Rubla rusească a scăzut joi la minime istorice în raport cu dolarul şi euro, în cadrul unor tranzacţii extrem de volatile, după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat forţelor ruse să invadeze Ucraina, o mişcare care se anticipează că va declanşa noi sancţiuni împotriva Moscovei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Forţele ruse au tras rachete în mai multe oraşe ucrainene şi au debarcat trupe pe coasta de sud a acesteia, au anunţat oficiali şi mass-media, după ce Putin a autorizat ceea ce el a numit o operaţiune militară specială în est.

Până la ora  07: 20 GMT (09:20 ora României), rubla era cu 8% mai slabă faţă de dolar, la nivelul de 87,55 unităţi, după ce a atins anterior un minim record de 89,60.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Rubla s-a depreciat cu 6,3% faţă de euro, pentru a se tranzacţiona la 97,51 unităţi, atingând anterior nivelul de 99,99 unităţi.

Grupul MOEX, care conduce Bursa din Moscova, a suspendat tranzacţiiile, la scurt timp după ce pieţele s-au deschis la 04:00 GMT (06:00 ora României) şi a reluat tranzacţiile la 07:00 GMT (09:00 ora României).

Acţiunile şi obligaţiunile ruseşti s-au prăbuşit pe măsură ce investitorii au făcut un bilanţ al intrării forţelor Rusiei în Ucraina şi al perspectivei sancţiunilor occidentale care ar putea urma.

”Riscul unor sancţiuni mai largi şi mai grave este foarte mare, este puţin probabil ca panica şi posibile vânzări determinate de conformitate sî fie modice”, a spus BCS Global Markets într-o notă.

 Indicele bursier RTS, denominat în dolari, s-a prăbuşit cu 26%, până la 906,96 puncte, cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2020.

Indicele rusesc MOEX, bazat pe ruble, a scăzut cu 22%, la 2.419,0 puncte.

Randamentele obligaţiunilor ruseşti de referinţă OFZ pe termen de 10 ani, în ruble, care se evoluează în sens invers preţurilor, au crescut la 10,93%, cel mai ridicat nivel atins de la începutul anului 2016.

Ţările occidentale şi Japonia au impus sancţiuni băncilor şi persoanelor din Rusia, ca răspuns la recunoaşterea de către Moscova a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, dar au promis măsuri mai dure în cazul în care Rusia ar invada.

Cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, a declarat că este pregătită pentru orice evoluţie şi a lucrat la scenarii pentru a garanta că fondurile, activele şi interesele clienţilor săi sunt protejate.

Între timp, banca centrală a declarat că va începe intervenţii pe piaţa valutară şi va oferi un plus de lichiditate sectorului bancar.

Un oficial al administraţiei americane a declarat marţi reporterilor că Sberbank şi a doua mare bancă din Rusia, VTB, s-ar confrunta cu sancţiuni ale SUA, dacă Moscova continuă cu invadarea Ucrainei, avertizând că nicio instituţie financiară rusă nu este în siguranţă.

Ambele bănci au refuzat anterior să comenteze cu privire la potenţialele ameninţări de sancţiuni. Preţul ţiţeiului Brent, un indicator de referinţă global pentru principalul activ de export al Rusiei, a crescut cu 6,7%, la 103,32 dolari pe baril, la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.