Statele Unite şi alte 15 ţări au reclamat Uniunea Europeană la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), prin intermediul unei scrisori, pentru abordarea ”hazardată” a reglementărilor referitoare la pesticide şi alte ”instrumente majore” utilizate de fermieri, care sunt dăunătoare vieţii la nivel mondial, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit scrisorii, abordarea UE a creat mari incertitudini şi s-a îndepărtat de evaluările de risc bazate pe ştiinţă, creând o perturbare care riscă să escaladeze semnificativ în următorii ani.

Statele semnatare cer UE să îşi reevalueze abordarea referitoare la aprobarea produselor, să utilizeze metode acceptate la nivel internaţional destinate stabilirii nivelului de toleranţă pentru ingredientele posibil dăunătoare şi să nu mai restricţioneze comerţul în mod ”inutil şi nepotrivit”.

Declaraţia a fost semnată de Australia, Brazilia, Canada, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, Guatemala, Honduras, Malaezia, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Statele Unite şi Uruguay.

Aceste state susţin că fermierii trebuie să aibă acces ”la o gamă de instrumente şi tehnologii sigure” pentru a răspunde provocării de a produce mai multe alimente.

”Cu toate acestea, capacitatea fermierilor de a alege instrumente sigure este tot mai mult subminată de barierele de reglementări care nu se bazează pe principii de analiză a riscurilor convenite la nivel internaţional şi care nu iau în considerare abordările alternative pentru respectarea obiectivelor reglementărilor”, potrivit scrisorii.

În scrisoare se arată că acest lucru are deja un impact negativ substanţial asupra producţiei şi comerţului cu produce alimentare şi agricole sigure, un impact care are potenţialul de a creşte în viitor.

Această declaraţie, care va fi discutată în această lună de Consiliul pentru Comerţul cu Bunuri al OMC, susţine că UE a interzis practic unele substanţe pe care alte state membre ale OMC le consideră sigure.

”În implementarea acestor măsuri, se pare că UE încearcă în mod unilateral să impună partenerilor comerciali propria sa abordare în privinţa reglementărilor.

În pofida solicitărilor repetate la OMC din ultimii patru ani, UE nu a explicat ce nivel de protecţie are în vedere sau ce riscuri vrea să prevină şi a ignorat comentariile referitoare la proiectele de reglementări.

UE a sugerat că fermierii pot găsi soluţii alternative pentru a respecta reglementările UE, dar astfel de solicitări par lipsite de conţinut, în condiţiile în care fermierii nu dispun de opţiuni viabile economic, acest lucru având un efect disproporţionat asupra milioanelor de familii care depind de agricultură în dezvoltarea economică, cel puţin în ţările aflate în curs de dezvoltare, se mai arată în declaraţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.