Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, deţinătorul UTI, declară într-un interviu pentru Profit.ro, întrebat dacă are vreun român bani să cumpere tot grupul UTI, că s-ar bucura mult să se întâmple ca în cazul Netcity şi să poată vinde unui capitalist român, dar a precizat că ar prefera să vândă compania unui investitor strategic. El spune că, din cauza problemelor pe care le-a avut, au fost mulţi care s-au interesat de UTI, însă mare parte dintre ei căutau chilipiruri, gândindu-se că va vinde pe nimic.
Întrebat ce urmează la vânzare după Netcity, Urdăreanu a răspuns: "Nu ştim, ne gândim. Suntem în discuţii. Chiar dacă am avut probleme, sau poate şi din cauză că am avut problemele pe care le-am avut, au fost destul de mulţi care s-au intersat de UTI. Însă mare parte din aceşti mai mulţi căutau chilipiruri. S-au gândit că de voie, de nevoie, vând, şi vând pe nimic".
În ceea ce priveşte posibilitatea ca un român să aibă bani să cumpere tot grupul UTI, el a declarat: "Depinde. Sper să aibă. M-aş bucura mult să se întâmple ca în cazul Netcity şi să pot vinde unui capitalist român".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Solicitat să evalueze grupul, el a apreciat că ar fi mai puţin de 100 de milioane de euro, precizând însă că nu vrea să lanseze o cifră şi că evaluările fluctuează foarte mult în timp şi din cauza profitabilităţii companiei.
"Acum câţiva ani de zile, o profitabilitate de 14-16% EBITDA era o profitabilitate normală. Acum, marjele au scăzut extraordinar de mult, competiţia este acerbă, proiectele sunt puţine, piaţa s-a restrâns, cel puţin în domeniul intern. Cu toate că există acea creştere a PIB-ului, ea nu se simte în piaţa noastră, nu se simte în investiţii în infrastructură. Prin urmare, piaţa noastră nu creşte, ci se restrânge. Cu toate astea, o evaluare la o cifră de afaceri de 130-140 milioane de euro, un EBITDA de 9-10%, se poate calcula şi pe urmă se poate discuta multiplicatorul în funcţie de atractivitatea pieţei, de situaţia firmei. De asta vrem să ne recapitalizăm ca să ajungem la nişte indicatori financiari atractivi şi să reducem datoria bancară", a explicat Urdăreanu.
El a spus că cifra de afaceri de de 140 milioane de euro ar trebui segmentată: cât este în IT, cât în proiecte, cât în servicii.
"În medie, dacă aplicăm un multiplicator de 5,5% - 6%, eu zic că este realist", spune el.
"Un acţionar majoritar care deţine controlul şi care are probleme juridice este blacklistat, devine nevizitabil atât de către finanţatori, cât şi de către parteneri internaţionali", a conchis deţinătorul UTI.
În luna septembrie, grupul UTI a vândut partea sa din Netcity Telecom, operatorul reţelei subterane pentru fibră optică a Muncipiului Bucureşti, către firma Direct One.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.