Suedia a respins planurile de a înfiinţa o echipă oficială de anchetă comună cu Danemarca şi Germania pentru a analiza recentele spărturi ale conductelor Nord Stream 1 şi 2, a declarat un procuror suedez care investighează scurgerile, transmite Reuters.
Mats Ljungqvist, procurorul implicat în ancheta penală a Suediei privind scurgerile de gaze din Nord Stream din zona economică suedeză, a declarat că Suedia cooperează deja cu Danemarca şi Germania în această privinţă.
El a spus că Suedia a respins propunerea pentru o Echipă Comună de Investigaţie (JIT) din partea agenţiei de cooperare judiciară Eurojust, deoarece o astfel de investigaţie comună ar include acorduri legale în baza cărora Suedia ar trebui să împărtăşească informaţii din propria investigaţie pe care le consideră confidenţiale.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Acest lucru este din cauza faptului că în investigaţia noastră există informaţii care sunt supuse confidenţialităţii legate direct de securitatea naţională”, a declarat Ljungqvist pentru Reuters.
El a făcut comentariul după un articol publicat vineri, în săptămânalul german Der Spiegel, potrivit căruia Suedia a respins planurile pentru o investigaţie comună cu Danemarca şi Germania, citând surse de securitate germane.
Un purtător de cuvânt al Serviciilor de Securitate Suedeze a declarat că poliţia de securitate cooperează strâns cu alte autorităţi, inclusiv la nivel internaţional, în cadrul anchetei penale suedeze.
Programul TV german Tagesschau, de la postul public german ARD, a declarat că şi Danemarca a refuzat înfiinţarea unei echipe comune de anchetă.
Poliţia federală germană şi-a îndeplinit rolul în investigarea unui presupus act de sabotaj asupra conductelor Nord Stream şi şi-a prezentat concluziile, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului german de Interne.
Întrebată despre informaţiile conform cărora Suedia nu ar investiga împreună cu Germania şi Danemarca, prim-ministrul suedez Magdalena Andersson a declarat pentru Reuters: ”Nu, după cum înţeleg, nu este adevărat. Lucrăm împreună cu Germania şi Danemarca în această problemă”.
Eurojust afirmă pe site-ul său că o echipă comună de anchetă este utilizată în cooperarea internaţională în materie penală, cuprinzând un acord legal între autorităţile din două sau mai multe state în scopul efectuării anchetelor penale.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.