inimile atâtor albanezi. Îţi mulţumesc pentru tot, Toto Cutugno, a fost un privilegiu să trăiesc în acelaşi timp cu o legendă ca tine”, au fost cuvintele prim-ministrul albanez Edi Rama.
Adio din partea colegilor, de la Pausini la Pupo
„Toto, prieten drag şi iubit. Tovarăş de nenumărate şi de neuitat momente din showbiz şi din viaţă, îţi doresc o călătorie plăcută. Îmi va fi dor de tine”, a scris Enzo Ghinazzi, alias Pupo, prietenul artist cu care a împărţit podiumul la Sanremo în 1980, când Toto Cutugno a câştigat cu „Solo noi”, iar el a ocupat locul trei cu „Su di noi”.
„Toto Cutugno a fost un artist, un om şi un italian bun şi amabil. Am multe amintiri legate de el şi îmi pare sincer rău pentru dispariţia sa. O îmbrăţişare familiei sale şi fanilor săi din întreaga lume”, a scris Laura Pausini.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.