Teraplast, cel mai mare procesator de PVC din România şi unul dintre principalii producători de materiale de construcţii şi instalaţii, a înregistrat în prima jumătate a acestui an o cifră de afaceri de 171,6 milioane de lei, în scădere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, în contextul reducerii vânzărilor din domeniul lucrărilor de infrastructură, a anunţat marţi compania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În primele şase luni din 2017, profitul net al Grupului Teraplast a fost de 7,89 milioane de lei, în scădere cu 59% faţă de aceeaşi perioadă din 2016, iar EBITDA (profitul înainte de dobândă, taxe, depreciere şi amortizări) a fost de 18,3 milioane de lei, în scădere cu 35%.

Potrivit reprezentanţiilor companiei, indicatorii de profitabilitate la nivel de grup au fost influenţaţi de scăderea vânzărilor şi de faptul că anumite cheltuieli au rămas constante. Scăderea cifrei de afaceri a Teraplast a avut loc din cauza reducerii vânzărilor din domeniul lucrărilor de infrastructura. Dacă în primul semestru din 2016 grupul a vândut 43 milioane lei, în primul semestru din 2017 a vândut 23 milioane lei pe acest segment.

“Blocajul din infrastructură continuă să influenţeze negativ business-ul Teraplast, iar din informaţiile pe care le deţinem în acest moment nu vor există îmbunătăţiri semnificative în următoarea jumătate a anului. România a primit, în primele cinci luni din 2017, din fondurile structurale ale UE pentru exerciţiul financiar 2014-2020, un milion de euro, ceea ce corespunde unei absorbţii de 0,004% din totalul sumei alocate în exerciţiul financiar curent. Cum principalele autorităţi de management prin intermediul cărora se fac rambursările din fonduri UE nu sunt autorizate, România nici nu va primi bani în perioadă următoare. În acest context, pentru niciunul din cele 43 de proiecte noi de infrastructura de mediu nu s-a trecut în etapă de semnare a contractelor de lucrări, majoritatea fiind cel mult în fază de proiectare", a afirmat directorul general al Teraplast, Mirela Pop.

Pop a mai spus că soluţia pe care a găsit-o pentru a compensa scăderile din infrastructura este creşterea aportului noilor afaceri achiziţionate în prima jumătate a anului.

“Anticipăm că fabrică de panouri TeraSteel Serbia va aduce anul acesta un plus de aproximativ 4 milioane de euro în cifră de afaceri consolidată, iar Depaco va avea de asemenea o contribuţie importantă. De aceea, suntem încrezători că vom reuşi să fim aproape de ţintele de vânzări şi de profitabilitate propuse pentru acest an”, a completat directorul general al Teraplast.

Grupul Teraplast include societatea Teraplast (producător de ţevi, granule şi profile din PVC), filialele TeraSteel şi Terasteel Serbia (producători de panouri sandwich şi structuri metalice zincate), Teraglass (producător de ferestre şi uşi din PVC), Teraplast Logistic (începând cu iunie 2016 coordonează activităţile logistice ale Grupului) şi Teraplast Ungaria (distribuitor) şi societăţile controlate în comun Politub (producător de ţevi din polietilenă) şi Depaco (producător de ţiglă metalică).

Participaţia de 60% în Depaco, al doilea producător de ţiglă metalică din România, şi fabrică de panouri sandwich din Serbia, cu o capacitate de producţie similară celei a TeraSteel, au fost cumpărate în prima parte a acestui an. Investiţia în fabrică din Serbia şi achiziţia a 60% din Depaco au fost finanţate prin împrumuturi bancare.  

Teraplast a realizat în primele şase luni din 2017 investiţii în echipamente de 31 milioane lei. Grupul şi-a propus pentru 2017 un buget de investiţii de 84 milioane lei. Aceste investiţii vor fi direcţionate înspre investiţii financiare, diversificare sau creştere capacitate – achiziţii unităţi de producţie noi, mentenanţă, reparaţii capitale construcţii, echipamente şi matriţe, investiţii financiare, îmbunătăţire calitate, cercetare şi laborator.

O contribuţie pozitivă la evoluţia veniturilor consolidate a avut-o TeraSteel, care în prima jumătate a anului a realizat o cifră de afaceri de 64,8 milioane de lei, în creştere cu 22% faţă de venitul obţinut în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din anul 2008, compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti, cu simbolul TRP. Cel mai mare acţionar al Teraplast este omul de afaceri Dorel Goia, cu 46,77% din acţiuni, în timp ce fondul KJK Fund II din Luxemburg are o participaţie de 10,03%. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.