Sindicaliştii din domeniul energiei solicită prim-ministrului Marcel Ciolacu să trimită Corpul de Control la mai multe instituţii publice deconcentrate din judeţul Hunedoara, sindicatele susţinând că acestea ar ignora numeroase nereguli care se petrec pe platforma termocentralei Mintia, cumpărată anul trecut, în urma unei licitaţii, de o societate cu sediul în Bucureşti şi membră a unui grup de firme cu sediul în Iordania. Sindicaliştii reclamă nereguli precum muncă la negru, inclusiv cu cetăţeni aduşi din alte state, operaţiuni riscante cu materiale periculoase precum mercur, acid sulfuric, acid clorhidric, toluen şi chiar vânzarea unor bunuri de pe platforma termocentralei, cum ar fi instalaţii, cale ferată sau uleiuri uzate despre care sindicatele susţin că nu puteau fi înstrăinate, conform contractului, înainte de punerea în funcţiune a noii centrale asumate a fi realizată de către cumpărător pe platforma vechii centrale.
Într-o scrisoare făcută publică miercuri şi adresată premierului Ciolacu, Federaţia Sindicatelor Libere Independente Energetica solicită primului ministru să dispună o verificare a Corpului de Control la instituţii publice din judeţul Hunedoara care ar avea în atribuţii verificări pe platforma termocentralei Mintia. Vizate sunt la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, Garda de Mediu Hunedoara, Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara şi Administraţia Apele Române – Administraţia Bazinală de Apă Mureş.
Sindicaliştii susţin că pe platforma termocentralei cumpărată anul trecut la de către firma MASS GLOBAL ENERGY SRL cu sediul în Bucureşti, societate membra a grupului de firme MASS GROUP HOLDING cu sediul în Amman, Iordania se produc nereguli pe care funcţionarii instituţiilor deconcentrate din judeţ le ignoră.
„După adjudecarea licitaţiei, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL pentru îndeplinirea obligaţiilor impuse de către Statul Român, trebuia să realizeze investiţia pe care şi-a asumat-o, astfel că prima măsură luată a fost aceea de a introducere în incinta obiectivului a unor persoane care nu aveau cunoştinţele necesare pentru a putea lua deciziile care presupuneau dezafectarea instalaţiilor care existau în cadrul Termocentralei. Astfel, în perioada septembrie 2022 - septembrie 2023, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL a folosit la muncă persoane fără a le fi fost încheiat în prealabil contracte de muncă. În acest sens facem precizarea că, după plata în luna august 2022 a sumei de 10 milioane de euro reprezentând avansul de pentru achiziţia Termocentralei Mintia, începând cu luna septembrie societatea a folosit pe cetăţeni irakieni şi români pe perioadă îndelungată de timp, respectiv până în luna septembrie 2023 De asemenea, mergând pe aceeaşi practică deja instituită de a folosi la muncă persoane fără le fi întocmite contracte individuale de muncă, în perioada martie-septemebrie 2023, SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL a beneficiat de munca unor persoane de naţionalitate irakiană care au lucrat în cadrul Termocentralei Mintia fără forme legale de munca sau viză lucru, delegare sau contracte legale. Avându-se în vedere importanţa obiectivului, precum şi împrejurarea că în incinta termocentralei se găseau material şi instalaţii cu potenţial periculos, Federatia Sindicatelor Libere Independente Energetica a sesizat Inspecţia Muncii Bucureşti care a efectuat un control la data de 05.09.2023, împrejurare în care au fost identificate persoane la muncă fără forme de munca legale. Totodată, firme care figurau fără nici un angajat lucrau în unitate zilnic şi prestau activităţi în incinta termocentralei deşi nu aveau încheiat contract individual de muncă. Posibil să existe un interes al organelor de control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara în a proteja pe SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL avându-se în vedere că deşi în 19.04.2023 a fost efectuat un control, la care au participat conducerea cat si 5 inspectori ITM Hunedoara, când au fost constatate nereguli nu au fost stabilite măsuri clare si nici nu a fost notat in registrul national intern al ITM acest control”, transmit sindicaliştii primului-ministru.
Aceştia susţin de asemenea că firma care a cîştigat licitaţia a început să demoleze clădirile si atelierele din termocentrala Mintia „fără a avea autorizaţie de demolare la acea dată, procedură de demolare ce se desfăşoară în continuare şi în prezent fără autorizaţie extinsa de demolare”, iar un control făcut de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara în urma unor reportaje publicate online s-a finalizat „fără a se lua măsurile legale deşi la acel moment demolarea construcţiilor era în derulare fără a exista autorizaţia de demolare emisă iar molozul era depozitat necorespunzător”.
După obţinerea autorizaţiei, compania, susţin sindicaliştii, a depozitat deşeuri „la gramadă, conductele de produse petroliere nu au fost curăţate, în depozitul termocentralei se regăsesc amestecate moloz, conducte de ulei, conducte de păcură, vată sticlată, tablă, mobilier din lemn şi termopan”, pe toată perioada în care au fost efectuate demolările firma neavând, conform sindicatelor, nici un stingător de incendii valabil şi nici apă curentă.
„Toate acestea, duc la o singură concluzie, aceea că autorităţile au înţeles «să închidă ochii» şi să ignore riscurile şi totodată prevederile legale şi atribuţiile care le reveneau”; susţin sindicatele în scrisoarea adresată şefului Guvernului.
Acestea subliniază că substanţe chimice între care 3 kilograme de mercur, acid sulfuric, acid clorhidric, toluen sunt depozitate împreună, fără protecţie, iar în prezent, este în curs de demolare staţia de electroliză unde se producea hidrogen şi unde există electrolit KOH 28% preparat şi solid, substantă foarte periculoasă şi toxică, fără a se lua măsurile corespunzătoare.
„Deşi au stabilit măsurile care trebuiau urmate la demolarea construcţiilor, funcţionarii din cadrul APM Hunedoara nu au mai monitorizat dacă au fost respectate aceste obiective, deşi aveau această obligaţie. În situaţia în care şi-ar fi îndeplinit această obligaţie, era necesară suspendarea activităţii societăţii comerciale”; atrag atenţia sindicatele.
Acestea mai spun că Administraţia Apele Române - Administraţia bazinală de Apă Mureş, a stabilit măsurile care trebuiau respectate de către SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL privind exploatarea barajului de priză Mintia. Sindicaliştii susţin că reprezentanţii SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL au cerut reprezentanţilor prestatorului autorizat să exploateze barajul să deschidă stavilele acestuia, lucru care însă a fost refuzat de către prestator întrucât faptul că în cazul în care s-ar fi urmat aceste instrucţiuni, s-ar fi cauzat variaţii semnificative de debite pe râul Mureş cu consecinţe asupra mediului, utilizatorilor din amonte şi aval cât şi asupra populaţiei.
„Cu toate că aveau la cunoştinţă de acţiunile precedente ale reprezentanţilor de a încerca să deschidă stavilele barajului, precum şi că la data de 25.09.2023 expira contractul cu SC ENERGETICA TOUR SERVICII SRL (prestatorul de servicii pentru baraj – n.r.) care deţinea personal calificat pentru exploatarea barajului, funcţionarii din cadrul Administraţiei Apele Române - Administraţia Bazinală de Apă Mureş - Sistemul de gospodărire a apelor Hunedoara nu au verificat dacă au fost respectate obligaţiile impuse chiar de către aceştia cu privire la folosirea de personal calificat la exploatarea barajului, fapt ce a generat situaţia în care SC MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL a desemnat persoane fără nici o calificare să asigure exploatarea barajului, creând astfel o stare de pericol asupra mediului, utilizatorilor din amonte/aval cât şi asupra populaţiei”, se mai arată în scrisoarea transmisă lui Marcel Ciolacu.
Nu în ultimul rând, sindicaliştii susţin că au informaţii conform cărora de pe platforma termocentralei de la Mintia au fost vândute peste 40 de tone de uleiuri, rezervoarele aferente, s-au vândut peste 5 km de cale ferată şi alte instalaţii, deşi, prin contract, firma nu avea voie să înstrăineze bunuri din termocentrală până la punerea în funcţiune a noii centrale.
„Acest fapt împreună cu nerespectarea legislaţiei române atrage anularea pe loc a contractului de vânzare cumpărare şi este suficient pentru ca Ministerul Energiei conform clauzelor contractuale să ia Termocentrala Mintia înapoi la Statul Român”, mai spun sindicatele din energie.
Conform acestora, Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus anumite condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia. Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligaţia ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MW, din care minimum 800 MW în bandă pe gaz şi energie regenerabilă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.