Programul de guvernare propus de USR prevede implementarea a patru măsuri „urgente” pentru rezolvarea crizei preţurilor la energie. Acestea sunt reducerea temporară a TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici şi eliminarea accizei pentru energie electrică, acordarea de credite fiscale pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale, exceptarea de la plata certificatelor verzi în factura consumatorului casnic şi Subvenţii temporare pentru CET-uri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În programul de guvernare propus de USR se arată că politicile climatice europene (Green Deal) care au dus la dublarea preţului certificatelor de carbon şi la reducerea producţiei electrice pe bază de cărbune, dar şi scăderea producţiei autohtone de gaze naturale din cauza „lipsei de investiţii generate de haosul şi instabilitatea legislativă” au influenţat  preţul energiei electrice şi al gazelor naturale.

În acest context USR propune reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici şi non-casnici şi eliminarea accizei pentru energie electrică.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„O parte din preţul energiei electrice este compus din taxele indirecte pe care le ia statul: accize şi TVA. Pentru a veni în sprijinul consumatorilor casnici cât şi în sprijinul mediului de afaceri românesc, propunem ca statul să ia mai puţin din preţul energiei electrice. Propunem eliminarea accizei la energie electrică şi reducerea cotei de TVA de la 19% la 5% pe o perioadă de 6 luni”, scrie în programul de guvernare al USR.

Documentul prevede şi acordarea de credit fiscal pentru întreprinderi în cuantumul a jumătate din creşterea facturii la energie şi gaze naturale. „Astfel, companiile vor avea posibilitatea să deducă din impozitele datorate (pe profit sau pe cifra afaceri) 50% din creşterea înregistrată la utilităţi pe o perioadă de 6 luni. Pentru a determina creşterea, se vor folosi preţurile  comunicate de INS. Astfel, nu distorsionăm piaţa energiei electrice şi a gazelor naturale, dar ajutăm economia să facă faţă exploziei de preţuri, prin a împărţi creşterea facturii cu statul”, explică documentul citat.

Nu în ultimul rând, se propune acordarea de subvenţii temporare pentru CET-uri.

„În sprijinul producătorilor de agent termic şi în vederea asigurării suportabilităţii la plată a materiei prime, respectiv a gazului natural, propunem o subvenţie acordată primăriilor cu sisteme de încălzire centralizate, pe perioada sezonului rece. Este o redistribuţie de la localităţile fără sisteme de încălzire centralizată către localităţile cu sisteme de încălzire centralizată. Având în vedere costul cu materia primă, preţul gigacaloriei va fi imposibil de suportat în integralitate de către primărie. Subvenţiile pe termen limitat (6 luni) se vor baza pe costul aprobat de ANRE pentru gigacalorie aferent fiecărui CET şi vor reprezenta 50% din creşterea înregistrată comparativ cu anul 2020”, se mai arată în programul de guvernare publicat de USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.