Fluxurile de gaze ruseşti către Austria au fost suspendate duminică pentru a doua zi din cauza unei dispute privind preţurile, dar alţi cumpărători din Europa au intervenit pentru a obţine volume nevândute, au declarat companii şi surse apropiate situaţiei, precum şi datele disponibile, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rusia, care înainte de războiul din Ucraina era cel mai mare furnizor unic de gaze către Europa, şi-a pierdut majoritatea cumpărătorilor de pe continent, deoarece UE încearcă să-şi reducă dependenţa de energia rusă.

Gazele ruseşti sunt încă vândute în volume semnificative către Slovacia şi Ungaria, precum şi către Republica Cehă, care nu are un contract direct, în timp ce volume mai mici sunt destinate Italiei şi Serbiei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Gazprom a oprit sâmbătă livrările către OMV, după ce compania austriacă a ameninţat că va reţine o parte din gazele companiei de stat ruse drept compensaţie pentru un arbitraj câştigat într-o dispută contractuală.

Fluxurile către Austria erau încă suspendate duminică, dar aprovizionarea zilnică totală prin Ucraina - principala rută de tranzit a gazului rusesc către UE - rămâne la 42,4 mcm, a confirmat Gazprom, fără a comenta mai departe, aproximativ acelaşi volum ca pentru aceleaşi două zile de anul trecut.

Austria a primit 17 milioane de metri cubi înainte de întrerupere, iar acele volume găsesc acum noi cumpărători în Europa.

Firma de stat slovacă SPP a declarat că încă primeşte gaze de la Rusia şi a sugerat că alţii cumpără mai mult deoarece există încă ”un mare interes” pentru gazele ruseşti în Europa.

O sursă familiarizată cu aprovizionarea cu gaze ruseşti în Europa a spus că acestea sunt încă mai ieftine decât multe alte surse şi, prin urmare, volumele austriece au fost revândute rapid. Sursa a refuzat să numească companiile care au cumpărat gaze destinate anterior Austriei.

Austria a declarat că are stocuri abundente de gaze pentru a acoperi deficitul şi că ar putea importa în viitor prin Italia sau Germania.

ULTIMELE ZILE

La apogeul său, Rusia furniza 35% din gazele necesare Europei, dar de la începutul războiului din Ucraina, în 2022, Gazprom a pierdut cota de piaţă în faţa Norvegiei, Statelor Unite şi Qatarului.

Fluxurile rămase ale companiei către Europa s-ar putea să nu continue mult, conducta din era sovietică prin Ucraina urmând să fie închisă la sfârşitul acestui an, deoarece Kievul nu doreşte să prelungească acordul de tranzit.

Conducta Yamal-Europa via Belarus s-a închis deja după o dispută, în timp ce Rusia a dat vina pe Statele Unite şi Marea Britanie pentru exploziile de sub Marea Baltică care au închis ruta Nord Stream.

Washingtonul şi Londra au negat că au aruncat în aer conductele.

Wall Street Journal a relatat că în spatele atacului s-au aflat oficiali ucraineni. Kievul a negat asta.

Dacă Ucraina închide ruta de tranzit de gaze, livrările semnificative ale Rusiei vor merge doar către Ungaria, care îşi primeşte majoritatea volumelor printr-o conductă care trece în principal prin Turcia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.