UE şi Azerbaidjan îşi consolidează relaţiile bilaterale, inclusiv cooperarea în domeniul energiei. Astfel, luni la Baku, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi comisarul pentru energie, Kadri Simson, s-au întâlnit cu preşedintele Ilham Aliyev şi cu ministrul azer al energiei Parviz Shahbazov, în scopul de a consolida cooperarea existentă dintre UE şi Azerbaidjan. Preşedinta Comisiei şi preşedintele azer au semnat un nou Memorandum de înţelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei.
Actualmente, UE şi Azerbaidjan negociază şi un nou acord cuprinzător, care va permite o cooperare consolidată într-o serie largă de sectoare, inclusiv diversificarea economică, investiţiile, comerţul şi valorificarea la maximum a potenţialului societăţii civile, evidenţiind totodată importanţa drepturilor omului şi a statului de drept, arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.
În urma vizitei de luni de la Baku, Consiliul de Cooperare UE-Azerbaidjan se va întruni, marţi la Bruxelles, pentru a analiza relaţiile generale şi a discuta despre posibile domenii de interes reciproc pentru cooperare în viitor.
„Astăzi, prin acest nou memorandum de înţelegere, deschidem un alt capitol al cooperării noastre din domeniul energiei cu Azerbaidjan, un partener-cheie în eforturile pe care le depunem pentru a renunţa la combustibilii fosili din Rusia. Urmărim nu numai să consolidăm parteneriatul nostru existent, care garantează aprovizionarea stabilă şi fiabilă cu gaze a UE prin coridorul sudic al gazelor, ci şi să punem bazele unui parteneriat pe termen-lung în sectorul eficienţei energetice şi al energiei curate, având în vedere că atât noi, cât şi partenerul nostru urmărim realizarea obiectivelor Acordului de la Paris. Energia este însă doar unul dintre sectoarele în care ne putem consolida cooperarea cu Azerbaidjan şi abia aştept să valorificăm întregul potenţial al relaţiei noastre”, a declarat preşedinta CE, Ursula von der Leyen, conform sursei citate.
Asigurarea unor surse alternative de aprovizionare cu gaze pentru Europa
Noul memorandum de înţelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei, semnat de preşedinta Comisiei şi de preşedintele azer, includ un angajament de a dubla capacitatea coridorului sudic al gazelor pentru ca, până în 2027, să se poată livra minimum 20 de miliarde de metri cubi anual către UE. Acest aspect va contribui la obiectivele de diversificare cuprinse în planul REPowerEU şi va ajuta Europa să pună capăt dependenţei de gazul rusesc. În baza cooperării consolidate din domeniul energiei, Azerbaidjanul deja îşi majorează livrările de gaze naturale către UE, de la 8,1 miliarde de metri cubi în 2021 la un volum estimat de 12 miliarde de metri cubi în 2022.
„Noul memorandum de înţelegere subliniază rolul strategic al coridorului sudic al gazelor în eforturile noastre de diversificare. Azerbaidjanul a majorat deja livrările de gaze naturale către UE, iar această tendinţă va continua: în acest an se vor realiza livrări suplimentare de până la 4 miliarde de metri cubi de gaz, iar până în 2027 se preconizează că volumele vor creşte de peste două ori. Cooperarea noastră este însă mai mult decât atât, accelerând implementarea surselor regenerabile de energie şi abordând problema emisiilor de metan; prin aceste măsuri va creşte siguranţa aprovizionării şi se va contribui la realizarea obiectivelor noastre climatice”, a precizat comisarul pentru energie, Kadri Simson.
Conform MoU, UE şi Azerbaidjan au în comun obiectivul ambiţios de a accelera dezvoltarea şi implementarea capacităţii de producţie şi de transport al energiei din surse regenerabile, în scopul de a valorifica la maximum sinergiile dintre tranziţia UE către o energie curată şi vastul potenţial neexploatat al Azerbaidjanului în domeniul energiei din surse regenerabile, în special sectorul energiei offshore.
Cele două părţi admit, totodată, importanţa angajamentului mondial referitor la metan şi recunosc că este o responsabilitate colectivă ca lanţul de aprovizionare cu gaze naturale să fie cât mai eficient şi mai benefic pentru climă şi mediu. MoU sprijină crearea unor sisteme de colectare a gazelor naturale în absenţa cărora aceste gaze ar fi evacuate, arse sau eliberate în atmosferă. Cooperarea va fi extrem de importantă şi pentru a sprijini aderarea la acest angajament a Azerbaidjanului.
În urma semnării memorandumului de înţelegere, comisarul Simson va organiza un dialog UE-Azerbaidjan cu ministrul azer al energiei Shahbazov, pentru a discuta despre punerea practică în aplicare a memorandumului de înţelegere, mai indică sursa menţionată.
De mai multe luni, UE colaborează intens cu partenerii săi internaţionali pentru a diversifica sursele de aprovizionare şi a atenua creşterea preţurilor la energie. În strategia externă a UE în domeniul energiei care însoţeşte planul REPowerEU, Comisia a recunoscut că coridorul sudic al gazelor joacă un rol-cheie în diversificarea surselor de aprovizionare a UE cu gaze naturale, îndeosebi în ceea ce priveşte ţările din sud-estul Europei.
Comisia sprijină de mult timp extinderea coridorului sudic al gazelor ca fiind o contribuţie majoră la garantarea unei aprovizionări sigure, fiabile şi previzibile cu gaze naturale în Europa de Sud-Est şi posibil şi în Balcanii de Vest, prin gazoductul transadriatic.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.