SpaceX, Netflix şi Boeing se numără printre companiile care se alătură ”celei mai mari” misiuni de afaceri din SUA în Vietnam, săptămâna viitoare, pentru a discuta despre oportunităţile de investiţii şi vânzări în naţiunea în plină expansiune din Asia de Sud-Est, transmite Reuters.
Peste 50 de companii, inclusiv firme de apărare, farmaceutice şi de tehnologie, vor participa la misiunea organizată de Consiliul de Afaceri SUA-ASEAN, un organism din industrie, potrivit unei liste văzute de Reuters.
Delegaţia este un semn al interesului în creştere faţă de hub-ul global de producţie, care beneficiază de o îndepărtare de China, pe fondul fricţiunilor comerciale chino-americane.
Vietnamul, cu o populaţie de 100 de milioane de oameni, are şi o piaţă de consum în creştere rapidă, pe măsură ce clasa sa de mijloc se extinde.
”Aceasta este cea mai mare misiune în Vietnam”, a declarat Vu Tu Thanh, reprezentantul Consiliului de Afaceri SUA-ASEAN din ţară, menţionând că organismul organizează aceste evenimente de trei decenii.
Gigantul de streaming Netflix, despre care Reuters a relatat luna trecută că plănuia să deschidă un birou în Vietnam, se numără printre companiile care se alătură călătoriei. Netflix nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Producătorii aerospaţiali Boeing, Lockheed Martin şi Bell vor avea întâlniri cu companii vietnameze de achiziţii pentru apărare deţinute de stat, a declarat Thanh pentru Reuters, adăugând că este prima dată în aproximativ un deceniu când companii din sectorul securităţii se alătură misiunii anuale în Vietnam.
În decembrie, aceleaşi companii au purtat discuţii cu oficiali guvernamentali vietnamezi despre posibila vânzare de elicoptere şi drone, în timp ce ţara caută noi furnizori, iar conflictul din Ucraina stresează capacităţile Rusiei, de decenii principalul partener militar al Vietnamului.
”Elicopterele sunt unul dintre produsele pe care companiile speră să le vândă vietnamezilor”, a spus Thanh, deşi a avertizat că acordurile de apărare au nevoie de timp pentru a fi finalizate şi că nu este aşteptată nicio realizare imediată.
Boeing a declarat că discuţiile sale cu oficialii se vor concentra asupra parteneriatului său în creştere cu Vietnamul şi asupra modalităţilor de a consolida capacităţile aviatice şi de apărare ale ţării.
Lockheed Martin şi Bell nu au răspuns solicitărilor de comentarii.
Majoritatea companiilor care se alătură misiunii de afaceri au deja o prezenţă de afaceri sau de producţie în Vietnam, inclusiv Apple, Coca-Cola şi PepsiCo, a spus Thanh, cu unele planuri de a extindere.
De asemenea, unele companii ajung să înţeleagă mai bine situaţia politică din Vietnam, după recentele tulburări din ţara condusă de Partidul Comunist, inclusiv demisia preşedintelui în ianuarie, a adăugat Thanh.
Participanţii vor avea întâlniri cu conducerea politică şi de reglementare de top din Vietnam, inclusiv cu prim-ministrul Pham Minh Chinh.
Thanh a spus că unele companii sunt interesate de Vietnam ca centru de producţie şi pentru a oferi servicii consumatorilor din ce în ce mai bogaţi, într-un moment în care creşterea economică a atins un ritm de peste 8% anul trecut.
Printre acestea se numără SpaceX, care încearcă să-şi vândă serviciile de internet prin satelit către Vietnam şi alte ţări din regiune, a spus Thanh.
SpaceX nu a răspuns la o solicitare de comentarii.
Misiunea va include, de asemenea, companii de semiconductori, giganţii farmaceutici Pfizer şi Johnson & Johnson, producătorul de dispozitive medicale Abbott, firmele financiare Visa şi Citibank, internet şi Companiile de cloud Meta şi Amazon Web Services, arată lista.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.