Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, prezent joi la evenimentul News.ro - Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024. Ediţia a II-a, a declarat că, în cursul zilei de vineri, se va pronunţa decizia de către instanţa arbitrală internaţională în cazul Roşia Montană. Potrivit oficialului, este vorba de o cheltuială neprevăzută care ”cu siguranţă” influenţează deficitul bugetar. El a reiterat afirmaţia potrivit căreia este posibilă inclusiv o decizie nemonetară, care să oblige statul român la continuarea exploatării. Ministrul a explicat şi ce se va întâmpla după anunţarea deciziei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

UPDATE - ”Dacă decizia nemonetară va fi cea în care statul va fi obligat să continue investiţia, atunci este limpede că va trebui să facem atât demersuri legale pentru a prelungi acel acord, acea licenţă de exploatare a resurselor de aur şi, pe de altă parte, acordul de mediu, respectiv tehnologiile care sunt de actualiate şi care sunt prietenoase cu mediul, sunt cele care sunt stabilite de specialişti, sunt rezultatul documentaţiilor care se întocmesc de către investitori şi avem autoritatea naţională în domeniu care îşi va spune cuvântul vizavi de condiţiile pe care va trebui să le respectăm pentru cerinţele de mediu”, a mai spus Boloş.

UPDATE - ”Sunt convins că pe calea dialogului vom găsi cea mai bună soluţie de a duce la bun sfârşit decizia. Să vedem care va fi rezultatul strategiei de negociere. Am menţionat că avem o strategie de negociere pe care o vom pune în aplicare la momentul la care va începe dialogul cu cei care sunt titularii acestei decizii. Maxim au cerut 6,7 miliarde euro şi minim ceea ce au investit, deci minimul a ceea ce a fost prezentat ca documente – şi mă gândesc că este un minim de la care porneşte decizia este de 1 miliard de euro. Ştim acest lucru şi în acest interval ar trebui să fie valoarea acestei decizii, respectiv valoarea impactului bugetar pe care o vom avea în decizia de la Roşia Montană”, a mai spus ministrul.

De asemenea, acesta a reiterat ce a afirmat în luna februarie, că este posibilă inclusiv o decizie nemonetară, care să oblige statul român la continuarea exploatărilor.
”Există şi această perspectivă (a unei decizii nemonetare, n.r.). Să sperăm că alternativa aceasta va fi luată în calcul de către instanţa arbitraLă internaţională, decizia nemonetară, aşa cum am mai prezentat. Ar fi rezultatul luării în considerare a faptului că licenţa de exploatare este încă în vigoare şi obligaţia statului pentru a continua investiţia în condiţiile prevăzute în acordul de mediu poate fi o variantă care poate fi reţinută de către instanţa arbitrară internaţională”, a explicat Boloş.
 
Potrivit ministrului, după ziua de mâine se comunică decizia în mod oficial statului român şi ulterior există o perioadă de acomodare a deciziei, respectiv în cel mult 30 de zile anumite elemente din decizie se stabilesc care sunt publice şi care rămân secretizate. 
”Apoi urmeaază paşii procedurali de dialog, sper, totuşi, pentru ca să evităm un impact bugetar direct. Dacă am spus că avem o strategie de negociere, dacă o divulg, atunci pot influenţa rezultatul negocierii cu cei care sunt titularii deciziei. Şi nu aş vrea să se îmtâmple un astfel de lucru, pentru că noi, din discuşia cu dumnealor, trebuie să scoatem ce este mai bun pentru România!”, a adăugat ministrul Finanţelor.

ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Am fost înştiinţaţi că în cursul zilei de mâine (n.r. vineri, 8 martie 2024) se va pronunţa decizia de către instanţa arbitrară internaţională. Aşteptăm să vedem care va fi această decizie şi urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere şi, în funcţie de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere, vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a explicat Marcel Boloş.

Acesta afirmă că este posibilă o cale extraordinară de atac, dar ea se derulează destul de rapid, aşa sunt uzanţele instanţelor arbitrare internaţionale şi perspectiva de a schimba decizia care se va pronunţa vineri este destul de mică, din ce a rtezultat în urma discuţiilor cu juriştii.

Întrebat dacă vor mai exista bani pentru majorarea pensiilor în septembrie, în cazul în care Romania plăteşte aceste despăgubiri, Boloş a spus că este o cheltuială neprevăzută care ”cu siguranţă” influenţează deficitul bugetar, dar nu influenţează modalitatea de recalculare a pensiilor.

”Această cheltuială, care este o cheltuială neprevăzută, cu siguranţă influenţează deficitul bugetar, dar astfel de cheltuieli care sunt socotite din perspectiva Eurostat ca şi cheltuieli extraordinare pot să aibă şi un regim aparte, în sensul în care la socoteala pe care o facem pentru ţinta de deficit bugetar să fie tratată ca şi o cheltuială extraodinară. În ceea ce priveşte pensiile şi recalcularea lor din luna septembrie, acestea sunt bugetate şi luate în calcul la deficitul bugetar. Deci o astfel de decizie cu privire la Roşia Montană nu influenţează modalitatea de recalculare şi obligaţia aceasta pe care o avem din luna septembrie. Dar majorează cu siguranţă ţinta noastră de deficit bugetar”, a spus Boloş.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Mihai Constantin a declarat recent  că valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, ar putea avea un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari. Acesta a atras atenţia că asta nu înseamnă că acest prag se va regăsi în decizia care va fi publicată de către Curtea de Arbitraj.

Procesul a fost încheiat în septembrie anul trecut şi se aşteaptă acum decizia, a explicat Mihai Constantin.

El a mai spus că, în prezent, cu toată actualizarea cerinţelor făcute de Roşia Montană, ar putea fi un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari, fiind o solicitare pe care ar fi făcut-o compania minieră. Acesta a atras atenţia că asta nu înseamnă că acest prag se va regăsi în decizia care va fi publicată de către Curtea de Arbitraj.

„Cât despre actualizarea cerinţelor făcute de Roşia Montană, şi nu de eventualul nivel de compensaţii sau despăgubire care va fi solicitat statului român, el este... a fost estimat undeva între... cred că la început putea fi vorba şi de jumătate de miliard de dolari, iar astăzi, cu toate actualizările de rigoare, ar putea fi un prag maximal de 6,7 miliarde de dolari, dar ţin să precizez că este o solicitare pe care, eventual ar fi făcut-o compania minieră. Asta nu înseamnă că acest prag se va şi regăsi în decizia pe care, repet, o aşteptăm a fi publicată de către Curtea de Arbitraj”, a completat Constantin.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.