Şi România se poate crea un ”fond de fonduri”, chiar dacă sunt alte state care se mişcă foarte bine, mult mai ”fâşneţ” decât noi în a crea fonduri de investiţii şi în a lucra cu paradigma de ”fond de fonduri”, Polonia şi Germania fiind două exemple bune, a declarat joi Ionuţ Ţaţa, founder & CEO Iceberg, Leader Antreprenoriat Coaliţia pentru Dezvoltarea României, în cadrul videoconferinţei "IMM-urile, oxigen pentru România" - ediţia a II-a, organizată de News.roţ
”Sunt alte state care se mişcă foarte bine, mult mai fâşneţ decât noi în a crea fonduri de investiţii şi în a lucra cu paradigma de 'fond de fonduri'. Polonia e un exemplu foarte bun. Sunt 55 de fonduri de investiţii care nici măcar nu folosesc bani europeni, ci banii guvernului polonez. Un alt exemplu interesant este Germania, care a anunţat deja pentru următorii zece ani un fond - Future Fund - care are alocate 10 miliarde de euro. Dacă împărţim 10 miliarde euro la 200.000 euro cât e finanţarea de minimis sau cât e o finanţare în prima etapă a unui start-up, ajung banii pentru 50.000 de start-up-uri. Deci înseamnă un sprijin consistent pentru un strat economic complet nou care poate să apară în ţară”, a declarat Ionuţ Ţaţa.
Şi Bulgaria are un fond public de fonduri care investeşte în fonduri mai mici de investiţii, care sprijină start-up-uri tematice, mai ales tehnologii.
”Dacă implementăm şi logica asta a unui fond de fond, cum am implementat Start up Nation şi îl lăsăm generalist fără să avem nişte piloni foarte clari în care să investim, cred că va fi un eşec. Cred că o să ajungem iarăşi să ne întrebăm de ce am investit bani acolo, dacă a fost o investiţie bună şi la un moment dat un Guvern va veni şi va zice că încă se caută bani să investească în acele start-up-uri în care Guvernul anterior şi-a asumat că va investi”, a spus el.
El a vorbit şi de crearea unui ”fond de fonduri”, care să investească în start-up-uri.
”Este ceea ce îşi propun acum Cehia şi cred că putem face şi în România. Ştiu că există o discuţie în acest sens, la nivelul celor şase teritorii şi al Ministerului Investiţiilor şi Fondurilor Europene. Un exemplu de cum putem creea un pilon de inovaţie în care să investim. Important e să investim, nu doar să îndatorăm acest sector. Nu cred că e suficient să gândim în termeni de creditare şi nici măcar de garantare a creditelor”, a adăugat el.
Parteneri ai videoconferinţei sunt Visa, Alpha Bank, BCR şi UniCredit Bank.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.