Moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor Florin Cîţu, în care PSD cerea demisia acestuia, a fost adoptată luni de Senat. După vot, ministrul Câţu a declarat că dacă PNL îi cere demisia, îşi dă demisia, dar în opinia sa, moţiunea ”nu a venit cu nimic serios”.Senatul a dezbătut luni prima moţiune simplă care viza un membru al Cabinetului Orban. Moţiunea depusă de PSD împotriva ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, este intitulată ”Guvernare PNL – numele tău este AUSTERITATE”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
UPDATE - În favoarea moţiunii iniţiate de PSD şi intitulată ”Guvernare PNL – numele tău este AUSTERITATE” s-au pronunţat 59 de senatori, iar împotriva acesteia 56.

”Domnule Cîţu, domnule Orban, nu este o greşeală să vă recunoaşteţi limitele. Din contră, de cele mai multe ori, este nevoie de acea doză de onestitate cu privire la greşelile din trecut şi la neliniştile şi hazardul prezentului. Aceasta nu va ştirbi cu nimic din ceea ce este „smart” sau ”bright” în fiecare dintre dumneavoastră, dar vă va aşeza, la un moment dat, acolo unde vă este locul, dincolo de tendinţa, poate firească, de a încerca să înaintaţi pe scara ierarhiei până la limita de incompetenţă, parafrazând principiul enunţat de Peter. Şi atunci, domnule Cîţu, domnule Orban, vom prefera să vă daţi o demisie demnă în acest moment, unei demiteri ruşinoase mai târziu! Sunteţi o echipă şi puteţi face asta împreună, dacă vă lipseşte curajul individual”, se arăta în textul moţiunii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
 

 

PSD a depus la Senat, în 2 decembrie, moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, intitulată ”Guvernare PNL – numele tău este AUSTERITATE”. Fostul ministru al Finanţelor Eugen Teodorovici anunţa atunci că ”PNL şi pseudo-ministrul Vasile Cîţu nu au ce căuta la guvernare şi trebuie înlăturaţi imediat” şi cerea ca moţiunea să fie dezbătută şi votată cât mai repede. Premierul Ludovic Orban a afirmat la acel moment că va fi o nouă ocazie de a arăta "nenorocirea lăsată de aceşti guvernanţi iresponsabili". "Sunt jenanţi cei din PSD să depună moţiune împotriva ministrului Finanţelor după dezastrul bugetar şi financiar pe care l-au creat", afirma el.
 
 
”Dacă este cineva care consideră că deprecierea din ultima perioada a leului, ulterior preluării guvernării de către PNL, nu are nicio legătură cu avalanşa de declaraţii iresponsabile scoase din obscuritatea unei pagini personale de Facebook şi aduse în lumina reflectoarelor la nivel de poziţii oficiale şi atitudini publice ”asumate”, atunci am ajuns în situaţia unei harababuri la nivelul puterii executive, ce ar putea degenera într-o degringoladă la nivelul întregii ţări”, afirmă social-democraţii în textul moţiunii.
 
”Nu aveam de gând să recurgem la acest instrument democratic de sancţionare a activităţii unui guvern şi a unui ministru de Finanţe decât după o perioadă de activitate, o perioadă de documentare, de analiză şi decizie, şi mai puţin de comentarii, aluzii şi speculaţii publice făcute chiar din interiorul unei instituţii respectabile a statului – Ministerul Finanţelor Publice. Însă domnul Cîţu, în calitate de ministru, şi-a permis să facă declaraţii hazardate şi iresponsabile doar pentru a servi unor comenzi politice ale partidului pe care îl reprezintă într-un moment cu maximă expunere publică – campania electorală pentru prezidenţiale”, spun semnatarii moţiunii.
Ei consideră că singura „certitudine” după învestirea Guvernului Orban şi instalarea lui Florin Cîţu la Finanţe este scăderea leului în raport cu euro şi dolarul american.
”Luna noiembrie a venit cu recorduri de depreciere a monedei naţionale, iar principala cauză este inconştienţa declaraţiilor publice făcute de domnul Cîţu din postura de ministru de Finanţe”, se mai arată în document, iniţiatorii nîntrebând retoric daca deprecierea leului în aceste condiţii nu echivalează cu subminarea economiei naţionale.
În moţiune neste invocată şi ”nota de plată” pe care BNR a trebuit să o plătească pentru a apăra cursul de schimb ”vulnerabilizat de declaraţiile lui Vasile Cîţu”.
Invocând maimulte prevederi din programul de guvernare, semnatarii moţiunii, 41 de senatori PSD, încheie: ”Domnule Cîţu, domnule Orban, nu este o greşeală să vă recunoaşteţi limitele. Din contră, de cele mai multe ori, este nevoie de acea doză de onestitate cu privire la greşelile din trecut şi la neliniştile şi hazardul prezentului. Aceasta nu va ştirbi cu nimic din ceea ce este „smart” sau ”bright” în fiecare dintre dumneavoastră, dar vă va aşeza, la un moment dat, acolo unde vă este locul, dincolo de tendinţa, poate firească, de a încerca să înaintaţi pe scara ierarhiei până la limita de incompetenţă, parafrazând principiul enunţat de Peter. Şi atunci, domnule Cîţu, domnule Orban, vom prefera să vă daţi o demisie demnă în acest moment, unei demiteri ruşinoase mai târziu! Sunteţi o echipă şi puteţi face asta împreună, dacă vă lipseşte curajul individual”.
 
ANUNŢUL FĂCUT PE FACEBOOK DE MINISTRUL FINANŢELOR
 
Luni, 9 decembrie, veţi asista la o premieră. 
  
 O să fie pentru prima oară, în ultimii trei ani, când un ministru al finanţelor le spune adevărul românilor despre finanţe/buget/economie în Parlamentul României. 
  
 Vă aştept să urmăriţi dezbaterile la moţiunea simplă depusă de PSD împotriva mea. Luni, 9 decembrie, oră 16:00. 
  
 P.S. După moţiune vorbim despre buget şi planul de măsuri pe care le-am pregătit pentru a stabiliza economia şi elimina dezechilibrele macroeconomice.
 
PROCEDURA DEZBATERII MOŢIUNII SIMPLE
 
Conform aerticolului 112 din Constituţie,  Camera Deputaţilor sau Senatul poate adopta o moţiune simplă prin care să-şi exprime poziţia cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a făcut obiectul unei interpelări.
Regulamentul Senatului prevede că  moţiunea simplă se adoptă cu votul secret al majorităţii senatorilor prezenţi.

”Moţiunile simple adoptate de Senat se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi sunt obligatorii pentru Guvern şi membrii săi, precum şi pentru celelalte persoane vizate”, precizează Regulamentul.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.