Uniunea Europeană a avertizat miercuri, în contextul conflictului dintre Israel şi Hamas, că firmele de tehnologie trebuie să elimine conţinutul ilegal de pe platformele lor sau riscă să se confrunte cu sancţiuni legale severe, transmite Reuters.
După atacul grupării militante islamiste Hamas asupra Israelului şi atacurile aeriene de răzbunare ale Israelului în enclava palestiniană Gaza, firmele de reţele de socializare au observat o creştere a dezinformarii legate de conflict, inclusiv imagini falsificate şi videoclipuri etichetate greşit, alături de imagini cu violenţă explicită.
Marţi, comisarul industriei UE, Thierry Breton, i-a spus lui Elon Musk să stopeze dezinformarea pe platforma sa de mesagerie X, avertizând că aceasta este folosită pentru a disemina conţinut ilegal şi informaţii false, în urma violenţelor recente din Orientul Mijlociu.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Breton a emis un avertisment similar directorului general al Meta, Mark Zuckerberg, miercuri, îndemnând compania să asigure respectarea strictă a legislaţiei europene.
În scrisorile sale către Musk şi Zuckerberg, Breton a spus că companiile lor au 24 de ore pentru a informa UE cum opresc conţinutul dăunător de pe platformele lor.
Acum, Comisia Europeană, ramura executivă a UE, a încercat să reamintească tuturor companiilor de reţele sociale că au obligaţia legală de a preveni răspândirea conţinutului dăunător legat de Hamas.
”Conţinutul care circulă online şi care poate fi asociat cu Hamas se califică drept conţinut terorist, este ilegal şi trebuie eliminat atât în temeiul Regulamentului DSA (Digital Services Act) cât şi al TCO (Terrorist Content Online)”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei pentru Reuters.
”Comisia va aplica pe deplin DSA şi va monitoriza implementarea completă a TCO. Comisia îndeamnă platformele online să respecte pe deplin normele UE”, a spus acesta.
DSA, implementat recent, impune platformelor online mari, inclusiv X şi Facebook, a Meta, să elimine conţinutul ilegal şi să ia măsuri pentru a aborda riscurile la adresa securităţii publice şi a discursului civic.
Orice firmă care încalcă DSA se confruntă cu o amendă în valoare de până la 6% din cifra de afaceri globală, iar recidiviştilor li se poate chiar interzice să opereze în Europa.
Nu este clar dacă Breton a trimis mesaje similare altor companii de social media desemnate în baza DSA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.