Pieţele financiare s-ar putea confrunta cu o scădere bruscă în cazul oricăror şocuri suplimentare asupra economiei globale, a declarat miercuri vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Luis de Guindos, pentru CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

BCE a publicat miercuri evaluarea stabilităţii financiare din luna mai, spunând că perspectivele de stabilitate ale zonei euro au rămas fragile în urma recentelor turbulenţe din sectorul bancar, care au marcat prăbuşirea mai multor bănci regionale din SUA şi preluarea de urgenţă a Credit Suisse de către UBS.

Deşi a stabilit că rezistenţa băncilor într-un mediu cu rate ale dobânzilor mai ridicate nu a fost o preocupare în zona euro, cu fundamente solide şi o intervenţie eficientă a autorităţilor de reglementare, BCE a spus că ”este posibil ca aceste evenimente să conducă la o reevaluare a profitabilităţii şi perspectivele de lichiditate pentru băncile din zona euro.”

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Pieţele bursiere globale au avut un început puternic de 2023, având în vedere scăderea preţurilor energiei, redeschiderea Chinei şi rezistenţa surprinzătoare a economiei zonei euro, conducând evaluările acţiunilor înapoi peste mediile istorice, a subliniat BCE.

Acest lucru s-a inversat brusc la sfârşitul lunii februarie şi în martie, pe măsură ce un ton ferm din partea băncilor centrale şi stresul neaşteptat din sectorul bancar au tulburat investitorii din întreaga lume.

De Guindos a spus că poziţionarea actuală pe piaţă a făcut acţiunile vulnerabile la orice alte surprize macroeconomice.

”Există posibilitatea unei corecţii pe pieţe, iar motivul este că evaluările sunt mari, sunt ridicate şi dacă te uiţi, de exemplu, la primele de risc, sunt destul de comprimate, aşa că în cazul în care avem veşti proaste în ceea ce priveşte perspectivele macroeconomice ar putea da naştere la o corecţie a pieţelor”, a spus de Guindos.

Raportul BCE a remarcat că potenţialul pentru ”ajustări dezordonate” pe pieţele financiare a crescut pe un fundal de condiţii financiare mai stricte şi lichiditate pe piaţă mai scăzută.

Turbulenţele din sectorul bancar din martie au condus la o extindere a primelor de risc de credit în zona euro, a spus banca centrală.

”În schimb, faptul că primele de risc ale acţiunilor rămân comprimate în termeni absoluti şi relativi, în special în Statele Unite, ridică îngrijorări cu privire la o potenţială supraevaluare. Acţiunile pot fi astfel mai vulnerabile la o corecţie dezordonată a preţurilor în cazul unei alte deteriorări a perspectivelor economice. Ca atare, sentimentul de risc rămâne fragil şi este foarte sensibil la surprize în ceea ce priveşte perspectivele pentru inflaţie, creştere şi politica monetară în economiile mature”, se arată în raport.

”Acest lucru ar putea lua forma unor presiuni inflaţioniste mai persistente, forţând băncile centrale la o înăsprire semnificativă a politicii decât preţurile pieţelor în prezent. Există şi riscuri pentru sistemul bancar din orice fragilitate a instituţiilor financiare nebancare”, a subliniat de Guindos.

Raportul BCE spune că, deşi sectorul financiar nebancar rămâne rezistent pentru moment, expunerile la riscul de credit rămân ridicate, deschizându-l ”riscului de pierderi semnificative în cazul în care fundamentele sectorului corporativ se deteriorează substanţial”.

”În plus, expunerea instituţiilor nebancare pe pieţele imobiliare a crescut considerabil în ultimii ani, făcând instituţiile vulnerabile la corecţiile continue ale preţurilor proprietăţilor. Legăturile puternice cu băncile, ca sursă importantă de finanţare, de exemplu, ar putea da naştere, de asemenea, la vulnerabilităţi suplimentare în sectorul bancar, prin depăşirea lichidităţii şi a riscului de credit”, arată raportul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.