Ministerul Finanţelor a vândut, marţi, obligaţiuni de stat în valoare de 30 milioane lei (6,7 milioane euro), printr-o licitaţie suplimentară la cea de luni, prin care a atras 209,6 de milioane de lei (46,8 milioane euro) până în 26 iulie 2027, la un randament mediu anual de 3,96%, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În urma licitaţiei suplimentare, statul a vândut, în total, obligaţiuni în valoare de 239,6 milioane lei. 

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 5,8%. În urma licitaţiei, randamentul maxim acceptat de către stat a fost de 3,98%, iar cel mediu de 3,96% pe an, potrivit datelor BNR.

În 7 martie, la licitaţia anterioară din aceeaşi emisiune de obligaţiuni scadente 26 iulie 2027, statul a luat cu împrumut 316 de milioane de lei cu o dobândă medie de doar 3,82% pe an.

Creşterea dobânzilor la care se împrumută statul român a fost anticipată de analişti, în condiţiile în care dobânzile se află sub presiune în ultimele săptămâni. În plus, randamentele cerute de bănci au crescut şi mai mult după votarea Legii dării n plată în Camera Deputaţilor, săptămâna trecută.

La o licitaţie desfăşurată joi, Ministerul Finanţelor a vândut obligaţiuni de stat în valoare de 386,1 milioane de lei scadente în 19 decembrie 2022, cu 23% sub nivelul anunţat al emisiunii, de 500 milioane lei, întrucât randamentul mediu anual a urcat la 3%, de la 2,17% la licitaţia anterioară.

În aprilie, statul vrea să vândă titluri de stat în lei de 4,2 miliarde lei, nivel similar programului de emisiuni din martie, din care un miliard lei reprezintă împrumuturi prin certificate de trezorerie şi 2,8 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care se vor adăuga 420 milioane lei din sesiuni suplimentare.

Finanţele a anunţat că va redeschide în cursul lunii şase emisiuni de obligaţiuni de stat de tip benchmark cu scadenţă la trei, patru, cinci, şapte, zece şi 15 ani, în valoare totală de 2,8 miliarde lei.

Pentru anul 2016, programul de împrumuturi al României prevede atragerea a 48-50 de miliarde lei prin vânzarea de obligaţiuni pe piaţa internă.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.