Duminică este ultima zi în care şoferii români îşi mai pot alimenta maşinile la preţuri apropiate de 7 lei/l. De luni, 1 iulie, ei vor achita chiar şi cu 20 de lei în plus pe un plin de 40 de litri, preţul carburanţilor standard urmând să sară de 7,5 lei/l, iar cel al carburanţilor premium, chiar de 8 lei/l, în urma intrării în vigoare a celei de-a doua majorări de accize, care a fost făcută de Guvern în două etape în acest an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În urma deciziei Guvernului de la finalul anului trecut, luni, motorina se va scumpi cu 40 de bani/l, iar benzina cu 43 de bani/l, ceea ce va însemna că şoferii vor scoate în plus din buzunar 16 lei, respectiv 17,2 lei pentru un plin. Asta după ce, din acelaşi motiv de politică fiscală, benzina s-a scumpit cu 29 bani/l, iar motorina, cu 26 bani/l, în prima zi a acestui an, conform datelor analizate de Profit.ro.

Măsurile fiscale ale guvernul au „impulsionat” cu 10% preţuri carburanţilor, scumpirea de 1 iulie, de 43 bani/l la benzină şi 40 bani/l la motorină survenind uneia, tot fiscală de 29 bani/l, respectiv, 26 bani/l, în prima zi a acestui an.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Pentru 2023 guvernul a acordat o derogare prin care accizele la benzină şi motorină erau scutite de la indexarea cu rata inflaţiei, de 13,8% în 2022. Aşa se face că, potrivit formulei de calcul legiferate anul trecut, în 2024, se pare că şoferi vor “plăti” şi derogarea acordată pentru 2023, accizele urmând a se indexa mult mai agresiv, probabil nu numai cu rata inflaţiei din 2023, 8,8%, ci şi cu cea din 2022, 13,8%.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.