Şeful biroului cartelurilor din Germania a avertizat că inteligenţa artificială poate spori puterea de piaţă a companiilor Big Tech, iar autorităţile de reglementare ar trebui să caute orice comportament anticoncurenţial, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comentariile lui Andreas Mundt subliniază îngrijorările autorităţilor de reglementare că giganţii tehnologici, cu volumul lor vast de date despre utilizatori, pot obţine un avantaj competitiv în noua tehnologie folosită în casele inteligente, căutarea pe web, publicitatea online, maşini şi multe alte produse şi servicii.

Google, parte a grupului Alphabet, şi Microsoft au devenit recent rivale în inteligenţa artificială (AI), cel din urmă investind masiv în OpenAI, iar primul construind chatbot-ul Bard AI, printre alte investiţii.

Creşterea popularităţii AI a determinat guvernele din întreaga lume să încerce să impună reguli cu privire la utilizarea tehnologiei, Uniunea Europeană încercând să adopte regulile sale de referinţă pentru AI până la sfârşitul anului.

”Pentru noi, ca autoritate de concurenţă, este crucial ca această nouă tehnologie să nu întărească şi mai mult dominaţia marilor corporaţii”, a declarat Mundt într-un interviu pentru Reuters.

”Pericolul este foarte mare, deoarece este nevoie de două lucruri mai presus de toate pentru AI, servere puternice şi cantităţi mari de date. Marile corporaţii de internet le au pe ambele”, a spus el.

Mundt a spus că domeniul este încă deschis concurenţei, dar autorităţile de reglementare trebuie să se asigure că rămâne aşa.

”Cu toate acestea, modelele de la furnizori mai mici ar putea deveni atât de populare încât să se dezvolte în direcţia unui fel de sistem de operare, a unei noi platforme. Ambele evoluţii sunt posibile şi, ca autoritate, trebuie să fim atenţi ca orice potenţial competitiv să nu fie îngropat de la început”, a spus el.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.