Banca Naţională a României (BNR) analizează o posibilă schimbare a modului în care se calculează indicele ROBOR, a anunţat, marţi, prim-viceguvernator-ul BNR, Florin Georgescu, în cadrul audierilor din Senat. Indicele ROBOR nu a fost manipulat de către bănci, în condiţiile în care el a rămas la un nivel mai scăzut, în trecut, atâta timp cât şi nivelul inflaţiei a rămas jos, iar Banca Naţională a României (BNR) nu se ”joacă cu politica monetară”, dobânzile crescând în pas cu inflaţia, a afirmat guvernatorul Mugur Isărescu. Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu a fost audiat marţi în comisiile reunite economică şi de buget-finanţe din Senat, alături de întreg Consiliul de Administraţie al BNR, pe teme legate de cursul valutar şi pe modul în care este calculat indicele ROBOR. La audiere a participat şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Georgescu, BNR: Analizăm o posibilă schimbare a modului în care se calculează ROBOR

UPDATE: Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, l-a întrebat pe Isărescu dacă indicele ROBOR a fost manipulat de bănci, iar Isărescu a negat.

 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”ROBOR nu este manipulat. Nu există o înţelegere de tip cartel între bănci. (...) ROBOR a crescut, este normal, având în vedere că şi inflaţia a crescut”, a spus Isărescu.
 
Guvernatorul a subliniat că BNR nu se ”joacă cu politica monetară”, iar dobânzile din piaţă au crescut în pas cu inflaţia.
 
”Dobânzile au crescut în pas cu inflaţia. (...) Când inflaţia era foarte scăzută, negativă, nu exista un deficit de cerere, cu creşteri salariale mari. Era inflaţie negativă şi o creştere economică mare. Atunci, BNR a lăsat dobânda la 1,75%”, a spus Isărescu.
 
Isărescu a subliniat că ”dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, în contextul în care inflaţia a crescut semnificativ în ultimul an.

Audierile au loc după o serie de refuzuri şi schimburi de replici aprinse între BNR pe de o parte şi senatorul ALDE Daniel Zamfir şi consilierul premierului, Darius Vâlcov, de cealaltă parte.

Guvernatorul a mai fost invitat de două ori, până în prezent, în Comisia economică din Senat, dar a refuzat de fiecare dată.

Ultima invitaţie, lansată de senatorul Zamfir, a fost pentru data de joi, 7 februarie, ora 11.00. Reprezentanţii BNR au subliniat, însă, că joi, la ora respectivă, este şedinţa de politică monetară, motiv pentru care guvernatorul nu poate onora invitaţia.

Joi, Isărescu a anunţat că va merge la Senat în 12 februarie, împreună cu restul Consiliului de administraţie, în urma invitaţiei primite.

Zamfir l-a chemat pe Isărescu în Senat după ce a susţinut că indicele ROBOR este "trucat" printr-o înţelegere între băncile comerciale, cu implicarea BNR.

Totodată, Darius Vâlcov a declarat duminică, la Antena 3, întrebat dacă ţinteşte postul de guvernator BNR, că în opinia sa nici actualul guvernator al BNR, Mugur Isărescu, nici el nu pot ţinti acest post. De asemenea, Vâlcov a apreciat că este necesară intervenţia BNR în cazul diferenţei mari între dobânda la credite şi cea la depozite.

Luni, Isărescu a atras atenţia că BNR a fost ţinta unor atacuri ”jalnice” în ultima perioadă, iar acuzaţiile potrivit cărora cineva ar manipula dobânzile sunt periculoase pentru stabilitatea economică, în condiţiile în care ”s-a sărit la gâtul BNR”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.