Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Claudiu Năsui, a declarat joi, în cadrul videoconferinţei "IMM-urile, oxigen pentru România" - ediţia a II-a, organizată de News.ro că, dacă există o soluţie în care să fie permisă plata cu cardul în mediul rural şi cu costuri cât mai mici, va fi susţinătorul acesteia.
”Am fost fanul şi în 2016, când era doamna Anca Dragu ministru al Finanţelor, am fost promotorii Ghiseul.ro, care este un site privat, statul nu a fost capabil să facă o platformă de tipul Ghiseul.ro. Tot ce trebuie să facă statul român este să se înroleze, să se înscrie acolo. La vremea aceea, ANAF-ul nu era înrolat. Exact în 2016 s-a înrolat şi a acceptat şi plata cu cardul la ghişeu. La ghişeu la ANAF, până atunci, te duceai cu bani cash, ca traficanţii de droguri, totul cash. Dacă avem o soluţie, în care să permitem plata cu cardul în mediul rural şi cu costuri cât mai mici, evident că voi fi susţinătorul lor ca şi până acum. Ideea e să nu împovărăm societăţile mici. Băbuţa faimoasă care vinde pătrunjel, pe ea vreau să o lăsăm cât mai mult în pace”, a declarat ministrul Economiei.
În cadrul intervenţiei sale, ministrul Claudiu Năsui a vorbit despre măsurile şi programele gestionate de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, menite să sprijine mediul de afaceri, profund afectat de măsurile restrictive impuse de pandemie.
Ministrul Claudiu Năsui a precizat că măsura anunţată la prima ediţie a evenimentului, mutarea baniilor alocaţi Măsurii 3 - granturi pentru investiţii, către Măsura 2 - granturi pentru capital de lucru, a fost aprobată în şedinţa de Guvern de miercuri, 9 iunie 2021. Demnitarul a spus că acest proiect are ca scop corectarea problemelor legate de finanţarea acestor granturi, care au fost lansate fără a fi bugetate adecvat.
“Prioritatea noastră este să finanţăm proiectele deja începute, pentru că trebuie să ne onorăm angajamentele. Un exemplu este Start-up Nation 2018, pentru care abia acum facem plăţile. Încercăm să finanţăm toate măsurile, iar Măsura 3 va fi relansată cu toate CAEN-urile, cu fonduri din REACT – EU”, a declarat Claudiu Năsui.
În ceea ce priveşte schema de ajutor pentru HoReCa, demnitarul a subliniat că tot procesul va fi digitalizat, iar firmele care aplică trebuie să pregătescă doar patru documente: autorizaţiile din 2019 şi 2020, privind coduri CAEN, un certificat constatator de la ONRC, un certificat al unui auditor sau al unui expert contabil, la alegere, care să certifice provenienţa pe CAEN-uri a cifrei de afaceri şi licenţa, în cazul în care nu se află deja în baza de date a ministerului.
Potrivit ministrului, aplicaţia pentru HoReCa, dezvoltată de STS, este în faza de testare, iar după promulgarea legii în Parlament şi aprobarea normelor de implementare, beneficiarii vor putea aplica pentru schema de ajutor de stat.
Ministrul economiei, Claudiu Năsui, a precizat că îşi doreşte să sprijine exporturile româneşti, iar în acest sens a iniţiat demersuri pentru reforma sistemului de promovare a exporturilor. Acesta a menţionat că urmăreşte creşterea gradului de internaţionalizare a companiilor româneşti, a competitivităţii produselor româneşti pentru export, creşterea gradului de ocupare a forţei de munca în domeniile aferente şi promovarea produselor şi serviciilor româneşti de calitate şi cu valoare adăugată ridicată.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...