Gazele destinate consumatorilor casnici şi energia electrică furnizată românilor care au preferat să rămână în regimul reglementat se vor scumpi cu 6%, respectiv 5% de la 1 octombrie. Decizia este rezultatul recunoaşterii costurilor raportate de furnizori de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care marţi s-a reunit într-o şedinţă pe această temă.
Informaţia privind scumpirea gazelor cu 6% a fost oferită de vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, prezent la lucrările Comisiei de industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, care marţi a reluat dezbaterile pe controversata OUG 64 de liberalizare a preţurilor la producătorii de gaze. Două rapoarte ale Comisiei conduse de reprezentantul PSD, Iulian Iancu, au fost deja retrimise la comisie de către plen în vederea refacerii.
„Din punctul de vedere al evoluţiei preţurilor pe bursă, tranzacţiile desfăşurate de la 1 aprilie până acum au avut o medie în jurul valorii din calendarul de liberalizare pe care România îl avea angajat din anul 2011 cu Comisia Europeană, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, respectiv de 72 lei pe MWh. Au fost tranzacţii şi la 68 de lei, şi la 69 de lei, iar, prin absurd, dacă nu ar fi existat Ordonanţa 64, ar fi trebuit să respectăm calendarul unde preţul reglementat pentru producătorii de gaze din România era la 78 de lei, preţ care se duce mult peste ofertele de gaz proaspăt din import”, a declarat Calotă, citat de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Oficialul ANRE a ţinut să precizeze că pentru a fi prezent la şedinţa comisiei a fost nevoit să părăsească şedinţa Comitetului de reglementare ANRE, în care se discută elementele apărute în piaţa de gaze naturale şi impactul pe care costurile pe care operatorii de distribuţie şi furnizare le-au raportat către ANRE.
În opinia lui Calotă, scepticismul preşedintelui Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor privind evoluţia preţurilor este exagerat.
Vicereşedintele ANRE susţine că deja a fost reglementată piaţa pentru ziua următoare pe OPCOM, pentru a nu se mai tranzacţiona gaze exclusiv pe bursa de mărfuri. Deşi a recunoscut că există doar doi mari producători în România (OMV Petrom şi Romgaz), concurenţa va fi creată prin obligativitatea ca şi ceilalţi actori (brokeri şi importatori) să tranzacţioneze volume de gaze pe aceleaşi pieţe.
Preşedintele Comisiei de Industrii a Camerei Deputaţilor i-a prezentat oficialului ANRE o serie de observaţii la OUG 64 pe care Autoritatea să le aibă în vedere la elaborarea actelor normative secundare.
În ceea ce priveşte preţul energiei electrice, potrivit unor surse oficiale citate de e-nergia.ro, în cazul consumatorilor casnici alimentaţi în sistem reglementat ar urma să crească, de la 1 octombrie, cu circa 3,4 bani per kWh, în medie, la nivel national. Pentru consumatorii din Bucureşti-Ilfov care nu au trecut pe piaţa concurenţială, acest lucru echivalează cu o majorare de circa 5,2%, în prezent preţul reglementat fiind de circa 58 de bani/kWh.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.