Ziua păcălelilor, sărbătorită în fiecare an pe 1 aprilie, inspirat de festivalul Hilaria din Antichitate, a devenit un fenomen în epoca modernă la care participă oameni de pe tot globul, dar şi mass-media.
Originea acestei zile celebrate de mai multe secole în diverse culturi este controversată şi învăluită în mister.
Istoricii au asociat ziua păcălelilor cu festivaluri din Antichitate, precum ”Hilaria”, celebrat în Roma, la sfârşitul lunii martie, în timpul căruia participanţii se deghizau şi purtau costume fanteziste. Există şi speculaţii potrivit cărora Ziua păcălelilor ar fi fost asociată cu echinocţiul de primăvară (sau vernal) sau cu prima zi de primăvară din emisfera nordică, când vremea este înşelătoare.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Potrivit unei alte ipoteze, care este intens vehiculată, tradiţia păcălelilor ar fi început abia în secolul al XVI-lea.
În 1564, regele francez Charles al IX-lea a a decis să renunţe la calendarul iulian şi să treacă la cel gregorian, în urma Conciliului din Trent din anul anterior, care stipula că Anul Nou trebuie să înceapă la 1 ianuarie.
Această schimbare a decalat şi schimburile de cadouri care însoţesc trecerea dintre ani. Pentru a întreţine dubiile legate de ”adevărata” dată de începere a noului an, anumite persoane au continuat să ofere cadouri pe 1 aprilie. Odată cu trecerea timpului, micile cadouri din aprilie s-au transformat în cadouri amuzante, în glume, apoi în veritabile stratageme pentru păcălirea rudelor şi a prietenilor.
În Franţa, farsele sunt cunoscute sub numele de ”poisson d'avril” (”peşte de aprilie”), iar această denumire datează tot din secolul al XVI-lea. Cadourile care erau oferite în aprilie erau adeseori de natură alimentară. Acea dată corespunde cu sfârşitul Postului Mare, perioadă în care consumul de carne este interzis în rândul creştinilor, iar peştele este permis în anumite ocazii. Atunci când glumele de 1 aprilie au devenit tot mai elaborate, una dintre păcălelile cele mai uzuale consta în oferirea unor ”peşti falşi” (din hârtie sau alte materiale).
Tradiţia glumelor de 1 aprilie s-a răspândit şi în alte ţări şi regiuni ale lumii. În Marea Britanie, a ajuns în secolul al XVIII-lea şi se numeşte ”April's fool day".
În Scoţia, a devenit un eveniment întins pe durata a două zile, ce începe cu ”hunting the gowk” (”vânătoare de cuci”), când păcăliţii sunt trimişi să facă diverse comisioane aberante (”gowk” fiind un sinonim pentru ”cuc”, un simbol pentru nebunie). A doua zi, celebrată pe 2 aprilie, se numeşte ”Taillie Day” (”Ziua cozii”) şi constă în glume ce vizează spatele unor persoane - lipirea pe hainele lor a unor cozi false sau a unor afişe pe este scris textul ”Loveşte-mă”.
În Mexic, singura farsă acceptabilă de 1 aprilie vizează ”subtilizarea” unui bun material al unui prieten. ”Victima” primeşte în schimb bomboane şi un bilet prin care este înştiinţat că a fost păcălit.
Există şi o versiune indiană a Zilei păcălelilor - ea are loc însă pe 31 martie şi se numeşte ”Sărbătoarea Huli”.
În timpurile moderne, oamenii au devenit tot mai inventivi şi au creat, de 1 aprilie, farse tot mai elaborate. Ziare, posturi de radio şi de televiziune şi numeroase site-uri participă la tradiţia de 1 aprilie, publicând ştiri false, care au înşelat de multe ori publicul.
În 1957, BBC a anunţat că fermierii elveţieni au obţinut o recoltă record de spaghete şi a prezentat fotografii cu diverse persoane care ”culegeau” tăiţei din copaci. Mulţi telespectatori au fost păcăliţi de acea ştire.
În 1985, revista Sports Illustrated i-a înşelat pe unii dintre cititorii săi cu un articol despre un presupus jucător de baseball, Sidd Finch, care putea să arunce mingea cu o viteză de 270 de kilometri pe oră.
În 1996, Taco Bell, un lanţ de restaurante de tip fast-food, a anunţat că a cumpărat Liberty Bell din Philadelphia (un clopot celebru, considerat un simbol al independenţei Statelor Unite, n.r.) şi că intenţionează să îi schimbe denumirea în ”Taco Liberty Bell”.
În 1999, postul de radio BBC 4 şi-a informat ascultătorii că imnul naţional britanic, ”God save the Queen”, va fi înlocuit în viitorul apropiat cu un cântec european, în limba germană. Scandalizaţi, mii de ascultători au telefonat imediat la postul britanic pentru a depune plângeri faţă de această iniţiativă.
În 2000, cotidianul sportiv portughez ”A bola” a publicat un articol potrivit căruia UEFA a decis să retragă Portugaliei dreptul de a organiza Euro 2004. Articolul a provocat o veritabilă traumă în rândul cititorilor ziarului.
În 2002, site-ul canadian Bourque Newswatch a anunţat demisia ministrului de Finanţe, Paul Martin. Ştirea, preluată de un buletin financiar britanic, The Gartman Letter, a provocat o scădere cu 32 de cenţi a valorii dolarului canadian.
În 2016, Nigel Farage (politician eurosceptic, n.r.) a anunţat că va susţine campania ”Remain” (care luptă pentru menţinerea Marii Britanii în UE, n.r.), iar cotidianul The Telegraph a anunţat că oficialii francezi şi germani de la UEFA sunt pe punctul de a cere suspendarea echipei de fotbal a Angliei, dacă britanicii vor vota în favoarea părăsirii Uniunii Europene la referendumul din 23 iunie.
În acelaşi an, China a interzis Ziua păcălelilor, iar agenţia de presă oficială Xinhua a afirmat că tradiţia acestor glume şi farse, făcute pe 1 Aprilie, ”nu este chineză”.
Glume nereuşite
Tesla s-a confruntat cu o serie de veşti proaste, inclusiv cu accidentul mortal din martie 2018 în care a fost implicat şoferul unui SUV Model X. Nu a ajutat când Elon Musk a scris pe Twitter despre faptul că Tesla va da faliment.
Gluma "s-a întors imediat împotriva sa, provocând o scădere a acţiunilor cu 7%", a declarat Rebecca Rosborough, director comercial global al platformei de gestionare a brandurilor online Frontify. "Şi, deşi a încercat să injecteze umor în modul în care a formulat-o, jocul de cuvinte cu "ouăle de Paşte" a dat greş cu desăvârşire". Rămâne de văzut ce ar putea avea Musk în plan pentru acest an. Anul trecut, Tesla a postat pe X, reţeaua de socializare pe care Musk a cumpărat-o în aprilie 2022, când se numea Twitter, un videoclip de 38 de secunde de la testul de impact în care Cybertruck-ul companiei nu s-a prăbuşit niciodată.
Înainte de Ziua Păcălelilor din aprilie 2021, producătorul auto german Volkswagen a publicat pe site-ul său ceea ce se credea a fi un proiect de comunicat de presă despre planurile de schimbare a numelui diviziei sale americane în "Voltswagen", schimbarea "k" cu "t" ca un angajament faţă de vehiculele electrice.
În timp ce unii oficiali Volkswagen din Germania au declarat pentru The Wall Street Journal că anunţul a fost o glumă de Ziua Păcălelilor din aprilie, alţi oficiali au susţinut că schimbarea este legitimă. După ce acţiunile companiei au început să crească, iar echipele de comunicare ale VW şi jurnaliştii au pierdut mult timp, compania a mărturisit că totul a fost într-adevăr o glumă.
Miliardarul şi fondatorul grupului The Virgin Richard Branson, care în 2021 a ajuns să călătorească în spaţiu, se bucură şi el de mulţi ani de farsele de 1 aprilie. Cea mai faimoasă dintre ele: zborul în 1989 al unui "OZN", de fapt un balon cu aer cald cu lumini intermitente, deasupra Londrei.
Poliţia a fost mobilizată, iar armata a fost alertată, a precizat Branson într-o postare pe blogul său din 2021. Când a aterizat - cu o zi înainte de Ziua Păcălelilor de aprilie din cauza vremii, a relatat The Christian Science Monitor - o uşă s-a deschis şi cineva care purta un costum de E.T. a ieşit. "Poliţia ne-a înconjurat şi apoi a trimis un poliţist singuratic cu bastonul său pe câmp pentru a-l întâmpina pe extraterestru", a scris Branson. Iniţial, "poliţia nu a văzut partea amuzantă a lucrurilor şi ne-a ameninţat că ne arestează pentru că le pierdem timpul", a scris Branson. "Din fericire, în curând s-au alăturat distracţiei şi au plecat cu zâmbete pe faţă".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.