TikTok se confruntă cu noi procese intentate de 13 state din SUA şi Districtul Columbia, care acuză populara platformă de socializare că dăunează şi nu protejează tinerii, transmite Reuters.
Procesele intentate separat în New York, California, Districtul Columbia şi alte 11 state, extind lupta juridică a TikTok, deţinută de China, cu autorităţile de reglementare din SUA, şi cer noi sancţiuni financiare împotriva companiei.
Statele acuză TikTok că foloseşte în mod intenţionat un software care creează dependenţă, conceput pentru a-i face pe copii să urmărească platforma cât mai mult şi des posibil şi că prezintă greşit eficienţa moderării conţinutului.
”TikTok cultivă dependenţa de reţelele sociale pentru a creşte profiturile corporative”, a declarat procurorul general din California, Rob Bonta, într-un comunicat.
”TikTok vizează în mod intenţionat copiii, deoarece ştiu că copiii nu au încă apărarea sau capacitatea de a crea limite sănătoase în jurul conţinutului care provoacă dependenţă.”
TikTok încearcă să maximizeze timpul petrecut de utilizatori pe aplicaţie pentru a-i viza cu reclame, spun statele.
”Tinerii au probleme de sănătate mintală din cauza platformelor de socializare precum TikTok, care creează dependenţă”, a declarat procurorul general din New York, Letitia James.
TikTok a declarat marţi că nu este deloc de acord cu afirmaţiile, ”dintre care multe le considerăm inexacte şi înşelătoare”, şi că a fost dezamăgită de faptul că statele au ales să dea în judecată ”în loc să lucreze cu noi la soluţii constructive pentru provocările la nivel de industrie”.
TikTok oferă funcţii de siguranţă, inclusiv limite implicite de timp de ecran şi setări implicite de confidenţialitate pentru minorii sub 16 ani, a spus compania.
Procurorul general din Washington D.C., Brian Schwalb, a susţinut că TikTok operează o afacere de transmitere de bani fără licenţă prin intermediul funcţiilor sale de streaming live şi monedă virtuală.
"Platforma TikTok este periculoasă prin design. Este un produs intenţionat care dă dependenţă, care este conceput pentru a-i face pe tineri dependenţi de ecranele lor", a spus Schwalb într-un interviu. ”CLUB DE STRIPTEASE VIRTUAL FĂRĂ RESTRICŢII DE VÂSTĂ”
Procesul de la Washington a acuzat TikTok că facilitează exploatarea sexuală a utilizatorilor minori, spunând că fluxul live şi moneda virtuală TikTok ”funcţionează ca un club de striptease virtual fără restricţii de vârstă”.
Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, Carolina de Nord, Oregon, Carolina de Sud, Vermont şi statul Washington au dat în judecată compania marţi.
În martie 2022, opt state, inclusiv California şi Massachusetts, au declarat că au lansat o investigaţie la nivel naţional cu privire la impactul TikTok asupra tinerilor.
Departamentul de Justiţie al SUA a dat în judecată TikTok în august, pentru că nu a protejat confidenţialitatea copiilor în aplicaţie.
Alte state au dat în judecată anterior TikTok pentru că nu a protejat copiii de vătămări, inclusiv Utah şi Texas.
TikTok a respins luni acuzaţiile într-un dosar judecătoresc. Compania-mamă chineză a TikTok, ByteDance, contestă o lege din SUA care ar putea interzice aplicaţia în Statele Unite.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.