Reprezentanţii unor companii majore de tehnologie din SUA, între care Intel, GlobalFoundries şi Google, participă luni la o întâlnire de afaceri la Hanoi, în timpul vizitei preşedintelui american Joe Biden în Vietnam, al cărei rol este de a consolida relaţiile între cele două ţări, au declarat două persoane familiare cu acest planul, transmite Reuters.
Întâlnirea, care este încă în curs de organizare, ar confirma planurile SUA de a stimula rolul global al Vietnamului în diferite segmente ale producţiei de cipuri, ca parte a strategiei mai ample a Washingtonului de a reduce expunerea sectorului la riscurile legate de China, inclusiv restricţiile comerciale şi tensiunile din Taiwan.
Directori seniori ai Google, Intel, Amkor, Marvell, GlobalFoundries şi Boeing se numără printre participanţii aşteptaţi, potrivit unei liste parţiale despre care o persoană familiarizată cu planurile a discutat cu Reuters.
Companiile nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii în afara programului de lucru.
Cea de-a doua persoană familiarizată cu planurile a confirmat prezenţa mai multor companii mari de cipuri din SUA, inclusiv Amkor, partenerii lor vietnamezi, cum ar fi compania de tehnologie FPT, şi înalţi oficiali vietnamezi şi americani, inclusiv secretarul de stat Antony Blinken.
Este aşteptat ca semiconductorii să fie un punct focal în timpul vizitei lui Biden la Hanoi, duminică şi luni, au declarat oficialii administraţiei americane, în timp ce Casa Albă încearcă să dezvolte în mod oficial relaţiile cu fostul inamic.
Masa rotundă nu a fost anunţată oficial şi nu este clar dacă vreuna dintre companiile care participă vor face anunţuri la întâlnirea despre care una dintre surse a spus că ar implica aproximativ 30 de directori şi oficiali de top.
Unele dintre companiile de pe listă au investit deja sau au anunţat investiţii în Vietnam.
Intel are o fabrică de 1,5 miliarde de dolari în sudul Vietnamului, pentru asamblarea, ambalarea şi testarea cipurilor, cea mai mare din reţeaua sa globală, şi a avut intenţii să o extindă.
Amkor construieşte lângă Hanoi ”o mega fabrică de ultimă generaţie pentru asamblarea şi testarea semiconductorilor”, a declarat secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, în timpul unei vizite la Hanoi în iulie.
Compania are zeci de poziţii deschise pe pagina sa web din Vietnam.
Firma de proiectare de cipuri Marvell a declarat că intenţionează să construiască un centru ”de clasă mondială” în Vietnam.
Oficialii americani au spus în repetate rânduri că asamblarea şi proiectarea sunt segmentele industriei de fabricare a cipurilor în care Vietnamul ar putea creşte mai repede, deşi lipsa de ingineri ar putea încetini dezvoltarea industriei.
Vietnamul are, de asemenea, ambiţii de a-şi construi propriile fabrici de fabricare a cipurilor.
GlobalFoundries este specializată în realizarea de circuite integrate pentru smartphone-uri, maşini şi alte aplicaţii.
Vietnamul este un exportator major de smartphone-uri şi electronice.
Un director al unei mari firme de cipuri din SUA a declarat că guvernul vietnamez a organizat întâlniri cu majoritatea companiilor importante de cipuri din ţară, inclusiv Intel, Samsung şi Qualcomm, pentru a cere sfaturi cu privire la crearea primului centru de producţie al ţării.
Oficialii americani au spus, de asemenea, că o îmbunătăţire a legăturilor oficiale cu Vietnamul ar putea contribui la colaborarea în domeniul inteligenţei artificiale (AI), un sector în care Google este un actor global important.
Vingroup, cel mai mare conglomerat din Vietnam şi compania mamă a producătorului de maşini electrice VinFast, listat recent la Nasdaq, are o unitate axată pe AI.
Boeing ar putea anunţa un acord care implică vânzarea a 50 dintre avioanele sale 737 MAX, au declarat pentru Reuters persoane familiare cu problema. Boeing a refuzat să comenteze.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.