Romgaz va depune miercuri ofertă pentru achiziţia pachetului deţinut de către Exxon în Marea Neagră, a anunţat marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul videoconferinţei News.ro – Energy Road, ediţia a IV-a, cu tema "Energie la tine acasă". El a mai declarat că modificarea Legii offshore va fi aprobată până la finalul acestei sesiuni parlamentare, precizând că îşi doreşte un consens politic în Parlament "mai larg decât consensul coaliţiei". România trebuie să simplifice cadrul legislativ, astfel încât banii care vin din diferite surse, fie că vin din fonduri de modernizare, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, din alte fonduri care pot fi preluate direct din partea UE, să fie uşor de atras, prin simplificarea birocraţiei, a declarat marţi Niculae Havrileţ, secretar de stat din Ministerul Energiei, în cadrul videoconferinţei News.ro – Energy Road, ediţia a IV-a, cu tema "Energie la tine acasă". La sfârşitul lunii februarie, erau 1,2 milioane de clienţi, din aproape 3,95 milioane, care aveau contact pe piaţa concurenţială de gaze naturale şi peste 3,5 milioane clienţi, din 8,9 milioane în total, au trecut în piaţa concurenţială de energie electrică, a declarat marţi Nagy-Bege Zoltan, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), la acelaşi eveniment. Sorin Gal – Director General, Direcţia Generală Gestionare, Evaluare şi Concesionare Resurse/Rezerve de Petrol, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a afirmat că în 2020, din cauza pandemiei şi scăderii dramatice a preţului petrolului, toate companiile mari şi-au redus investiţiile. S-au săpat foarte puţine sonde, de aceea efectele vor apărea în anii următori, 2021, 2022, chiar 2023. În opinia lui Cătălin Niţă, Director Executiv, Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), decizia privind modificarea Legii offshore trebuie să fie una politică. Marius Dan - Director Adjunct pentru Strategia Corporativă, Franklin Templeton Bucureşti: ”Listarea Hidroelectica este primordială pentru noi”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI VIDEOCONFERINŢA NEWS.RO - Nagy-Bege Zoltan, vicepreşedinte ANRE: 1,2 milioane de clienţi au contract pe piaţa concurenţială de gaze naturale şi 3,5 milioane clienţi pe piaţa de energie

Sorin Gal – Director General, Direcţia Generală Gestionare, Evaluare şi Concesionare Resurse/Rezerve de Petrol, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM):  În 2020, din cauza pandemiei şi scăderii dramatice a preţului petrolului, toate companiile mari şi-au redus investiţiile. S-au săpat foarte puţine sonde, de aceea efectele vor apărea în anii următori, 2021, 2022, chiar 2023

"Marea Neagră probabil că este cel mai important subiect din zona de exploatare a gazelor în acest moment şi cred că e de vreo doi ani de zile subiectul numărul 1. În 2019, România a avut o producţie de 10,22 miliarde metri cubi de gaz, atât onshore cât şi offshore, zona exploatată de OMV Petrom, iar în 2020 cantitatea s-a redus cu 9%, deci am avut 9,2 miliarde mc gaze, o scădere de 9%, aproape dublu faţă de declinul natural estimat pentru zăcămintele aflate în producţie. În 2021 probabil că declinul va fi undeva la 8-9%, deci vom rămâne doar cu 8,6-8,7 miliarde mc gaze. În 2016 aveam producţie de 10,5 miliarde mc, chiar 11,2 miliarde mc, deci scăderea este dramatică. În 2020, datorită pandemiei şi scăderii dramatice a preţului petrolului, toate companiile mari şi-au redus investiţiile. S-au săpat foarte puţine sonde, de aceea efectele vor apărea în anii următori, 2021, 2022, chiar 2023."

Cătălin Niţă – Director Executiv, Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG): Decizia privind modificarea Legii offshore trebuie să fie una politică

"Această decizie privind modificarea Legii offshore trebuie să fie una politică. Noi la FPPG am purtat discuţii cu toate partidele parlamentare, i-am invitat pe fiecare în parte să discute cu noi, să le explicăm exact ce înseamnă oportunitatea a gazelor din Marea Neagră pentru România, mai ales că acest proiect va transcede legislatura 2020-2024. Majoritatea proiectelor din sectorul de petrol şi gaze durează zeci de ani, deci este bine ca toate partidele care sunt azi pe scena politică românească nu neapărat să fie de acord cu toate detaliile proiectului propus de coaliţie, dar trebuie neapărat să fie de acord cu importanţa acestui proiect şi cu oportunitatea sa. Epoca Pietrei nu s-a terminat din cauză că s-a terminat piatra, ci din cauză că a apărut Epoca Bronzului. Şi după cum vedem, din Europa de Vest vine acest val al Pactului Ecologic European, care la un moment dat ne va afecta şi pe noi. Nu ne va afecta atât de tare pe cât le afectează pe celelalte ţări din vest. În ceea ce priveşte cărbunele, mixul României nu are o pondere atât de mare pe cărbune, dar cu siguranţă ne va afecta în ceea ce priveşte oportunitatea devenirii României jucător important în piaţa regională în ceea ce priveşte gazul."

Marius Dan - Director Adjunct pentru Strategia Corporativă, Franklin Templeton Bucureşti:Listarea Hidroelectica este primordială pentru noi.

"Foarte mulţi investitori străini se uită la Fondul Proprietatea şi la România prin prisma deţinerii pe care o au în FP. Listarea Hidroelectica este primordială pentru noi. Decizia (privind listarea companiei, n.r.) a fost luată, Hotărârea de Guvern legată de listarea Hidroelectrica a fost luată acum aproape 9 ani, în 2012. Deci noi discutăm de prea mult timp de această listare. Suntem într-un moment important în care vedem că atât Guvernul, cât şi managementul companiei îşi doresc ca această listare să aibă loc cât mai curând şi acest lucru este încurajator. Credem că odată cu aprogarea Legii 173 (n.r. - privind unele măsuri pentru protejarea intereselor naţionale în activitatea economică) şi în Camera Deputaţilor se va deschide drumul pentru accelerarea listării Hidroelectrica. Sincer, obstacolele sau motivaţia Legii 173 nu este una realistă, pentru că aici nu vorbim de privatizarea Hidroelectrica, vorbim despre listarea unui pachet minoritar la una din cele mai mari companii energetice din România".

Ministrul Energiei: Legea offshore va fi modificată în acest an. Anunţul privind Romgaz

"Sper să găsim un consens politic în Parlament, va fi o iniţiativă parlamentară a coaliţiei şi sunt convins că până la finalul acestei sesiuni parlamentare ea va fi aprobată. Eu îmi doresc un consens politic mai larg decât consensul coaliţiei. Acesta este un obiectiv pe care l-am anunţat şi pe care doresc să îl îndeplinesc şi sunt convins că vom avea colegi în Parlament din afara coaliţiei de guvernare care vor vota alături de noi modificarea Legii offshore. Mai aveţi puţintică răbdare, mâine este termenul final de depunere a ofertei pentru achiziţia pachetului deţinut de către Exxon în Marea Neagră, acel 50%. Compania noastră Romgaz, deţinută de minister cu acţiuni în majoritate, va depune ofertă pentru achiziţia acesteia. În paralel, am lucrat şi la Legea offshore. România este un producător de gaze naturale, unii dintre producătorii mari de gaze şi deţinători de rezerve din Europa. Mixul nostru energetic şi tranziţia depind de gazul natural. Dorim ca tranziţia de la cărbune către energia regenerabilă să se facă prin gaz natural. Deci avem nevoie de gaze naturale, dorim să scoatem gazele naturale din Marea Neagră, dorim să găsim noi rezerve în onshore şi în offshore", a spus ministrul Energiei.

Despre Complexul Energetic Oltenia, spune că a dat drumul pe circuitul de avizare Ordonanţei de Urgenţă pentru deblocarea unui ajutor pentru cumpărarea certificatelor de CO2.

"Nu poate exista restructurarea CE Oltenia fără achiziţia acestor certificate de CO2 şi suntem încrezători că şi planul de restructurare va fi apobat de către Comisia Europeană. Eu, din discuţiile de la Bruxelles, a fost clar că a doua variantă, mult îmbunătăţită, a fost mult mai bine primită de către Comisia Europeană. Şi sunt convins că în urma discuţiile dinte companie şi Comisie, Consiliul Concurenţei, noi cei de la minister vom avea în final un plan de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, să îl transformăm dintr-un mix 100% cărbune într-un mix cărbune-gaze naturale şi energie regenerabilă", a precizat ministrul Virgil Popescu.

Oficialul a vorbit şi de listarea Hidroelectrica, blocată de vechiul Parlament, printr-o lege care pe o perioadă de doi bloca orice înstrăinare a participaţiilor statului, şi acţiuni şi active.

"Noi am trimis un proiect de lege în Parlament, el a fost adoptat de către Senat, în momentul de faţă este în dezbatere în Camera Deputaţilor şi eu sper că după aprobarea acestei legi, promulgarea de către preşedinte, prin care practic se abrogă articolele 1, 2 şi 3, rămâne articolul 4 care permite intervenţia statului în achiziţia unor pachete de acţiuni, care era interzis până acum", a spus el.

 

Nicolae Havrileţ: România trebuie să simplifice cadrul legislativ, astfel încât banii care vin din diferite surse, fie că vin din fonduri de modernizare, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, din alte fonduri care pot fi preluate direct din partea UE, să fie uşor de atras

"Pentru a continua liberalizarea pieţei gazelor, am eliminat obligaţia ca furnizorii să stocheze gaze naturale în vederea asigurării siguranţei şi a continuităţii în alimentare, acest lucru să fie făcut printr-o legislaţie suplimentară dată în baza regulamentelor europene care prevăd măsuri privind asigurarea siguranţei în alimentare şi nicidecum să intervenim în piaţă pentru acest lucru. Acest lucru nu înseamnă că România nu o să aibă gaze la iarnă. 30% din capacitatea de stocare este ocupată de gazele naturale care uneori, anul acesta se va întâmpla, vor avea trei cicluri de înmagazinare cu tarifele aferente. Iată cum o activitate reglementată a distorsionat preţul gazelor naturale, pentru că s-a văzut, după trei ani de zile, după luarea unei decizii, că gazele naturale rămân mai multe cicluri în depozite, iar tarifele de înmagazinare se înmulţesc. Acest lucru l-am urmărit atunci când am anulat obligaţia furnizorilor să stocheze. Ce ar trebui să face în continuare? Părerea mea personală este că România trebuie să simplifice cadrul legislativ, astfel încât banii care vin din diferite surse, că vin din fonduri de modernizare, că vin din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, din alte fonduri care pot fi preluate direct din partea UE, trebuie să fie uşor de atras, prin simplificarea birocraţiei. Aici mă refer de la pornirea investiţiilor, acele aprobări de licenţe, autorizaţii, înfiinţare, fără de care nu se poate porni o investiţie, să fie mult mai uşor de obţinut, chiar facil, utilizând în special digitalizarea, oamenii să nu mai fie purtaţi pe drumuri de la un colţ al ţării la altul", a spus Havrileţ.

El precizează totodată că ne trebuie o legislaţie care să permită utilizarea terenurilor agricole, pe categorii, mult mai uşor în investiţii în capacităţi noi de stocare şi producere a energiei electrice. În acest moment Legea fondului funciar nu permite utilizarea terenurilor agricole decât exclusiv pentru scopuri agricole.

"Trebuie să intervenim şi pentru a corecta acest lucru", a spus secretarul de stat.

El afirmă că atunci când se solicită autorizaţii şi avize pentru obţinerea autorizaţiilor de construire, este un set birocratic foarte greu de trecut.

"Nu trebuie decât să menţionăm în lege că şi noile capacităţi, noua infrastructură de producere şi stocare a energiei electrice face parte din categoria construcţiilor speciale. Ca să nu mai fie o interpretare într-un sens sau în altul", a adăugat oficialul.

 

Videoconferinţa este transmisă live la televiziunea de business Profit.ro TV, pe pagina Agenţiei de presă News.ro şi pe pagina de Facebook a News.ro. 

La evenimentul organizat de Agenţia de presă News.ro, Team Innovation Media şi Agentia de PR şi comunicare Plurivox au confirmat participarea, alături de ministrul Energiei, secretarul de stat Niculae Havrileţ, Nagy-Bege Zoltan - Vicepreşedinte, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Sorin Gal – Director General, Direcţia Generală Gestionare, Evaluare şi Concesionare Resurse/Rezerve de Petrol, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), Marius Dan - Director Adjunct pentru Strategia Corporativă, Franklin Templeton Bucureşti, Radu Căprău - membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Downstream Oil, Cătălin Niţă – Director Executiv, Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), Silvia Vlăsceanu – Secretar General, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE), Lăcrămiora Diaconu-Pintea – Membru Directorat, Complexul Energetic Oltenia, Răzvan Nicolescu – Preşedinte, Asociaţia pentru Energie Curată şi Combaterea Schimbărilor Climatice.

Principalele subiecte dezbătute vor fi:

  • Strategia energetică a României 2020-2030, cu perspectiva anului 2050.
  • Principalele modificări legislative şi reglementări necesare în energie – Ce s-a realizat şi ce urmează?  
  • Nevoia urgentă de investiţii majore în domeniul energetic din România. Digitalizarea în sectorul energetic
  • Tranziţia energetică – Cum beneficiem de fondurile UE? Gazele naturale sunt fundamentale pentru o tranziţie de succes în România. Decarbonarea şi soluţii alternative pentru energia pe bază de cărbune. Soluţii pentru o mobilitate mai curată
  • Modificarea Legii offshore. Deblocarea explorării şi exploatării gazelor din Marea Neagră. Parteneriate pentru exploatare.
  • Liberalizarea pieţei de energie - furnizorii au venit la tine acasă cu noi contracte. Efectele liberalizării şi primele rezultate. Transparentizarea contractelor de energie. Legea consumatorului vulnerabil.
  • Racordarea la reţelele de energie electrică şi gaze naturale – legislaţie, efecte, avantaje şi dezavantaje
  • Privatizarea pe bursă - Listarea unor pachete de acţiuni ale statului de la companiile din energie, modalitate de a obţine fonduri pentru investiţii. 

Parteneri ai evenimentului sunt Complexul Energetic Oltenia, Fondul Proprietatea, FFPG, OMV Petrom, Romgaz, Transgaz.

Mai multe detalii despre eveniment la: https://evenimente.news.ro/videoconferinta-news-ro-energy-road-energie-la-tine-acasa-editia-a-iv-a-20026992

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.