Piaţa e-commerce a crescut anual cu câte două cifre, între 25-35%. Totodată, ultimul deceniu a adus şi o schimbare în ceea ce priveşte produsele disponibile în comerţul online. La începutul anilor 2000, focusul era pe IT&C şi electronice sau electrocasnice, dar în 2020 vorbim deja de materiale de construcţie, alimente, produse de îngrijire personală sau haine, relevă cun studiu realizat ce ECOMpedia, site înfiinţat în urmă cu opt ani şi destinat celor interesaţi de industria E-commerce.
„ECOMpedia şi-a propus încă de la lansare să ajute 10.000 de magazine în acest proces de a migra din offline în online. Parte din acest ambiţios target l-am atins. Am ajuns, în aceşti 8 ani, la peste 1,5 milioane de oameni din industria de e-commerce şi marketing digital. Totodată, ne bucurăm să punem la dispoziţia antreprenorilor un ghid complet pentru adaptarea la comerţul pe internet: «Tot ce trebuie să ştii despre un MAGAZIN ONLINE, ghidul incepatorului». Acesta a fost realizat împreună cu specialiştii de top din România. În 2020, deja am înregistrat peste 750 de descărcări şi observăm astfel că încă e loc de creştere în e-commerce şi ne bucurăm să le fim alături celor care fac primul pas în această industrie sau celor care vor să-şi dezvolte afacerile”, a transmis Liviu Taloi, fondator ECOMpedia.ro.
În aceşti 8 ani s-a produs şi una dintre cele mai mari schimbări când vine vorba despre consumatorul final: navigatul şi achiziţia s-au mutat de pe computerul clasic pe telefon. Astfel, s-a produs o schimbare de paradigma în comerţul online, ceea ce a influenţat atât modalităţile de promovare, cât şi îmbunătăţirea infrastructurii magazinelor online, remarcă reprezentanţii ECOMpedia.ro.
Conform lui Liviu Taloi, provocarile pandemiei COVID-19 din acest an au demonstrat ca încă este loc de creştere in zona e-commerce. Liviu Taloi indică şi un procent care pune România în faţa unei oportunităţi imense: ţara noastră are cea mai mică rată de IMM-uri care vând online (doar 11%, conform indicelui DESI). Estimarea ECOMpedia este că sub 50% au site-uri pregătite pentru acest nou val de utilizatori care folosesc doar telefonul pentru a cumpăra.
Printre lecţiile învăţate în 8 ani de ECOMpedia.ro se numără aceea conform căreia comerţul poate exista oriunde, de la un anunţ pe o platformă social media, până la un magazin online într-un marketplace, precum şi cea potrivit căreia provocările sunt numeroase şi trebuie luate în calcul înainte de debut, de la costuri şi cerinţe pentru dezvoltatorul magazinului online, până la metode de plată şi logistică de livrare.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.