Cursa de explorare şi exploatare a resurselor Lunii a început, iar Rusia trebuie să rămână un jucător, în ciuda eşecului primei sale misiuni lunare în 47 de ani, a declarat luni şeful agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, Iuri Borisov, transmite Reuters.
Nava spaţială a Rusiei Luna-25 a scăpat de sub control şi s-a prăbuşit pe Lună, sâmbătă, după o problemă apărută în timp ce se pregătea pe orbită, înainte de aselenizare, subliniind declinul post-sovietic al unui program spaţial odinioară puternic.
Şeful Roskosmos, Iuri Borisov, părând dezamăgit în timpul unui interviu acordat postului de televiziune de stat Rusia-24, a spus că este în interesul naţional vital al Rusiei să rămână angajată în explorarea lunară.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Nu este vorba doar de prestigiul ţării şi de realizarea unor obiective geopolitice. Este vorba despre asigurarea capacităţilor defensive şi atingerea suveranităţii tehnologice", a spus el în primele sale comentarii publice după misiunea eşuată.
"Astăzi are şi o valoare practică pentru că, desigur, a început cursa pentru dezvoltarea resurselor naturale ale Lunii. Şi în viitor, Luna va deveni o platformă pentru explorarea spaţiului adânc, o platformă ideală".
Rusia a spus că va lansa noi misiuni lunare şi apoi va explora posibilitatea unei misiuni comune ruso-chineze cu echipaj şi chiar a unei baze lunare.
NASA a vorbit despre ”goana aurului lunar” şi despre potenţialul exploatării Lunii.
În 2020, Statele Unite au anunţat Acordurile Artemis, denumite după programul lunar Artemis al NASA, pentru a încerca să se bazeze pe legea spaţiului internaţional existent prin stabilirea de ”zone de siguranţă” pe Lună.
Rusia şi China nu s-au alăturat acordurilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.