Cea mai mare despăgubire plătită de asigurătorii din România anul trecut în baza poliţelor obligatorii RCA a depăşit 7,1 milioane lei, fiind acordată ca urmare a unui vătămări grave cauzată de un accident rutier, anunţă Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR). În fiecare zi calendaristică din 2022 s-au plătit despăgubiri de peste 10 milioane lei pentru cele aproximativ 400.000 de dosare de daună deschise în urma accidentelor rutiere.
”Cea mai mare despăgubire plătită de asigurătorii din România anul trecut în baza poliţelor obligatorii RCA a depăşit 7,1 milioane lei – fiind acordată ca urmare a unui vătămări grave cauzată de un accident rutier. Totodată, în anul 2022, companiile de asigurări membre UNSAR au achitat pentru primele 10 cele mai mari daune rezultate din accidente de vehicule despăgubiri în valoare de 36,5 milioane de lei, conform unei analize realizate la nivelul asociaţiei”, arată datele UNSAR.
Desigur, despăgubirile totale plătite la nivel de piaţă în baza poliţelor RCA sunt mult mai mari: în fiecare zi calendaristică din 2022 s-au plătit despăgubiri de peste 10 milioane lei pentru cele aproximativ 400.000 de dosare de daună deschise în urma accidentelor rutiere.
Mai mult, în prima jumătate a acestui an dauna medie plătită în baza poliţelor RCA a crescut cu 10%, conform datelor oficiale ale Autorităţii de Supraveghere Financiară.
„Din păcate, un accident rutier poate avea un impact major asupra unei familii – aşa cum, din păcate, am văzut şi în cazurile constant mediatizate. Mai mult, numărul accidentelor grave rămâne la un nivel alarmant. Tocmai de aceea, prevenţia în trafic trebuie să devină o responsabilitate asumată de noi toţi. Pentru că ne dorim o lume fără accidente rutiere, o ţară fără victime pe şosele, o Românie a siguranţei în trafic, am pus bazele Coaliţiei pentru Siguranţă Rutieră - un proiect de ţară, prin care ne propunem să aducem alături de noi organizaţii, oameni, companii şi autorităţi, cu un singur scop: creşterea nivelului de siguranţă pe şoselele din România şi reducerea numărului de victime ale accidentelor auto”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte şi director general al UNSAR.
Coaliţia pentru Siguranţă Rutieră a lansat recent Carta Albă a Siguranţei Rutiere - un document strategic cu bune practici, scenarii şi obiective pentru următorii ani. Acesta reuneşte iniţiativele şi propunerile membrilor fondatori ai Coaliţiei, în linie cu obiectivele ambiţioase angajate de Guvernul României. Prin Carta Albă, Coaliţia pentru Siguranţă Rutieră se angajează, totodată, să contribuie la crearea unui cadru legal care să plaseze securitatea rutieră din România la standarde europene. Această iniţiativă reprezintă un pas hotărât şi necesar către o Românie în care siguranţa rutieră devine o prioritate naţională de necontestat.
Înfiinţată în 1994, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea şi reprezentarea intereselor asigurătorilor şi reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătăţirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activităţii de asigurări în România şi a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern şi internaţional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asiguratorii din România Membri ai UNSAR plătesc despăgubiri de circa 1,8 miliarde euro pe an, ceea ce înseamnă 5 milioane euro în fiecare zi calendaristică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.