Rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara, Florin Drăgan, a declarat că România ar trebui să atragă investitorii care s-au retras din Rusia, din cauza conflictului militar din Ucraina. Drăgan a precizat, după discuţii cu reprezentanţii mai multor companii multinaţionale, că pentru atragerea acestor investitori sunt necesare reducerea birocraţiei, crearea de parcuri industriale compacte şi investiţii în cercetare şi testare, în parteneriat cu universităţile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Autorităţile din România ar trebui să înceapă o campanie de atragere a investitorilor care s-au retras din Rusia, în urma războiului. Ţara noastră ocupă o poziţie strategică foarte bună, încă stăm bine în ceea ce priveşte costurile, însă ne trebuie o strategie coerentă centrată pe nevoile investitorilor”, a declarat Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Universităţii Politehnica Timişoara.
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Florin Drăgan a stat de vorbă cu reprezentanţii unor companii multinaţionale pentru a afla cum poate România să atragă investitorii dornici să deschidă pieţe noi sau să extindă producţia în ţara noastră pentru a compensa pierderile cauzate de conflictului militar.
 
„La ora actuală spaţiul ex-sovietic nu mai este tentant pentru majoritatea multinaţionalelor prezente acolo din cauza riscului investiţiei. Statul român trebuie să aibă o strategie de revigorare a industriei prin atragerea acestor investitori care caută o piaţă mai sigură. Pe plan mondial asistam deja la o criză a diverselor componente electronice, iar problemele se vor amplifica din cauza războiului. Situaţia este similară în domeniul automotive. Mai mulţi producători de maşini din Europa şi-au restrâns activitatea sau au diminuat producţia unor modele pentru a se concentra doar pe segmentele unde au cea mai mare marjă de câştig. Toate acestea se întâmplă pentru că aveau investiţii importante în Rusia sau lucrau cu furnizori aflaţi în zona de conflict şi acum nu mai pot primi componente importante pentru producţia unui automobil”, a declarat Florin Drăgan.
 
În domeniul automotive, România are deja o experienţă foarte bună, iar majoritatea firmelor prezente aici aveau planuri de extindere înaintea conflictului militar. Această experienţă reprezintă un avantaj în atragerea unor noi investiţii ale companiilor din acest domeniu.
 
Din discuţiile avute cu managerii de top ai companiilor multinaţionale, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara a identificat trei direcţii pe care statul român ar trebui să le urmeze: deschidere şi reducerea birocraţiei, crearea unor parcuri industriale compacte, precum şi investiţii în cercetare şi testare, în parteneriat cu universităţile.
 
„Au fost cazuri în care anumiţi investitori au dorit o dezvoltare la nivel regional şi uneori au bătut la uşi închise şi s-au lovit de o birocraţie stufoasă. De altfel, în prezent avem parcuri industriale însă majoritatea sunt mici şi oferă doar spaţiu. În Timişoara, de exemplu, investitorii majori sunt împărţiţi în toate zonele oraşului pentru că nu a existat o strategie coerentă şi comună de dezvoltare.  Se simte nevoia creării unor parcuri de dimensiuni mari, care să aducă în acelaşi loc majoritatea fabricilor şi cărora să li se ofere servicii comune şi să coexiste în urma unei strategii bine puse la punct. Avem deja modelul Oradea care funcţionează foarte bine şi ar putea fi implementat în mai multe zone ale ţării. De asemenea, multe fabrici îşi testează diverse produse în Ungaria sau alte ţări pentru că la noi nu au infrastructura necesară”, a continuat Florin Drăgan.
 
Atragerea acestor companii va creşte concurenţa de pe piaţa resursei umane. În prezent rata şomajului este una extrem de mică, iar fabricile mari deja sunt implicate într-un proces amplu de digitalizare. 
 
„România stă foarte bine în continuare în ceea ce priveşte costurile, avem oameni foarte bine pregătiţi, iar zona de vest este foarte bine poziţionată în ceea ce priveşte accesul la infrastructură. Investiţiile statului în infrastructura altor regiuni pot aduce mai mult ca oricând alte investiţii externe. Marele dezavantaj este că în România a crescut preţul energiei mai mult decât în orice ţară, iar aceste companii sunt mari consumatoare de gaz şi electricitate. Ele au nevoie de o stabilitate a preţurilor pentru că fug deja de pe o piaţă periculoasă, iar predictibilitatea este mereu un avantaj”, a încheiat rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.