Încasările din vânzările de petrol şi gaze ale bugetului federal al Rusiei au crescut cu aproximativ 41% de la an la an în prima jumătate a anului, la 5.698 miliarde de ruble (65,12 miliarde de dolari), au arătat miercuri datele Ministerului de Finanţe, susţinute de creşterea preţului petrolului şi rubla mai slabă, transmite Reuters.
Veniturile din petrol şi gaze sunt cea mai importantă sursă unică de numerar pentru Kremlin, reprezentând în ultimul deceniu aproximativ o treime până la jumătate din totalul încasărilor bugetare federale.
Conflictul militar din Ucraina a determinat Occidentul să impună multiple sancţiuni menite să reducă veniturile ruseşti din petrol şi gaze, care reprezintă aproximativ o treime din bugetul federal al ţării. În prima jumătate a anului, preţul amestecului de petrol emblematic al Rusiei, Urals, a fost în medie la 69,1 dolari pe baril, peste limita de preţ impusă de Occident de 60 de dolari, în creştere de la 52,5 dolari în aceeaşi perioadă a 2023.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În acelaşi timp, rubla a scăzut la 90,8 pentru un dolar în primele şase luni, de la 76,9 în perioada ianuarie - iunie 2023.
Pentru 2024, în ansamblu, guvernul a bugetat venituri federale de 10.700 miliarde de ruble din vânzările de petrol şi gaze, în creştere cu 21% faţă de 2023, când preţurile mai scăzute ale petrolului şi scăderea exporturilor de gaze au redus veniturile cu 24%.
Rusia a crescut considerabil cheltuielile pentru apărare şi securitate de la lansarea a ceea ce numeşte o operaţiune militară specială în Ucraina în februarie 2022, ducând la două deficite anuale consecutive care depăşesc 3.000 de miliarde de ruble, aproximativ 2% din PIB. Le-a finanţat cu împrumuturi interne şi prin folosirea Fondului Naţional al Averilor (NWF).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.