Sancţiunile SUA care vizează uriaşul proiect Arctic LNG 2 al Rusiei sunt inacceptabile şi subminează securitatea energetică globală, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, transmite Reuters.
Proiectul, situat în Peninsula Gydan din Arctica, este un element cheie în eforturile Rusiei de a-şi creşte cota de pe piaţa globală a gazelor naturale lichefiate (GNL) la o cincime până în 2030-2035, de la 8% în prezent.
Ţările occidentale au impus sancţiuni ample împotriva firmelor şi persoanelor ruse, în urma deciziei Kremlinului de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina în februarie 2022, încercând să paralizeze puterea militară a Moscovei.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Luna trecută, Washingtonul a anunţat sancţiuni împotriva Arctic LNG 2.
”Considerăm astfel de acţiuni inacceptabile, mai ales în legătură cu proiecte comerciale internaţionale atât de mari precum Arctic LNG 2, care afectează balanţa energetică a multor state. Situaţia din jurul Arctic LNG 2 confirmă încă o dată rolul distructiv pentru securitatea economică globală jucat de Washington, care vorbeşte despre necesitatea menţinerii acestei securităţi dar, de fapt, urmărindu-şi propriile interese egoiste, încearcă să înlăture concurenţii şi să distrugă securitatea energetică globală”, a declarat purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova, într-un briefing săptămânal.
Zaharova a mai spus că cooperarea dintre Rusia şi China, ale căror companii sunt părţi interesate în proiectul de gaze naturale lichefiate, va continua să se consolideze, inclusiv în sfera energetică.
Rusia este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale lichefiate transportate pe mare, după Statele Unite, Qatar şi Australia.
Cotidianul Kommersant a relatat luni că acţionarii străini au suspendat participarea la proiectul Arctic LNG 2 din cauza sancţiunilor, renunţând la responsabilităţile de finanţare şi pentru contractele de achiziţie de GNL.
Companiile petroliere de stat ale Chinei CNOOC şi China National Petroleum (CNPC) deţin fiecare o participaţie de 10% la proiect, care este controlat de Novatek, cel mai mare producător de GNL din Rusia şi proprietarul a 60% din proiect.
TotalEnergies din Franţa şi un consorţiu format din companiile Mitsui and Co şi JOGMEC, din Japonia, deţin, de asemenea, câte 10% fiecare.
De asemenea, sancţiunile au dus la declararea de forţă majoră pentru livrările de GNL din proiect, de către Novatek,au declarat săptămâna trecută surse din industrie pentru Reuters.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.