Chiar şi cu tulburările din industria bancară şi incertitudinile rezultate, Rezerva Federală va aproba probabil o creştere cu un sfert de punct procentual a dobânzii de politică monetară, săptămâna viitoare, potrivit preţurilor din piaţă şi mai multor mulţi experţi de pe Wall Street, transmite CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În ultimele două săptămâni, aşteptările privind dobânzile au evoluat rapid, variind de la o creştere de jumătate de punct până la menţinerea la nivelul actual şi chiar la un moment dat unii vorbesc că Fed ar putea reduce dobânzile.

Cu toate acestea, a apărut un consens că preşedintele Fed, Jerome Powell, şi colegii săi vor dori să semnaleze că, deşi dau atenţia turbulenţelor din sectorul financiar, este important să continue lupta pentru reducerea inflaţiei.

Probabil că aceasta va lua forma unei creşteri de 0,25 puncte procentuale a dobânzii cheie, însoţită de asigurări că nu există o cale prestabilită dinainte.

Perspectiva s-ar putea schimba în funcţie de comportamentul pieţei în zilele următoare, dar indiciile sunt că Fed va mări dobânda.

”Trebuie să facă ceva, altfel îşi pierd credibilitatea”, a spus Doug Roberts, fondator şi strateg şef de investiţii la Channel Capital Research.

”Ei vor să crească cu 0,25, iar cei 0,25 trimit un mesaj. Dar va depinde într-adevăr de comentariile de după, ceea ce spune Powell în public. … Nu cred că va face schimbarea de 180 de grade despre care vorbeşte toată lumea”, a mai spus acesta.

Pieţele sunt în mare măsură de acord că Fed va creşte dobânda cheie. Începând de vineri după-amiază, a existat o probabilitate de aproximativ 75% de o creştere cu un sfert de punct, conform datelor CME Group, folosind contracte futures cu fonduri Fed ca ghid.

Ceilalţi 25% se aflau în tabăra opusă, anticipând că factorii de decizie politică ar putea face un pas înapoi de la campania agresivă de înăsprire care a început cu puţin peste un an în urmă.

Goldman Sachs este unul dintre cei mai cunoscuţi prognozatori care nu anticipează nicio modificare a ratelor dobânzilor, deoarece se aşteaptă ca bancherii centrali în general ”să adopte o atitudine mai precaută pe termen scurt, pentru a evita agravarea temerilor de pe piaţă cu privire la un stres bancar suplimentar”.

O chestiune de stabilitate

Oricare ar fi direcţia Fed, este probabil să se confrunte cu critici.

”Acesta ar putea fi unul dintre acele momente în care există o diferenţă între ceea ce ar trebui să facă şi ceea ce cred că vor face. Cu siguranţă nu ar trebui să înăsprească politica. Oamenii sunt într-adevăr pe muchie şi orice lucru mic i-ar putea împinge peste muchie, aşa că pur şi simplu nu înţeleg. De ce nu poţi să pivotezi puţin aici şi să te concentrezi pe stabilitatea financiară?”, a spus Mark Zandi, economist şef la Moody’s Analytics.”

O creştere a dobânzii ar avea loc la puţin peste o săptămână după ce alte autorităţi de reglementare au lansat o facilitate de creditare de urgenţă pentru a opri criza de încredere în industria bancară.

Închiderea Silicon Valley Bank şi Signature Bank, împreună cu ştirile despre instabilitate în alte părţi, au zguduit pieţele financiare şi au declanşat temeri că vor urma mai multe.

Zandi, care nu a prognozat nicio creştere a dobânzii, a spus că este extrem de neobişnuit şi periculos să vedem o înăsprire a politicii monetare în aceste condiţii.

”Nu veţi pierde lupta împotriva inflaţiei cu o pauză aici. Dar aţi putea pierde sistemul financiar. Deci pur şi simplu nu înţeleg logica pentru înăsprirea politicii în mediul actual”, a spus el.

Totuşi, majoritatea Wall Street-ului consideră că Fed va continua cu direcţia politicii sale.

Reduceri ale dobânzii cheie sunt totuşi aşteptate până la sfârşitul anului. De fapt, Bank of America a spus că măsurile politice de duminică trecută, de a susţine numerarul deponenţilor şi de a sprijini băncile cu lipsă de lichidităţi permit Fed-ului flexibilitatea de a creşte dobânzile.

Turbulenţele recente ale pieţei, cauzate de dificultăţi în mai multe bănci regionale, necesită cu siguranţă mai multă prudenţă, dar acţiunea robustă a factorilor de decizie pentru a combate excepţiile de riscuri sistemice … este probabil să limiteze efectele”, a spus economistul Bank of America Michael Gapen, într-o notă pentru clienţi.

”Aceasta fiind spuse, evenimentele rămân fluide, iar alte evenimente de stres s-ar putea concretiza de acum până miercurea viitoare, ceea ce determină Fed să întrerupă ciclul de majorare a ratelor”. A explicat acesta.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.