Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a spus că ţara sa îşi poate permite, ”absolut”, să sprijine financiar atât Israelul, cât şi Ucraina în eforturile lor de război, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele Joe Biden a reiterat duminică, într-o postare pe X (fosta Twitter), ”sprijinul neclintit” al Washingtonului pentru Israel în războiul său împotriva grupării militante palestiniene Hamas şi a spus că i-a oferit premierului israelian Benjamin Netanyahu o actualizare atât cu privire la sprijinul militar al SUA, cât şi la eforturile de a proteja civilii, pe măsură ce conflictul se intensifică.

Deşi Casa Albă a susţinut până acum pe deplin ceea ce numeşte ”dreptul Israelului de a se apăra”, Biden a remarcat într-un interviu acordat programului CBS ”60 de minute” că o reocupare israeliană a Gazei ar fi ”o mare greşeală” şi că, deşi Hamas ar trebui eliminată în totalitate, ”trebuie să existe o cale către un stat palestinian”.

Secretarul de stat Antony Blinken s-a întors luni în Israel, a zecea zi a unei campanii de bombardament aerian israelian asupra Fâşiei Gaza, ca parte a unui asediu total care a dus la întreruperea apei, hranei şi electricităţii pentru aproximativ 2 milioane de oameni.

Întrebată într-un interviu acordat luni postului Sky News din Marea Britanie dacă SUA şi-ar putea permite să ofere sprijin militar Israelului şi Ucrainei, aflată în războiul în curs cu Rusia, Yellen a spus că ”răspunsul este absolut da”.

”America îşi poate permite cu siguranţă să fie alături de Israel şi să sprijine nevoile militare ale Israelului şi, de asemenea, putem şi trebuie să sprijinim Ucraina în lupta sa împotriva Rusiei”, a spus Yellen, adăugând că economia SUA se descurcă ”extrem de bine”.

”Inflaţia a fost mare şi a fost o preocupare pentru gospodării, a scăzut acum considerabil. În acelaşi timp, avem aproximativ cea mai puternică piaţă a muncii pe care am văzut-o în ultimii 50 de ani, cu 3,8% şomaj. Şi, în acelaşi timp, America, administraţia Biden, a adoptat o legislaţie care ne consolidează economia în anii următori, pe termen mediu”, a continuat ea.

Yellen a spus că necesitatea de a elibera fonduri pentru ambii aliaţi este ”o prioritate” şi a cerut republicanilor din Camera Reprezentanţilor să prezinte un preşedinte, astfel încât legislaţia să poată fi adoptată, după înlăturarea fostului preşedinte Kevin McCarthy.

”Suntem alături de Israel. America i-a spus, de asemenea, clar Israelului, că lucrăm foarte strâns cu israelienii, că au dreptul să se apere”, a declarat Yellen pentru Wilfred Frost, de la Sky News.

”Dar este important să încercăm să cruţăm vieţile civililor nevinovaţi în cea mai mare măsură posibilă.”

Asediul Israelului, care a fost criticat pe scară largă de organizaţiile pentru drepturile omului, a venit ca un răspuns la un atac terorist brutal şi la scară largă efectuat de Hamas pe 7 octombrie.

Numărul morţilor din conflict a crescut la cel puţin 1.400 de persoane în Israel şi aproape 2.700 în Gaza, iar armata israeliană a îndemnat locuitorii din nordul Gazei să se evacueze către sud, deoarece a promis că îşi va intensifica bombardamentul, ordinele de evacuare fiind criticate pe scară largă de agenţiile de asistenţă umanitară din teren.

Yellen a spus că este prea devreme pentru a evalua impactul economic potenţial al conflictului din Orientul Mijlociu, deoarece preţurile petrolului rămân volatile pe fondul temerilor că puterile vecine din regiune, precum Iranul, ar putea fi atrase în războiul Israel-Hamas.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.